Skandalda Trump'ı aratmayan adam: Andrew Cuomo

Web Özel
Skandalda Trump'ı aratmayan adam: Andrew Cuomo

Cinsel taciz, ölü sayıları ile oynama, yakınlarına test kıyağı... New York Valisi Andrew Cuomo bu ara gündemden hiç düşmüyor!

*Bu haberin ilk versiyonu 27 Mart 2021 tarihinde yayınlanmıştır. Cuomo daha sonra görevinden istifa etti. Kardeşi de işinden kovuldu.

Derleme: Haberglobal.com.tr

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki vatandaşlar Başkan Trump döneminden sonra skandallara alıştı. Biden dönemi skandallar açısından nispeten sakin başlarken Demokratik partili New York Valisi Andrew Cuomo imdada yetişti. Son bir ayda Cuomo önce huzurevlerindeki ölüm sayılarını düşük gösterdiği ardından sekiz kadına cinsel tacizde bulunduğu iddialarının ardından, kimsenin Covid-19 testine ulaşamadığı bir dönemde kendisine ve ailesine devlet imkanlarıyla test yaptırdığı iddiasıyla gündeme geldi.

Konu hakkında bilgi sahibi iki kişinin açıklamalarına göre salgının ortaya çıktığı 2020 Mart'ının sonlarına doğru Cuomo ve ailesine test yapıldı. Testleri yaptıranlar arasında Cuomo’nun kardeşi aynı zamanda CNN’de anchorman olarak görev yapan Chris Cuomo ve ailesi de bulunuyor. Cuomo’nun annesi ve kız kardeşlerinden en az birinin de devlet imkanlarıyla test yaptırdığı ifade ediliyor.

Ağabeyinin sağladığı imkanlarla teste erişen Chris Cuomo 31 Mart 2020 tarihinde test sonucunun pozitif çıktığını açıklamıştı. FBI huzurevi vakalarıyla ilgili soruşturma açarken, Eyalet Meclisi de cinsel taciz suçlamaları hakkında bir görevden alma soruşturması yürütüyor.

New York eyalet kanunları kamu görevlilerini pozisyonlarını kullanarak ‘ayrıcalık ve istisna sağlamaktan’ men ediyor. Bu sebepten Cuomo'nun görevden alınması da gündemde. Vali Cuomo’nun sözcüsü Richard Azzopardi pandeminin ilk günlerinde pek çok kamu görevlisi, gazeteci ve emniyet mensubu veya yakınları için test işlemi yapıldığını söylüyor.

Skandalda Trump'ı aratmayan adam: Andrew Cuomo - Resim : 1Vali Cuomo Covid-19 aşısı olurken... Fotoğraf: Reuters

'PEK ÇOK NEW YORKLU TEST BULAMIYORDU'

Söz konusu dönemde pek çok New Yorklu bir şekilde virüs ile temaslı olsa da teste erişme imkanı bulamıyor sağlık görevlileri tarafından kendilerine verilen karantina talimatlarına uyuyorlardı.

New York ABD’de kısa sürede pandeminin merkez üssü olurken eyalette sadece bir laboratuvar test yapabiliyordu. Wadsworth tıp merkezi günde sadece 100 test yapabilme kapasitesine sahipti.

CNN sözcüsü aynı zamanda çalışanları olan Chris Cuomo’nun teste erken erişimine ilişkin yaptığı açıklamada, “Çalışanlarımızın tıbbi kayıtları bizi ilgilendirmez. Semptom gösteren her insanın yapacağı gibi Chris’in de bu konuda birinden yardım istemiş olması normal” ifadelerini kullandı.

Chris Cuomo ve ailesinin testleri aynı zamanda kamu sağlık komisyonunda çalışan Dr. Eleanor Adams tarafından yapıldı. Cuomo ailesinden alınan numuneler daha sonra polis eskortu eşliğinde laboratuvara götürüldü. Emniyet güçleri adına açıklama yapan sözcü William Duffy, “Pandeminin ilk dönemlerinde numuneleri böyle ulaştırıyorduk. Bunda abartılacak bir şey yok” ifadelerini kullandı.

Skandalda Trump'ı aratmayan adam: Andrew Cuomo - Resim : 2Andrew Cuomo zaman zaman kardeşi Chris Cuomo'nun CNN'deki yayınlarına katılarak pandemi süreciyle ilgili açıklamalarda bulunuyordu.  Fotoğraf: YouTube

'PANDEMİ İLE MÜCADELE EDİYOR...'

