Skandalların adamı tek yol olan istifayı seçti! 'Sen neden yüzük takmıyorsun...'

Skandalların adamı tek yol olan istifayı seçti! 'Sen neden yüzük takmıyorsun...'

Hakkındaki cinsel taciz iddiaları savcılık tarafından soruşturulan New York Valisi Andrew Cuomo istifa etti. Cuomo ardında kendisinden şikayetçi 11 kadın ve yanıtsız pek çok soru bıraktı...

11 kadını taciz ettiği iddiasıyla hakkında soruşturma açılan New York Valisi Andrew Cuomo sonunda istifa etti. Cuomo’nun yerini yardımcısı Kathy Hochul aldı. Cuomo’nun yardımcısı, New York tarihinin ilk kadın valisi oldu.

Cuomo hakkındaki iddialar aylardır gündemde ancak bölge savcısının soruşturması sonrasında Demokratik Parti’nin azil sürecini başlatacak olması Cuomo’nun kendi isteği ile istifa etmesine neden oldu.

Peki Andrew Cuomo’yu istifaya götüren süreçte neler yaşandı? Biraz yılın başına dönelim. New York Covid-19 pençesindeyken huzurevlerinde ölen insan sayılarının düşük gösterilmesi iddialarının ardından kimse teste ulaşamazken Vali Cuomo ve ailesinin teste erişmesi büyük bir skandala dönüştü.

Cuomo’nun kamu görevi vasıtasıyla test yaptıranlar arasında Vali’nin CNN’de çalışan ünlü TV habercisi kardeşi Chris Cuomo da vardı. New York eyalet kanunları kamu görevlilerini pozisyonlarını kullanarak ‘ayrıcalık ve istisna sağlamaktan’ men ediyor.

Skandalların adamı tek yol olan istifayı seçti! 'Sen neden yüzük takmıyorsun...' - Resim : 1Cuomo ve yardımcısı Hochul'un 2018'deki seçim zaferinin hemen ardından çekilen bir kare... Fotoğraf: Reuters 

SEVGİLİLER GÜNÜNDE ÇİÇEK

Huzurevi ve test iddialarının ardından Vali’yi daha da köşeye sıkıştıran bir konu hakkındaki cinsel taciz iddiaları oldu. İddialara göre Cuomo birlikte çalıştığı kadınları sözlü olarak ve ısrarlı bir şekilde taciz ediyordu. Bu iddialardan biri 36 yaşındaki 2015-2018 yılları arasında Vali ile çalışan Lindsey Boylan’dan geldi. Vali’nin ofisinde görevli Boylan, Cuomo’nun kendisine Sevgililer Günü’nde çiçek gönderdiğini aynı zamanda özel uçağında uygunsuz bir kart oyunu oynamak için davet ettiğini söyledi.

Boylan’ın ardından 25 yaşındaki Charlotte Bennett de Vali’nin birkaç kez daha kendisini odasına ‘onu daha yakından tanımak için’ çağırdığını söylüyor. Bennett’in iddialarına göre bu görüşmelerde sık sık ‘güven ve sadakat’ duygusuna atıf yapılıyordu.

Bu süreçte Vali’nin en büyük destekçilerinden biri ise sekreteri ve aynı zamanda medya ile ilişkilerini düzenleyen Melissa DeRosa oldu. DeRosa istifadan önce yaptığı açıklamada, “Yaşananları yorumlamak için yargı sürecini beklemek gerek” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Skandalların adamı tek yol olan istifayı seçti! 'Sen neden yüzük takmıyorsun...' - Resim : 2Melissa DeRosa ve Vali Cuomo uzun yıllardır birlikte çalışıyorlardı. Fotoğraf: Reuters

'NEDEN YÜZÜK TAKMIYORSUN?'

Vali ile birlikte çalışan 33 yaşındaki Alyssa McGrath ise aktif görevdeyken Vali hakkındaki taciz iddialarını dile getiren tek isimdi. McGrath, Cuomo’nun fiziksel olarak kendisine yaklaşmadığını ancak sık sık neden evlilik yüzüğü takmadığını sorduğunu dile getirdi.

New York’un ilk kadın valisi olan ve 6 yıl sahada aktif olarak Cuomo’nun yardımcılığını yürüten Kathy Hochul savcının iddialarına inandığını söylüyor. Demokratik Parti içinde eşcinsel evliliği ve kürtaj gibi hakları savunan Hochul pandemi sürecinde de okulların kapatılması, aşıların dağıtılması gibi konularda halkı bilgilendiriyordu.

Cuomo’nun savcının hakkında hazırladığı ön soruşturma raporunun içeriğini bilmesine rağmen son dakikaya kadar istifa etmeyi düşünmediği ve yakın çevresine görevde kalmanın yollarını danıştığı biliniyor. Eğer Cuomo istifa etmeseydi eyalet meclisi azledilmesini oylayacaktı ve büyük ihtimalle görevinden alınacaktı. Vali’nin önümüzdeki seçimlerde yarışması beklenmiyor.

Cuomo istifa ederken hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek şu sözleri kullandı: Bu konu politika ile ilgili, bugünkü politik iklimi aşırılıklar sürüklüyor, düşüncesizlik mantıksızlık ile yer değiştirdi, gürültü doğruluğun yerini aldı.

Cuomo bir dönem kendisini soruşturan savcılığa karşı kamu davası açmayı da düşündü. Açtığı dava ile hakkında iddiada bulunan kadınların savcılık ile yaptığı görüşmelerin kaydını isteyecekti, böylece yasal süreç uzayacak ve görevden azledilme süreci için de birkaç ay kazanacaktı.

Valinin istifası ülke çapında büyük bir olaya dönüştü. Pek çok insan iş saatinde yaşanan bu istifayı sosyal medyadan takip etti. İnsanların bazıları sosyal medya hesaplarından Cuomo’ya karşı büyük bir öfke ifade ederken bazıları ise pandemi sürecinde şehre iyi bir liderlik ettiğini düşünerek Vali’ye teşekkür etti.

Kaynaklar: The New York Times, Washington Post

New York Valisi Andrew Cuomo cinsel taciz