Vietnam'ın Yunan kahramanı hayatını kaybetti

2021'de hayatını kaybeden ünlüler
Vietnam'ın Yunan kahramanı hayatını kaybetti

Vietnam'ın bağımsızlığı için Fransız kolonistlere karşı savaşan ve Vietnam'da halk kahramanı ilan edilen Yunan Kostas Sarantidis hayatını kaybetti.

Onun adı Kostas Sarantidis. Yunan olmasına rağmen o Vietnam'da bir askeri kahraman. Vietnam tarihine adını yazdıran Kostas Sarantidis hayatını kyabetti. 

İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi işçi kamplarından kaçmayı başaran Kostas Sarantidis sonunda kendini Vietnam'da bulmuştu. Bu hayatını tamamen değiştirecek bir yolculuğun sadece başlangıcıydı.

Vietnam'da Halk Ordusu Kahramanı unvanı aldı. 

İnanılmaz bir hayat hikayesi

Yunanistan'ın Vietnam Büyükelçisi Vu Binh onun için "Kostas'ın hayatı Vietnam halkının kahramanlık öyküleriyle bağlı" diyor.

1927 yılında Selanik'te doğan Kostas Sarantidis, 1943 yılının sonbaharında Yunanistan'ın Mihver devletleri tarafından işgal edildiği günlerde kaçak tütün sattığı için tutuklandı ve Almanya'daki çalışma kamplarına gönderildi.

Nazilerden kaçış

Viyana'dayken bir askeri üniforma çalarak kaçmayı başardı. Savaşın sonuna kadar kendini Alman askeri olarak tanıttı ve yakalanmamayı başardı.

Savaş bittiğinde Sarantidis, Roma'ya gitti. Buradan Yunanistan'a gönderilmeye çalışıldı. Ancak kimlik belgesi olmadığı için Yunan olduğunu ispatlayamadı. Bunun üzerine maceralı bir hayat yaşamaya karar veren Sarantidis, Fransa'nın Yabancı Lejyonu'na katıldı. 

Lejyonla birlikte önce Cezayir'e sonra Fransız Hindiçini'ne gitti. Burada Japonların silahsızlandırılması ve bölgede yeniden düzenin sağlanması için çalıştı. 

Fransız koloni askerlerinin yerel halka baskısından hoşlanmayan Sarantidis, iki ay sonra Viet Minh casuslarıyla bağlantıya geçti ve makineli tüfeğiyle birlikte onlara sığındı.

Vietnam'ın Yunan kahramanı hayatını kaybetti - Resim : 1

Taraf değiştirip Vietnam Halk Ordusu'na geçti

Viet Minh mensupları onun adını Nguyen Van Lap olarak değiştirdi. Vietnamlıların tarafında birçok çatışmaya katıldı. Sonunda yüzbaşı oldu ve 1949 yılında Vietnam Komünist Partisi'ne kabul edildi. 

1954'te savaşın bitiminde Kuzey Vietnam'a yerleşti ve ordudan emekli oldu. O dönemde gericilikle suçlanan ve hapse atılan  bir hemşireyle evlendi. 

Önce Almanca çeviri işleriyle uğraşan Sarantidis, daha sonra madenlerde çalıştı. İlk eşinden ayrılıp üç çocuklu başka bir Vietnamlı kadınla evlendi.

Sarantidis Yunanistan'daki ailesiyle hiç iletişime geçmedi. Ailesi onun öldüğünü düşünüyordu. 1965'te Vietnam'da savaş bittiğinde ailesine mektup yazdı ve sonrasında Yunanistan'a dönmeye karar verdi. 

Vietnam'ın Yunan kahramanı hayatını kaybetti - Resim : 2

Pasaport sorununu bir şekilde çözüp Selanik'e taşındı. Yunanistan'da Yunan Komünist Partisi'ne katılan Sarantidis burada da Vietnam'a yardım etmeye çalıştı. İki ülkenin ilişkilerini ilerletmek için çaba gösterdi. Ayrıca Vietnam'da portakal gazından etkilenen çocuklara yardım için çabaladı.

2008'in Ekim ayında Vietnam'a resmi ziyaret yapan Yunanistan'ın o dönemki Cumhurbaşkanı Karolos Paoulias'a eşlik etti. 2010 yılında Sarantidis'e Vietnam vatandaşlığı verildi. 2013 yılında Halk Ordusu'nun Kahramanı madalyası aldı. Daha sonra 4 savaş madalyası daha verildi. 

Kaynak: Haber Global TV

Vietnam