Zelenskiy'nin 'müzakere masasına oturalım' çağrısına Putin'den yanıt!

Rusya Ukrayna Savaşı Vladimir Putin
Zelenskiy'nin 'müzakere masasına oturalım' çağrısına Putin'den yanıt!

İşgal altındaki Ukrayna'nın Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i müzakere masasına çağırdı. Putin, Ukrayna ile üst düzey görüşmeler yapmaya istekli olduğunu söyledi. Kremlin'den ise "Minsk'e Ukrayna ile görüşme için heyet yollamaya hazırız" açıklaması geldi.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırı başlatmasının 2. gününde Rus birlikleri başkent Kiev'e ilerliyor. Ukrayna askerleri, Kiev merkezinde herhangi bir girişe karşı konuşlandı.

Kameraların karşısına geçen Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Putin’e seslenerek, “Ukrayna'nın her yerinde çatışmalar sürüyor. Ölümleri durdurmak için müzakere masasına oturalım” mesajı verdi.  Zelenskiy ayrıca, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sadece bir işgal değil, Avrupa'ya karşı savaşın başlangıcıdır. Avrupa hızlı hareket ederse savaşı durdurabilir" açıklaması yaptı.

PUTİN 'MÜZAKERE' DEDİ

Zelenskiy’nin açıklamalarının ardından, Çin medyasından dikkat çekici bir haber geldi. Çin devlet televizyonu CCTV, Putin’in Çin lideri Şi Cinping’le gerçekleştirdiği görüşmede Ukrayna ile üst düzey bir görüşme gerçekleştirmeye istekli olduğunu söylediğini duyurdu.

CCTV'ye göre Putin,  "ABD ve NATO uzun süredir Rusya'nın makul güvenlik endişelerini görmezden geldi, defalarca taahhütlerinden caydı ve Rusya'nın stratejik alt çizgisine meydan okuyarak doğuya doğru askeri konuşlandırmayı ilerletmeye devam etti. Rusya, Ukrayna ile üst düzey müzakereler yürütmeye istekli" dedi.

KREMLİN: HEYET YOLLAMAYA HAZIRIZ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Zelenskiy'in müzakere çağrısının ardından, Rusya'nın Ukrayna'yla müzakere yapılması için Belarus'un başkenti Minsk'e heyet göndermeye hazır olduğunu söyledi.

Peskov, "Lukaşenko, Putin'e gerekli müzakere  koşullar için güvenceleri verdi. Putin, Minsk'e Rusya Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Devlet Başkanlığı İdaresi temsilcileri düzeyinde bir heyet göndermeye hazır. Ukrayna'nın silahsızlandırılması tarafsızlık statüsü için çok önemli" dedi. 

 

Kaynak: Haber Global TV

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin