Zelenski sığınaktayken nasıl vakit geçiriyor?

Ajans Bizim
Rusya Ukrayna Savaşı Volodimir Zelenski Ukrayna
Zelenski sığınaktayken nasıl vakit geçiriyor?
Fotoğraf: DepoPhotos

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin biyografisini yazan ve kendisiyle bir yıl geçiren Time muhabiri ve biyografi yazarı Simon Schuster, “The Showman” adlı kitabında Zelensky'nin yeraltı sığınağındaki hayatını anlattı.

Schuster, Zelenski hakkındaki kitabında, sığınaktaki gecelerin Ukraynalı lider için en zor geceler olduğunu, güneş ışığı ve temiz hava eksikliğinden şikayetçi olduğunu yazıyor.

Schuster, ‘‘Sığınaktaki geceler Zelenski için en zor gecelerdi. Yatağı, zorca dönecek kadar genişlikteydi ve telefonunun sesi neredeyse hiç susmuyordu’’ diyor.

Yazar, kitapta Başkanın "O ilk günlerde herkesi uyandırdım" dediğini aktarıyor. Kitaba göre, Ukraynalı lider, "Hangi saldırıların nerede yapıldığını öğrenene kadar uyumaya hakkım yoktu" diyor.

Yazara göre, barınakta "yiyecek fazla bir şey yoktu". Toplantılarda tatlılar dağıtılırdı ve ortak mutfakta “konserve et ve bayat ekmek” bulunurdu. Bir bakanın "birkaç gün çikolata yiyerek yaşadığını" söylediğini aktarıyor.

Zelensky'nin kendisinin solgun olduğunu, güneş ışığı ve temiz hava eksikliğinden şikayet ettiğini yazan Schuster, “Asistanı onun yürüyen bir cesede benzediğini hatırlıyor. Yaşayan bir insan böyle görünemez dedi. Bir sabah Başkan günaydın diye mırıldandı. Cevap bile veremedim. Hiç böyle bir durumda olan bir insan görmedim” diyor.

Zamanla sığınaktaki yaşam iyileşmeye başladığını belirten Amerikalı yazar, Zelenski'nin artık kahvaltıda çırpılmış yumurta yemeye vakti olduğunu, astlarına sıcak yemekler verilmeye başlandığını sosisli sandviç, patatesli köfte, gulaş yediklerini belirtiyor.

Kitapta, "Zelenski ve ekibi, hükümet satışını yasakladıktan sonra bile bir miktar alkol bulundurduğunu ve zaman zaman yemek için kendisine katılan yardımcılarına şarap ikram etti" diyor.

Ukraynalı liderin geceleri sıklıkla kullandığı barınakta spor aletleri dambıllar ve halterin getirildiğini, daha sonra pinpon masası kurulduğunu, bazen Zelenski’nin çalışanları ile bir filmi izlemeye, çoğunlukla da Hollywood filmini izlemeye davet edildiğini belirtiyor.

The Sunday Times, geçen yıl şubat ayında kaynaklara atıfta bulunarak, çatışmaların ilk iki ayı boyunca Zelenski ve ekibinin zamanının çoğunu sığınakta geçirdiğini, ancak Cumhurbaşkanının periyodik olarak Ukraynalılara kaçmadığını göstermek için dışarı çıktığını yazmıştı. 

Gazeteye göre, Ukraynalı liderle birlikte sığınakta yaşayanlar bir gizlilik belgesi imzalamak zorundaydı. Sığınağın yeri, olanakları ve hatta yiyecek hakkında konuşmaları yasaktı.