Ukrayna, Rusya'dan 'üstü kapalı olarak' toprak mı talep etti?

Ajans Bizim
Ukrayna Rusya Rusya Ukrayna Savaşı
Ukrayna, Rusya'dan 'üstü kapalı olarak' toprak mı talep etti?
Fotoğraf: DepoPhotos

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna’nın, Rusya'da yaşayan "Ukraynalıların ulusal kimliğini" korumak için yeni tedbirler alacağını söyledi. Rusya'da bu açıklama 'toprak talebi' olarak yorumlandı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı tarafından yayınlanan bir kararnamede, Ukrayna'ya komşu olan Krasnodar, Rostov, Belgorod, Bryansk, Voronej ve Kursk bölgeleri Rusya'da "tarihsel olarak" Ukraynalıların yaşadığı bölgeler olarak sıralandı.

Başkanlık kararnamesinde, Rusya, "ulusal kimliği yok etmeye ve Ukraynalılara baskı yapmaya, hak ve özgürlüklerini ihlal etmeye yönelik eylemlerde bulunmuş olmakla ve bulunmaya devam etmekle" suçlanıyor.

Tarihin yeniden yazılması

Belgede ayrıca, Ukrayna hükümetine "tarihsel olarak yaşadıkları bölgeler de dahil olmak üzere Rusya Federasyonu içindeki Ukraynalıların ulusal kimliklerini korumak için bir eylem planı" hazırlaması çağrısında bulunuluyor. 

Ukraynalıların zorla Ruslaştırılmasını, siyasi baskı altına alınmasını ve sürgün edilmesini kınayan kararnameye göre, "orada yaşayan veya yaşamış olan Ukraynalılara karşı işlenen suçlar" da tespit edilmelidir.

Ukrayna sınırındaki Rus topraklarında yaşayanların çoğu, Çarlık ve ardından Sovyet hakimiyeti, sınırların değiştirilmesi ve Stalinist dönemdeki sürgünlerin sonucu olarak genellikle Ukrayna kökenlidir.

Moskova, Ukrayna'da Şubat 2022’de savaşın başlamasından bu yana işgal ettiği toprakları zorla Ruslaştırmak, tarihi yeniden yazmak ve başta çocuklar olmak üzere insanları sürgün etmekle de suçlanıyor. 

Rus vatandaşlığını kabul etmeyi reddeden bölge sakinlerine baskı yapmakla da suçlanan Rusya, 2014'te Kırım, 2022'de Luhansk, Donetsk, Zaporojya ve Herson olmak üzere beş bölgeyi ilhak etti.

“Zelenski uyuşturucu bağımlısı”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukraynalıların Rus dünyasına ait olduğunu ve kimliklerinin yapay olduğunu savunarak, Ukrayna ulusunun varlığını defalarca reddetti.

Eski Devlet Başkanı ve hâlihazırda Rusya Güvenlik Konseyinin iki numarası olan Dmitri Medvedev, Zelenskiy'nin kararnamesini kınayarak, "toprak iddialarında bulunmakla" suçladı.

Zelenski’yei"uyuşturucu bağımlısı" olarak nitelendiren Medvedev, "Ukraynalıların aslında Rus olduğunu ve Küçük Rusya'nın (Ukrayna topraklarına atıfta bulunan Rus emperyalist terimi) Rusya'nın bir parçası olduğu göz önüne alındığında yorum yapacak bir şey yok" diye ekledi.