Vakaların yükseldiği Almanya'da harekete geçildi

Almanya Angela Merkel koronavirüs
Vakaların yükseldiği Almanya'da harekete geçildi

Paskalya tatili öncesi video mesaj yayınlayan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Paskalya tatili öncesi yayınladığı video mesajında, vatandaşlara tüm kurallara tutarlı bir şekilde uymaları çağrısında bulunarak, "Virüsü birlikte yeneceğiz" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel mesajında, vatandaşlara tüm kurallara tutarlı bir şekilde uymaları çağrısında bulunarak, Paskalya tatiline yine birçok kısıtlamaların gölgesinde girdiklerini belirtti. Aylardır salgına karşı özgürlüklerimizden taviz vererek mücadele verdiklerini ve bunun karşılığında da salgının yayılışını yavaşlattıklarını belirten Merkel, Covid-19’un mutasyona uğrayarak yayılma konusunda daha agresif bir boyutuyla karşı karşıya bulunduklarını aktardı. Merkel, bunun salgının üçüncü dalgası olduğunu belirtti. Merkel, "Davranışımızla enfeksiyon sayısındaki güçlü artışı yavaşlatabilir, durdurabilir ve sonra tersine çevirebiliriz" dedi.

Nisan ayında aşı kampanyasında ileriye doğru büyük adımlar atılacağını belirten Merkel, aşılama kampanyası hızlı bir şekilde devam etmesiyle birlikte her hafta milyonlarca insan salgına karşı daha güvenli ve etkili korumaya sahip olacağını açıkladı.

BERLİN'DE TEDBİRLER SIKILAŞTIRILDI

Berlin Eyaleti Başbakanı Michael Müller, eyalet bakanları toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Kovid-19 salgınındaki durumu değerlendirdi ve alınan yeni tedbirleri açıkladı.

Buna göre, açık havada bugünden itibaren 21.00-05.00 saatlerinde en fazla iki kişi bir araya gelecek. Eyalette, 6 Nisan'dan itibaren özel buluşmalarda bir hane halkı başka bir haneden sadece bir kişi ile buluşabilecek. Ancak 14 yaşın altındaki çocuklar buna dahil olmayacak. Ayrıca bir kişi, 21.00-05.00 saatlerinde hane halkından olmayan başka birisiyle görüşemeyecek. Kreşler de 8 Nisan'dan itibaren kapatılacak, ancak özel ve acil bir sebepten dolayı çocuklarına bakma olanağı olmayan veliler çocuklarını kreşe gönderebilecek.

GENÇLERE DE VİRÜS BULAŞIYOR

Berlin Eyaleti Başbakanı Müller, gençlere de virüsün bulaştığına işaret ederek, "Kimse 'ben güvendeyim' diyemez." dedi. Bundan dolayı kuralların ciddiye alınması çağırısında bulanan Müller, "Herkes, siyasi kararlardan bağımsız olarak bu salgından iyi bir şekilde çıkmamıza katkı sağlayabilir." ifadesini kullandı.

Müller, Paskalya Bayramı çerçevesinde kurallara uyulup uyulmadığına ilişkin denetimin artacağını, ancak Berlin gibi büyük bir kentte herkesi kontrol etmenin mümkün olamayacağını kaydetti. Virüsün temas edilmesiyle yayıldığını anımsatan Müller, bundan dolayı temasların mümkün olan en düşük seviyede tutulmasını istedi. Michael Müller ayrıca yeni vakaların yüksek seviyede olduğuna ve yoğun bakımdaki hastaların sayısının da yükseldiğine işaret etti.

VAKALAR HIZLA YÜKSELMEYE BAŞLADI

Başbakan Angela Merkel, 28 Mart'ta Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD'de katıldığı bir programda, eyalet başbakanlarından, Kovid-19 salgınıyla mücadelede kararlaştırılan tedbirleri uygulamalarını isteyerek, tedbirleri gevşeten eyalet başbakanlarını da eleştirmişti.

Merkel, eyalet başbakanlarıyla 4 Mart'ta düzenlediği toplantıda, son 7 günde 100 bin kişideki yeni vaka sayısının 3 gün üst üste 100'ün üzerinde çıkması durumunda "acil fren" uygulamasına geçilmesine ve 7 Mart'a kadar geçerli olan sert tedbirlere dönüleceğine ilişkin karar alındığını aktarmıştı.​​​​​​​

Almanya'da haftalık yeni vaka sayıları ocak ve şubat başında düşmüş, şubat sonu ve mart ayında tekrar hızla yükselmeye başlamıştı. Bu artışın, Kovid-19'un mutasyona uğramış ve hızla yayılan türlerinden kaynaklandığı ifade ediliyor.

Kaynak: AA

Paskalya Almanya Angela Merkel koronavirüs