Zenginlere vergi sinyali

Fransa Dünya haberleri

Yeni Fransa Başbakanı Michel Barnier, zengin bireyler ve büyük şirketler için vergi artışları olasılığını gündeme getirdi.

Fransa'nın bütçe açığı 2023'te gayri safi hasılanın yüzde 5,5'ine ulaşarak hükümetin yüzde 4,9'luk hedefinin ve Avrupa Birliği'nin yüzde 3'lük sınırının oldukça üzerinde gerçekleşti.

Kısmen düşük büyüme ve azalan vergi gelirlerinden kaynaklanan bu tablo, kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's un gözünden kaçmadı.

S&P, mayıs ayı sonunda Fransa'nın kredi notunu düşürdü. Böylece, 2013'ten bu yana ilk kez ülkenin notu düşmüş oldu.

Fransa ve AB'nin kriterlerine göre yeni Başbakan Barnier'in 1 Ekim'e kadar önümüzdeki yılın bütçesini sunması gerekiyor.

Başbakan Michel Barnier, Fransa'nın yüksek seviyelere ulaşan bütçe açığını onarmak ve uluslararası yatırımcılara güven vermek amacıyla zengin bireylere ve büyük şirketlere getirilebilecek yeni bir vergiyi tartışıyor.

Barnier orta sınıfa ve işçilere uygulanan vergilerin artırılmasından kaçınılmasını istediğini, buna karşın harcamaları kısmak ve Fransa'nın oldukça ciddi boyutlarda olan borç sorununu düzeltmek için kolektif bir çaba gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Barnier, “Durumu düzeltmek için gerekli ulusal çabaya ihtiyaç var ve burada en zengin kesimi dışarıda bırakmayacağım. Ulusal çabaya, bazı çok büyük şirketler, iyi çalışan çok uluslu şirketler de katkıda bulunabilir” dedi.