Dolar yatay, Euro yükselişe devam ediyor

Ekonomi haberleri dolar
Dolar yatay, Euro yükselişe devam ediyor

Dolar kuru 26,09 TL'deki seyrine devam ederken, Euro ise yükselişini sürdürüyor. Euro bugüne 29,1274 TL'den başladı. ABD enflasyonun beklentilerden fazla yavaşlaması piyasalara umut olurken, içerde Mehmet Şimşek'in TCMB Başkanı ile yaptığı Suudi Arabistan gezisinin etkileri izlenecek

Dolar kuru 26,09 TL'deki seyrine devam ederken, Euro ise yükselişini sürdürüyor. Euro bugüne 29,1274 TL'den başladı.

Özellikle euro'daki yükseliş dikkati çekiyor. Euro'nun yükselişi 26 Mayıs'tan bu yana yüzde 35 oldu. Doların 26 Mayıs'tan bu yana gerçekleşen yükselişi ise yüzde 31,69 oldu.

ABD enflasyonun beklentilerden fazla yavaşlaması piyasalara umut olurken, içerde Mehmet Şimşek'in TCMB Başkanı ile yaptığı Suudi Arabistan gezisinin etkileri izlenecek.

Dün beklenen ABD enflasyonu beklentilerden fazla yavaşlayarak piyasalara umut ışığı oldu. ABD'de yıllık enflasyon yüzde 3'e geriledi. Beklentiler yüzde 3,1'e gerileyeceği yönündeydi. Önceki yıllık enflasyon ise yüzde 4 idi. Aylık enflasyon ise beklentilerin altında yüzde 0,2 olarak gerçekleşti.

Açıklanan rakamların ardından euro/dolar paritesi yükselişe geçerken, doların küresel para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi 101,190'dan 100,085'e geriledi. Dolar/TL paritesi üzerinde ise herhangi bir etkisi olmadı. 

Türkiye piyasaları NATO zirvesinin gelişmeleri izliyor. Türkiye'nin İsveç'in Nato'ya girmesine onay vermesi ve İsveç'in Türkiye'nin AB'ye girişini destekleyeceğini taahhüt etmesi piyasaları rahatlattı. Borsa İstanbul yükseliş serisine devam ederken, Türkiye'nin risk primi CDS ise son 2 ayın dibine indi. 

Önceki gün açıklanan cari açık rakamları beklentileri aştı! Cari açık mayıs ayında 7.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Beklentiler 7 milyar dolar düzeyindeydi... Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 1.2 milyar dolar açık verdi.

Dün açıklanan sanayi üretimi ise aylık bazda yüzde 1,1 artarken, yıllık bazda ise yüzde 0,2 geriledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dün TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan ile yatırımcılarla temaslarda bulunmak için dün Suudi Arabistan'a gitti. Görüşmenin ardından bir açıklama yapılıp yapılmayacağı ise açıklanmadı. 

Bugün bankacılık ve para verileri açıklanacak. 

 

Kaynak: Haber Global TV

TCMB Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası FED küresel piyasalar rezervler dolar