Zelenski ve Stoltenberg’den kritik açıklama! Ukrayna NATO üyesi olacak mı?

Ukrayna NATO Volodimir Zelenski
Zelenski ve Stoltenberg’den kritik açıklama! Ukrayna NATO üyesi olacak mı?

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'nın NATO'ya "hiç olmadığı kadar yakın" olduğunu söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise, "Bugün NATO'dan güvenlik garantisi almak isterdik" dedi.

NATO Zirvesi kapsamında Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bir araya geldi.

Zelenski ve Stoltenberg görüşmenin ardından basın açıklaması yapıldı.

"Ukrayna şu anda NATO üyeliğine her zamankinden daha yakın" diyen Stoltenberg, Vilnius'ta verilen kararların NATO-Ukrayna ilişkilerinde yeni bir başlangıç olacağını söyledi.

Müttefiklerin bugün itibarıyla Ukrayna'ya uzun vadeli güvenlik desteği sağlamaya karar verdiğini belirten Stoltenberg, atılacak adımları sıraladı.

Stoltenberg, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Zelenski ile müttefik olarak görüşeceğimiz günü dört gözle bekliyorum. Savaş bittiğinde  Ukrayna'nın güvenliği için önemli düzenlemeleri sağlamalıyız.

NATO müttefikleri için Ukrayna'yı desteklemek çok önemli. Şimdi Ukrayna'yı üyeliğe daha yakın hale getiriyoruz. Ukrayna'nın kendi yolunu seçme hakkı her zaman var. Moskova buna karar verecek değil."

ZELENSKİ: GÜVENLİK GARANTİSİ ALMAK İSTERDİK

Ortak açıklamada konuşma yapan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise şunları kaydetti:

Güvenlik bizim ortak önemsediğimiz şey. Ukrayna'nın NATO üyeliği ile ilgili beklentilerimizi konuştuk. Birlikte uzun bir yola girdik. Askerlerimizin artık iyi bir tecrübesi var, bize verilen silahları kullanabildiğimizi gösterdik. Ukrayna bu süreçte AB ile entegrasyonunu ortaya koydu. Bu zirvenin askerlerimiz, vatandaşlarımız için güvenliğimiz için önemli olduğunu vurgulamak istiyorum.

Bugün bu garantiler, G7 ülkeleri tarafından da onaylanabilir. Bunun üzerine de çalışıyoruz.

Bugün NATO'dan güvenlik garantisi almak isterdik. Zirve sonuçları iyi ama NATO'ya katılım daveti olsa ideal olurdu.  Savaş devam ettiği sürece NATO'ya alınmayacağımızın farkındayız. NATO'ya üye olabilmek için hayatta kalmamız gerekiyor.

Kaynak: Haber Global TV

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski NATO