Yeni Zelanda hükümetinden geri adım: Taliban'a sığınan hamile gazeteciye dönüş izni verildi

Yeni Zelanda Afganistan Dünya haberleri
Yeni Zelanda hükümetinden geri adım: Taliban'a sığınan hamile gazeteciye dönüş izni verildi

Yeni Zelanda hükümeti, sıkı karantina kuralları nedeniyle ülkesine dönemeyip hamile ve bekar olduğu halde Afganistan'da yaşamak zorunda kalan gazeteci Charlotte Bellis'e 'dönüş izni' verdi.

Yeni Zelanda hükümeti, ülkesine alınmayınca Taliban'dan yardım isteyen hamile gazeteci Charlotte Bellis'in ülkesine dönebileceğini duyurdu.

Ülkesine dönmek için 59 farklı belge gönderen ve her seferinde ret cevabı alan Bellis için  'özel izin' verildiğini Başbakan Yardımcısı Grant Robertson açıkladı. Robertson, "Karantina sisteminde Bellis için bir yer var ve kendisine bunu kullanma çağrısında bulunuyorum" dedi. Robertson bununla birlikte, ülkenin sıkı karantina sistemini de savundu. Yeni Zelanda Başbakan Yardımcısı, yüzlerce vatandaşlarının ülkeye dönemediğini ifade etse de, sistemin koronavirüs nedeniyle yaşanacak ölümleri engellemekte başarılı olduğunu söyledi.

Bellis ise katı koronavirüs kuralları nedeniyle ülkesine dönemediğini ve Afganistan'a uçtuğunu söylemişti. Gazetecinin bu açıklaması kamuoyunda geniş yankı buldu.

Başbakan Yardımcısı Robertson bu çağrının kamuoyundan gelen tepkiler üzerine yapıldığı iddialarını reddetti.

10 GÜN KARANTİNA ŞARTI

Yeni Zelanda hükümeti, Covid'in ülke içinde yayılmasını engellemek için yurtdışındaki vatandaşlarının en az 10 gün boyunca asker kontrolündeki karantina otellerinde kalmasını zorunlu tutuyor. Ancak otellerde yeterli yer olmadığı için, pandeminin başından bu yana binlerce Yeni Zelandalının sıra beklerken yurt dışında kaldığına dair haberler geliyor. Başbakan Jacinda Ardern'in pandemi yönetimi beğenilse de, karantina oteli uygulamasındaki bu yetersizlik sık sık eleştiriliyor.

Kaynak: Haber Global TV

Yeni Zelanda Afganistan Taliban