Venedik yine sular altında kaldı

İtalya venedik

İtalya'da yaklaşık bir haftadır etkisini sürdüren yoğun yağış Venedik'in sular altında kalmasına neden oldu. Tarihi şehirde su seviyesi meteorolojik tahminlerin üzerinde çıkarak 138 santimetreye yükseldi.

Venedik lagününde kurulan elektromekanik bariyer sistemi (MOSE), dün meteoroloji kurumunun suların 125 santimetre yükseleceği öngörüsü üzerine devreye sokulmadı. Su seviyesinin rüzgarın da etkisiyle tahmin edilenden fazla yükselmesi üzerine şehrin ana meydanı San Marco da dahil olmak üzere önemli bir bölümü sular altında kaldı.

MOSE sistemi, meteorolojinin Cuma gününe kadar yağış ve su seviyesinin perşembe sabahı 140 santimetreye ulaşması beklendiği uyarısı nedeniyle sabah saatlerinde devreye sokuldu.

MALİYETİ 5.5 MİLYAR EURO'YU AŞTI

Venedik kenti ve lagününü 3 metrelik gelgitlerin yanı sıra 100 yılda 60 santimetre yükselebilecek sulardan korumak için inşa edilen MOSE'nin maliyetinin 5.5 milyar euroyu aştığı belirtiliyor.

Yapımı yıllardır sürdüğü için "bitmeyen proje" olarak anılan MOSE, Kasım 2019'da Venedik’in yaşadığı sel felaketi sırasında yine gündeme gelmişti.

Kasım ayındaki yoğun yağışların ardından su seviyesi 1966'dan bu yana 187 santimetre ile "en yüksek ikinci seviyeye" ulaşmış, yapımı tamamlanmadığı için devreye giremeyen MOSE, kamuoyunda tartışma konusu olmuştu.

Yapımına 2003 yılında başlanan ve halen test aşamasında olan MOSE sisteminin, ancak suların 130 santimetreye yükselmesi durumunda devreye girmesi, tarihi kentin bir kez daha sular altında kalması üzerine tartışma konusu oldu. 31 Aralık 2021'de tamamlanarak resmi açılışının yapılması beklenen elektromekanik bariyer sistemi yaklaşık 5,5 milyar Euro'ya mal oldu.

 

Kaynak: İHA

İtalya