Wall Street'in yeni rekabeti: Yüz yüzeyken anlaşırız!

ABD
Wall Street'in yeni rekabeti: Yüz yüzeyken anlaşırız!

Normalleşme sürecinde bankacılar yollara düşüyor. Sektörün büyük oyuncuları ise çalışanlarına yüz yüze buluşmalar yapmaları noktasında primler ve teşvikler veriyor. Peki neden?

Wall Street'in yatırım bankacıları bol sıfırlı anlaşmalar yapmaya çok alışkın. Zaten onların işinin rutini böyle anlaşmalar yapmak. Bu kaidenin yanına bir tanesi daha eklendi: Müşterilerin ayağına gidin, yüz yüze konuşun.

Yaklaşık bir buçuk senedir kameraların önünde boy gösteren Wall Street'in elit oyuncuları, artık sahaya inmek, yüz yüze anlaşmak, el sıkışmak, iş yemeklerinde anlaşmayı bağlamak istiyor. İki dev rakip Goldman Sachs Group Inc. ve JPMorgan Chase&Co. çalışanlarını Wall Street'teki herkesten önce ofislere çağırdı.

Wall Street'in yeni rekabeti: Yüz yüzeyken anlaşırız! - Resim : 1

SEYAHATİN ÖNEMİ...

Yine bu isimler herkesten önce müşteri ziyaretlerini de gerçekleştirmek istiyor. Goldman'ın İcra Kurulu Başkanı ve CEO'su David Solomon'un nisan ayının başlarında New York'ta karantina kısıtlamaları yumuşar yumuşamaz yakınlarına, müşterilerle bir araya gelmek için seyahat etmenin öneminden söz etmeye başladığı öğrenildi.

Yeni modeli kendisi tasarlayan Solomon, bankacılarına yaptığı yönlendirmede kendisine de görev edinmiş durumda. Şirket jetiyle Florida ve California'ya yaptığı seyahatlerde müşterileri kendisinin de gezebileceğini söyleyen Solomon'un bu hareketi bölgede evlerine tıkılmış olan pek çok bankacının da mesajı alıp yollara dökülmesine neden oldu.

Wall Street'in yeni rekabeti: Yüz yüzeyken anlaşırız! - Resim : 2

JPMorgan'ın İcra Kurulu Başkanı ve CEO'su Jamie Dimon da harekete geçti ve üst düzey yöneticilerine “Bir müşteriyi görmek için özel jetlerimizden birini kullanmanız gerekirse kullanın” mesajını verdi.

DEV YARIŞMA!

JPMorgan'ın Kuzey Amerika yatırım bankacılığı başkanı Fernando Rivas ise bankacıları tekrar harekete geçirmek için bir yarışma düzenledi. Haziran ayı boyunca devam eden oyun, puanlama sistemine dayanıyordu.

Kıdemli bankacılara; CEO'larla ofisleri dışında yüz yüze görüşürlerse 10, yönetim kurulu toplantılarına şahsen katılırlarsa yedi, CEO'ları ofiste ziyaret ederlerse beş, CFO ziyaretleri için üç ve üst düzey diğer yöneticiler için bir puan verildi.

Yıl sonunda ikramiyeleri 1 milyon doları bulabilen yatırım bankacıları için, kazanç ise görece küçüktü: En yüksek puanı alanlar, Rivas ve yatırım bankacılığından sorumlu yönetim kurulu başkanı Carlos Hernandez ile akşam yemeği yiyecekti. Yine de bu, aynı kurumda birbirleriyle de rekabet halinde olan üst düzey yatırım bankacılarını “gaza getirmeye” yetti!

Teknoloji bankacısı olarak görev yapan Rod Reed, San Francisco'daki evinde aralarında Jamie Dimon'ın da bulunduğu birkaç CEO'yu kendi evinde düzenlediği kokteylde ağırladı. Reed, meslektaşlarının tadını kaçırırken yarışmayı da rahatlıkla kazanmasına yetecek kadar puan toplamış oldu.

Reed'e ek olarak ülkedeki en iyi bölgesel yatırım bankacıları arasında gösterilen Andy Rabin, bir başka teknoloji bankacısı Matt Seiter ve uzmanlık alanı sağlık alanındaki yatırımlar olan Phil Ross diğer kazananlar olarak yemekte yer almaya hak kazandı.

BİNDEN FAZLA GÖRÜŞME

Oyunun amacına hizmet ettiğini ve hedeflere ulaşıldığını söylemek mümkün. Rivas, verdiği bir röpotajda bankanın geride kalan haziran ayı boyunca binden fazla yüz yüze görüşme kaydettiğini ifade etti. Rivas ayrıca görüştükleri müşterilerin büyük bir kısmı ile pandemi süreci boyunca hiç görüşemediklerinin de altını çizdi.

Aynı zamanda banka CEO'ları da bu dönemde harekete geçti.

Wall Street'in yeni rekabeti: Yüz yüzeyken anlaşırız! - Resim : 3

Dimon, oyunda puan kazanamasa da haziran ayının son günlerinde Paris ve Roma'ya giderek bankanın yeni ofislerinin açılışına katılan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Mario Draghi ile yüz yüze görüştü.

CEO, KARANTİNAYI GÖZE ALDI!

Bu seyahatlere ek olarak yolu Londra'ya da düşecekti ancak Dimon, 10 günlük karantinayı göze alamadı. Citigroup Inc. CEO'su Jane Fraser ise beş günlük karantinayı göze aldı. Bu onun CEO olarak gerçekleştirdiği ilk uluslararası seyahat oldu.

Citigroup, çalışanlarını seyahat etmeleri konusunda hala teşvik etmiyor ancak buna rağmen Fraser'ın seyahatleri bu yeni sürecin nasıl geçeceğinin, nasıl geçmesi gerektiğinin de önemli sinyalleri arasında yer alıyor.

American Airlines CFO'su Derek Kerr ise bir sektör toplantısında şöyle diyor: “Geçen hafta kaç bankacı geldi biliyor musunuz? Hepsi.”

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Haberde yer alan bilgilerin büyük bir kısmı Wall Street Journal'da yayınlanan "Wall Street’s New Rivalry: Who Can Meet the Most People in Person" başlıklı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

ABD bankacılık wall street yatırım bankacılığı