Kimilerine göre Vali Cuomo’nun test yaptırabiliyor olması oldukça doğal çünkü kendisi pandemi ile mücadele eden bir kamu görevlisi. Fakat aile üyelerinin test talimatının da kendisinin vermesi kanunlara göre problemli bir mesele.

Andrew Cuomo salgın döneminde sık sık CNN’de program yapan kardeşi Chris Cuomo’nun yayına bağlanarak New York’taki son durum hakkında bilgi veriyordu. Bu programlarda Chris Cuomo ağabeyine oldukça zorlayıcı sorular yöneltse de zaman zaman pandemi ile mücadeledeki başarısını da övüyordu.

SEVGİLİLER GÜNÜ'NDE ÇİÇEK GÖNDERDİ

Geçen aralık ayında vali tarafından taciz edildiğine ilişkin bir sosyal medya paylaşımı yapan 36 yaşındaki Lindsey Boylan 2015-2018 yılları arasında Cuomo’nun tacizlerine uğradığını iddia etmişti. Boylan’ın ifadesine göre Vali Cuomo kendisine sevgililer gününde çiçek gönderirken aynı zamanda, uçağında uygunsuz bir kart oyunu oynamasını da istedi.

Boylan geçen hafta bu iddiaları Medium’da yazdığı uzun bir blog yazısı ile de genişletti. Cuomo hakkında iki eski çalışanı daha cinsel taciz iddiasında bulundu. 25 yaşındaki Charlotte Bennett de Vali’nin birkaç kez kendisini odasına çağırdığını ‘onu daha yakından tanımak için’ görüşmeler sürdürdüklerini anlatıyor. Bu görüşmelerde Cuomo’nun sıklıkla ‘güven ve sadakat’ duygusuna atıf yaptığı belirtiliyor.

Skandalda Trump'ı aratmayan adam: Andrew Cuomo - Resim : 3Cuomo'nun tacizine uğradığını iddia eden Charlotte Bennett 

Cuomo hakkındaki cinsel taciz suçlamalarını reddederken konunun yargıda olduğunu söyleyerek yasal süreçlerin tamamlanması gerektiğini ifade ediyor. Bu süreçte en büyük destekçilerinden biri ise Valilik Sekreteri Melissa DeRosa oldu. 38 yaşındaki DeRosa Cuomo sürecinde pek çok kadının Valilik bünyesinde yükseldiğini ifade ederek, “Yargı sürecini beklemek gerekir bu yaşananlar için" değerlendirmesinde bulundu.

Skandalda Trump'ı aratmayan adam: Andrew Cuomo - Resim : 4New York Valilik Sekreteri Melissa DeRosa/Fotoğraf: New York Valiliği

Tacize uğradığını iddia eden genç kadın Charlotte Bennett’in avukatı Debra Katz, “Ne zaman böyle büyük bir isim tacizle suçlansa etrafına her zaman onu savunan birileri çıkar” ifadelerini kullanıyor.  

'İNSANLARI ÖPÜYOR VE SARILIYORUM'

Şu ana kadar Cuomo tarafından tacize uğradığını iddia eden kadınların sayısı sekiz. 33 yaşındaki Alyssa McGrath ise söz konusu kadınlar arasında hala kamu görevini devam ettiren tek isim. McGrath, Cuomo’nun fiziksel olarak kendisine yakınlaşmadığını fakat ‘neden evlilik yüzüğü takmadığını’ sorduğunu, İtalyanca kendisine ne kadar güzel olduğunu söylediğini aynı zamanda kolyesini överken rahatsız edici bir biçimde kıyafetlerini süzdüğünü söyledi.

Başkan Cuomo görüştüğü insanlara cinsiyet ayırt etmeden öpüp sarıldığını ifade ederken eğer bu davranışı birilerini rahatsız hissettirdiyse özür dilediğini ifade etmişti.

New York Başsavcısı Letitia James, Cuomo hakkındaki cinsel taciz iddialarını araştırmaya devam ediyor.

Kaynaklar: The New York Times, Bloomberg, Reuters

Kaynak: Web Özel

New York Valisi Andrew Cuomo New york