Yanardağ patladı, tsunami uyarısı verildi

Dünya haberleri İzlanda
Yanardağ patladı, tsunami uyarısı verildi

Papua Yeni Gine'de Ulawun Yanardağı'nda patlama meydana geldi. Patlama sonrası volkanik duman 15 bin metre yüksekliğe erişirken, Japonya kıyılarına erişecek tsunami dalgaları için uyarı yapıldı.

Pasifik’teki ada ülkesi Papua Yeni Gine’de bulunan Ulawun Yanardağı’nda patlama meydana geldiği bildirildi.

Japonya Meteoroloji Ajansından (JMA) yapılan açıklamada, Papua Yeni Gine’deki Ulawun Yanardağı’nda meydana gelen patlama sonrası volkanik dumanın 15 bin metre yüksekliğe eriştiğinin tahmin edildiği belirtildi.

Açıklamada, patlamanın, Japonya kıyılarına erişecek tsunami dalgalarına yol açabilme ihtimalinin göz önünde bulundurulduğu kaydedildi. Deniz seviyesinde “anormal yükselme” saptanmadığı aktarılan açıklamada, sahil şeridinde yaşayanların uyarılara duyarlı olması istendi.

Açıklamada, olası tsunami dalgalarının, öncelikle başkent Tokyo’nun güney bölgesi açıklarındaki Izu takımadalarına ulaşabileceği belirtildi. (AA)Papua Yeni Gine’de Ulawun Yanardağı’nda patlama meydana geldi. 

İZLANDA'DA YANARDAĞ ALARMI

İzlanda Meteoroloji Ofisi, Svartsengi'deki bir sondaj kuyusunda magmatik gaz tespit edildiğini belirterek bunun gelecek günlerde Fagradalsfjall Yanardağı'nın patlamasının an meselesi olduğuna işaret ettiğini ve en yüksek risk altındaki yerin Grindavik kasabası olduğunu açıkladı.

Geçen hafta boyunca İzlanda'nın güneybatısındaki Reykjanes Yarımadası'nda meydana gelen binlerce küçük depremin ardından bu küçük balıkçı kasabası halihazırda tahliye edilmiş

İzlanda'nın altında magma birikirken Manchester Üniversitesi'nde yer bilimleri alanında kıdemli bir öğretim görevlisi olan Margaret Hartley meselenin, bir patlamanın yaşanıp yaşanmayacağı değil, ne zaman yaşanacağı olduğunu söylüyor.

Live Science'a konuşan Hartley, "Bir patlamanın gerçekleşeceğini düşünüyorum ama asıl soru bunun ne zaman yaşanabileceği" dedi.

Magma daykını Dünya yüzeyine bağlayan açık bir çatlak genişlediğinde patlama olacak.

Öğretim görevlisi, "Bu çatlağın meydana gelmesinin en muhtemel yolu, dayktaki gaz kabarcıklarının biriktirdiği basıncın magmayı yüzeye doğru itmesiyle kabuğun parçalanması" dedi ve şöyle devam etti: "Bu süreç bir kutu gazozu çalkalamaya benziyor; kutunun tepesinde bir çatlak açılır açılmaz, içecek köpükler saçarak dışarı çıkar."

Grindavik'in bir dizi depremle sarsılmasıyla geçen cuma günü kasabanın binlerce sakinine bölgeyi terk etme talimatı verilmişti.

Kaynak: Haber Global TV