Zodiac yine 'bulundu'! Gazetelere gönderilen şifreler ve bir cani...

Zodiac yine 'bulundu'! Gazetelere gönderilen şifreler ve bir cani...

Dünyanın en ünlü seri katillerinden Zodiac yıllardır aranıyor! Psikolojik sorunları olan pek çok insan 'ben katilim' diye ortaya çıksa da gerçek hala bilinmiyor.

Seri katil hikayeleri dünyanın her yerinde büyük korku uyandırır. Bir insanın planlı bir şekilde ve belirli bir süre içerisinde pek çok insanı öldürmüş olması hem acı yönden medyatik hem de korkunç bir hikayedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde özellikle 60’lı ve 70’li yıllarda çok sayıdaki özel televizyon kanalı da seri katil hikayelerini ekranlara taşıdı.

Biraz da bu görünürlüğün etkisiyle çok ilginç seri katil profilleri ortaya çıktı. Bunlar arasında en ünlü olanlarından biri ise ‘Zodiac’tı. Gazetelere gönderdiği şifreli mesajlar ile bilinen katil Aralık 1968-Ekim 1969 arasında yaşları 16 ila 29 arasında değişen dört erkek ve üç kadını öldürmekten suçlanıyordu.

Polisler her olay mahalli araştırmasından biraz daha kafaları karışık ayrılırken Zodiac’ın gazetelere gönderdiği şifreli mesajlarla itiraf ettiği 37 cinayeti olduğu ifade ediliyor.

Zodiac yine 'bulundu'! Gazetelere gönderilen şifreler ve bir cani... - Resim : 1

Eski San Fransisco Polis Departmanı dedektifi Dave Toschi yıllarda Zodiac'ı yakalamak için uğraşmıştı. Fotoğraf: Wikimedia Commons-Nancy Wong

GAZETELERE GÖNDERİLER MESAJLAR

Bu cinayetlerin beş tanesinin onun tarafından işlendiği adli kayıtlarda yer alıyor. 2004’te zaman aşımına uğrayan cinayet dosyaları 2007 yılında tekrar açıldı. Bu tarihlerinde pek çok sahte Zodiac ortaya çıktı ve cinayetleri üstlendi. Adli tıp işlemlerini ardından bu kişilerden hiçbirinin cinayetleri işlemediği sonucu ortaya çıktı.

Zodiac yine 'bulundu'! Gazetelere gönderilen şifreler ve bir cani... - Resim : 2
Zodiac'ın gazetelere gönderdiği şifreli mesajlardan bazıları. Yıl:1969/Fotoğraf: Wikimedia Commons

Seri katil, gazetelere gönderdiği şifreli mektupların birinci sayfalardan yayınlanmasını istiyordu. 1969 yılındaki imla hataları ile dolu ilk mektubunda şu ifadeleri kullanıyordu:

İnsanları öldürmeyi seviyorum çünkü çok eğlenceli ormanda avlanmaktan daha eğlenceli çünkü tüm hayvanlar arasında en tehlikelisi insan bir şey öldürmek bana en heyecan verici deneyimi yaşatıyor bir kızla takılmaktan bile güzel en iyi kısmı ise cennette yeniden doğacak olmam ve öldürdüklerimin benim kölem olacak olması size ismimi vermeyeceğim çünkü beni sonraki hayatım için köle toplayışımı yavaşlatmaya veya durdurmaya çalışacaksınız ebeorietemethhpiti

 (şifresi çözülemeyen bölüm: ebeorietemethhpiti)

40 KİŞİLİK TOPLULUK ARAŞTIRDI

Bu hafta içerisinde kendilerine Case Breakers ismini veren ve zaman aşımına uğrayan davalar üzerine çalışan bir sivil toplum örgütü katilin gerçek kimliğini bulduklarını açıkladı. Case Breakers, emniyet, askeriye, hukuk ve akademik tecrübesi olan 40 kişilik bir sivil toplum örgütü.

Grubun yeni fiziksel ve adli tıp kayıtları incelemelerine göre katil Gary Francis Poste isimli vatanda. Poste’un aynı zamanda Zodiac ile hiç ilişkilendirilmeyen başka cinayetlerden de sorumlu olabileceği iddia edildi.

Poste ile Zodiac’ın 1969’da çizilen bir robot resmi arasında da benzerlik var. İkisinin de alnında bir yara izi bulunuyor. Case Breakers, Poste’un isminin de Zodiac’ın mektuplarında anagram (…..) olarak bulunduğunu söylüyor.

Zodiac yine 'bulundu'! Gazetelere gönderilen şifreler ve bir cani... - Resim : 3
Katilin 1969 yılında çizilen bir robot resmi. Fotoğraf: San Fransisco Polis Departmanı

10 YIL SÜRDÜ

Grup özellikle Poste’un fotoğraflarını banyo etmek için kullandığı karanlık odada pek çok delile ulaştıklarını söylüyor. 40 kişilik ekibin Zodiac olduğunu iddia ettikleri kişiyi bulmaları 10 yıllık bir araştırmanın ürünü.

Zodiac’ın gönderdiği başka bir şifreli mesaj da geçen yıl yazılım uzmanı David Oranchak tarafından çözülmüştü. 

Umarım TV şovunda gösterdiğiniz ben olmayan beni yakalamaya çalışırken çok eğlenirsiniz şovun hakkımda işaret ettiği nokta şu ki gaz odasından korkmuyorum çünkü beni erkenden cennete gönderecek ve şu an benim için çalışacak yeteri kadar kölemin olduğu cennette gittiklerinde kimse hiçbir şeye sahip olmayacaklar ve bu yüzden ölümden korkuyorlar ama ben korkmuyorum çünkü cennet ölümündeki yeni hayatım daha kolay olacak.

2004’TE ZAMAN AŞIMINA UĞRAMIŞTI AMA…

2004’te zaman aşımına uğrayan ve 2007’de yeniden açılan dosyada cinayetleri ve oluşan şöhreti sahiplenmek isteyen bir sürü “Zodiac Katili” ortaya çıktı ancak gerçek katil hiçbir zaman bulunamadı. Popüler kültürde de kendisine yer bulan Zodiac Katili hakkında kitaplar yazıldı, komplo teorileri içeren belgeseller çekildi ve ilki 1971’de (olay sıcaklığını korurken) olmak üzere 5 tane sinema filmi vizyona girdi.

2007’de David Fincher yönetmenliğinde Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo ve Robert Downey Jr’ın başrollerini paylaştığı Zodiac adlı film, tüm bunların arasında en çok ses getiren yapım olmuştu.

Kaynaklar: BBC, Reuters, YouTube