Yunanistan'ın SYRIZA partisinde kriz: Selanik Gençlik Kollarının çoğu partiden istifa etti

Syriza yunanistan Dünya haberleri Gündem haberleri
Yunanistan'ın SYRIZA partisinde kriz: Selanik Gençlik Kollarının çoğu partiden istifa etti

SYRIZA Selanik Gençlik Kolları, yayımladıkları yazılı açıklama ile yeni lideri Kaselakis'in bazı milletvekillerini partiden ihraç etmesi, önemli pozisyonlara liyakatsiz kişileri ataması ve partinin İsrail yanlısı açıklamalar yapmasına tepki göstererek çoğunun partiden ayrıldığını duyurdu.

Yunanistan'da Radikal Sol İttifak'ın (SYRIZA) Selanik gençlik kolları üyelerinin çoğunluğu, partinin yeni lideri Stefanos Kaselakis'in atamaları ve İsrail yanlısı açıklamalar nedeniyle partiden ayrılmaya karar verdi.

SYRIZA Selanik Gençlik Kolları'ndan yapılan yazılı açıklamada, partinin yeni lideri Kaselakis'in bazı milletvekillerini partiden ihraç etmesi, önemli pozisyonlara liyakatsiz kişileri ataması ve partinin İsrail yanlısı açıklamalar yapmasına tepki gösterildi.

"BİR ZAMANLAR SOL HAREKETİN ÖNCÜSÜ"

Açıklamada, üyelerin "çoğunluğunun" partiden ayrılma kararı aldığı belirtildi.

Partinin sol çizgiden uzaklaştığı kaydedilen açıklamada, "Hizmet ettiğimiz ve bir zamanlar sol hareketin öncüsü olan partimizden ayrılma kararı aldık." ifadeleri kullanıldı.

SYRIZA partisinden yapılan açıklamada, "SYRIZA, Hamas'ın İsrail'e yönelik bugünkü saldırısını kesin olarak kınamakta, bunun derhal sona erdirilmesi çağrısında bulunmakta ve İsrail halkıyla dayanışmasını ifade etmektedir." açıklamasında bulunmuştu.

Gençlik Kolları ise bu açıklamaya tepki göstermiş, Hamas'ın saldırısını kınamanın ve İsrail siyasetini kınamamanın doğru olmadığını belirtmişti.

PARTİ İHRAÇLARI

Stefanos Kasselakis SYRIZA iktidarının eski bakanları Nikos Filis, Panos Skourletis ve Dimitris Vitsas'ı partiden ihraç ettirdi. Kasselakis cephesinden yapılan açıklamada, üç ismin Başbakan Kyriakos Mitsotakis'in “TV sponsorları” olduğunun ortaya çıkması nedeniyle ihraç edildikleri açıklandı.

KASSELAKİS'E 'LİBERAL' ELEŞTİRİSİ

Ancak Yunan basınına yansıyan bilgilere göre üç isim de ihraç kararından kısa bir süre önce Kasselakis'e yönelik 'liberal' ve 'sağcı' şeklindeki eleştirilerde bulunmuştu. Partinin kongresinde Kasselakis'e rakip olan ancak 10 oy farkla genel başkanlığı kaybeden Efi Aşçıoğlu partinin ağır bir krizle karşı karşıya olduğunu söylüyor. İhraç edilen Skourletis ise Kasselakis'i geçmişteki siyasi görüşlerini saklamakla suçluyor. Skourletis Kontra24'e şunları söyledi: "Kasselakis'in seçilmesi bir rezalet. SYRIZA itibarsızlaştırılma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bu durum devam ederse SYRIZA merkez sağda, cansız bir parti haline gelecektir. Eğer böyle bir şey olursa, biz buna karşı çıkacağız.” 

 

Kaynak: AA