Zengezur Koridoru'yla Türk dünyası birleşecek... Hulusi Akar ve Mevlüt Çavuşoğlu, Haber Global'e konuştu

Azerbaycan

Azerbaycan'ın zaferiyle sonuçlanan 2. Karabağ savaşı, bölgede yeni bir statüko yarattı. 30 yılın ardından özgürlüğüne kavuşan Karabağ toprakları, ekonomik kalkınma ve yeniden inşa sürecine girdi. Ermenistan'ın işgali nedeniyle yıllarca dünyaya kapalı kalan bölge, yeni ulaşım hatlarına kavuşuyor.

Füzuli'nin ardından Zengilan'da da uluslararası havalimanı hizmete açıldı. En büyük proje ise, kara ve demir yolu hatlarından uluşacak olan Zengezur Koridoru.

Zengilan'da havalimanı açılış törenine katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Haber Global'e özel açıklamada bulundu.

Çavuşoğlu, Zengezur Koridoru'nun Orta Asya'ya getireceği kazanımları anlattı.

Çavuşoğlu konuya ilişkin olarak "Zengezur ve diğer projelerin hayata geçirilmesi herkesin yararınadır. Ermenistan'ın, Azerbaycan'ın, Türkiye'nin, Nahçıvan'ın... Orta koridorun iyi bir şekilde işleyebilmesi için yarın kuzey, güney koridorları da açılacak Irak üzerinden." dedi.

Koridorun Azerbaycan topraklarından geçen kısmı Horadiz-Cebrail-Zengilan-Ağbend karayolunda inşaat çalışmalarının devam ettiği öğrenildi. Türkiye ile yeni ulaşım bağlantısı sağlayacak olan koridor kritik öneme sahip. Bu sayede, tarihi ipek yolu yeniden canlanarak bölgesel barış ve iş birliği ortamı güçlenecek.

Zengilan'da Haber Global'e konuşan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, koridorun Ermenistan'dan geçen kısmının da, bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Akar, açıklamasında "Bu bir kere doğal bir hak. Bir milletin halkı bölünmüş. Bir kısmı orda bir kısmı orda yaşıyor. Dolayısıyla bunların ulaşım hakkı var. Seyahat hakkı var. Bunların özgürlüklerinin sağlanması lazım. Bu imkanların verilmesi lazım. Bu manada çevre ülkelerle görüşüp bu işin bir an önce sonuca bağlanması bölgenin ekonomisi, barışı, huzuru için önemli." ifadelerini kullandı.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

Zengezur Koridoru Azerbaycan Zengilan