Wagner lideri Prigojin'in öldüğü uçak kazası tartışmaları beraberinde getirdi!

Dünya haberleri Wagner Rusya Ukrayna
Wagner lideri Prigojin'in öldüğü uçak kazası tartışmaları beraberinde getirdi!

Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Prigojin’in içinde olduğu uçak Moskova yakınlarında düştü. Kazada Prigojin’in de aralarında olduğu 10 kişi hayatını kaybetti. Tüm dünyayı ayağa kaldıran uçak kazası tartışmaları da beraberinde getirdi! "Ölmedi" diyen de var, "ABD yaptı" diyen de...

Rusya'yı iç savaşın kıyısına sürükleyen paralı asker grubu Wagner'in lideri Prigojin'in de içinde olduğu belirtilen uçak Moskova yakınlarında düştü. Wagner grubuna ait Brezilya yapımı Embraer Legacy 600 model iş jeti, Moskova'daki Şeremetyevo havalimanından St. Petersburg'a gitmek üzere havalandı.

Kalkıştan yarım saat sonra uçak, Moskova'nın kuzeyindeki Tver bölgesinde düştü. Uçağın düşme anı cep telefonu kameralarıyla kaydedildi.

Uçaktaki 3'ü mürettebat 10 kişinin öldüğü açıklandı. Yolcu listesini yayınlayan Rusya Sivil Havacılık Otoritesi, Prigojin ve Wagner'in iki numaralı ismi Dmitry Utkin'in de düşen uçakta olduğunu açıkladı.

Wagner lideri Prigojin'in öldüğü uçak kazası tartışmaları beraberinde getirdi! - Resim : 1

TARTIŞMALAR SÜRÜYOR

ABD Başkanı Biden olayın ardından gazetecilere uçak kazasının 'kendisine sürpriz olmadığını' belirttiği bir açıklama yaptı.

Biden her ne kadar bunu söylese de Prigojin'in ölmediğini iddia edenler ve hatta bu olayın ardında da ABD'nin olduğunu söyleyenler var.

Wagner lideri Prigojin'in öldüğü uçak kazası tartışmaları beraberinde getirdi! - Resim : 2

UÇAKTA BOMBA İDDİASI

Bazı dış basında ve uzmanlar bu düşüşün normal olmadığını vurgulayarak uçakta bomba olma ihtimalinin de değerlendirilebileceğini söylüyor.

Wagner lideri Prigojin'in öldüğü uçak kazası tartışmaları beraberinde getirdi! - Resim : 3

PRİGOJİN VE WAGNER HAKKINDA NELER BİLİNİYOR?

Prigojin, Wagner grubunu 2014 yılında kurduğunu söylüyor. Sabıka kaydı olan zengin bir iş insanı olan Prigojin, Kremlin'e yemek hizmeti sağladığı için "Putin'in şefi" olarak anılıyor.
Wagner'in 2014 yılında Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçı güçleri desteklemeye başladığı ve Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesine yardım ettiği düşünülüyor.

Ukrayna'daki savaştan önce Wagner'in tahminen 5.000 savaşçısı vardı; bunların çoğu Rusya'nın elit alaylarından ve özel kuvvetlerinden eski askerlerdi.
Ancak Prigojin, geçen Haziran ayında yaptığı açıklamada, Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana sayının 25.000 savaşçıya yükseldiğini söyledi.

Kaynak: Haber Global TV

Rus paralı asker grubu Wagner Prigojin Prigojin öldü mü Rusya Putin ABD