Uzman isimden dikkat çeken "siber kıyamet" sözleri: Dünya neden "mavi ekran" verdi?

Microsoft Haber Global Dünya haberleri

Geçtiğimiz gün hemen hemen bütün dünyada hayatın pek çok alanda durmasına yol açan "mavi ekran" problemi pek çok soruyu beraberinde getirdi. Haber Global yayınına katılan Prof. Dr. Ali Murat Kırık, "Dünya yavaş yavaş o II. Dünya Savaşı'ndaki kutuplara ayrılmış noktaya geldi" dedi.

Microsoft'ta geçtiğimiz gün yaşanan ve yazılım tabanlı olduğu belirtilen "mavi ekran" problemi dünyanın hemen hemen her alanındaki bütün faaliyetleri durma noktasına getirdi. Londra Borsası çöktü ve bankalarda ödeme sistemlerinde aksaklık yaşanırken, süpermarketlerin sistemlerinde kesintiler oluştu. Havalimanlarında seferlerde büyük aksamalar meydana gelirken hastanelerde ameliyat iptalleri yaşandı ve MR cihazları devre dışı kaldı. Bunlar ve benzeri birçok olay akıllara ilk etapta "siber saldırı" ihtimalini getirirken Microsoft, yaşanan problemlerin CrowdStrike'ın sağladığı Falcon yazılımındaki güncellemesinden dolayı yaşandığına dair bir açıklama yaptı.

Microsoft'taki bu kesintiden İngiliz merkezli yayın kuruluşu Sky News de nasibini aldı ve bir süre yayın yapamadı. Herkesin aklına ise "Bu bir gözdağı mı, bir başlangıç noktası mı, devamı gelecek mi, başka bir sıkıntı yaşanabilir mi" gibi sorular geldi.

"AMERİKA SANILDIĞINDAN ÇOK DAHA KARIŞIK"

Dünyada adeta küresel bir kaosa sebep olan bu gelişmeyi değerlendiren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Dijital İletişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, CrowdStrike'ın 2011 yılında kurulan bir Amerikan şirketi olduğunu hatırlattı. Haber Global ekranlarında yayınlanan Dilara Sayan'ın sunduğu Müzakere programına katılan Prof. Dr. Ali Murat Kırık, "Bu işin arka planında bizim görmediğimiz farklı unsurlar var. Bill Gates dediğiniz insan, aslında bakarsanız pandemi döneminden tutun çok farklı projeleri olan bir insan. ID projesini getirip, her vatandaşa dijital bir kimlik getireceğini söyleyen, daha dünyada e-ticaret yokken "Bakın böyle bir şey olacak" diyip tüm dünyaya projeyi yaygınlaştırmış bir kişiden bahsediyoruz. Burada sadece dışarıyı düşünmeyin, Amerika içerisinde de aslında bakarsanız, şu an Amerika sanıldığından çok daha karışık. Amerika'da bu karışıklığın altında yatan en temel etmenlerden bir tanesi de bu işin teknoloji ayağı" değerlendirmesinde bulundu.

FARKLI YAZILIM TEHDİTLERİ YAŞANABİLİR Mİ?

Mavi ekran probleminin sadece yazılım veya kodlarla ilgili bir hata olarak düşünülmemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Kırık, "Şu an farklı bankaların hukukçuları da bu konuda, özellikle bu şirkete dava açma konusunda, çalışmalar yapıyorlarmış. Çünkü uçuşlar ertelendi, bununla birlikte menkul kıymetler borsası kesintiye uğradı. Saniyeler içerisinde belki çok ciddi mali kayıplar yaşandı" dedi.

Prof. Dr. Ali Murat Kırık, bugün Microsoft'ta yaşanan bu güncelleme hatasının yarın başka bir yazılım şirketinde yaşanmayacağının garantisini kimsenin veremeyeceğini de ifade etti. Bunun ciddi bir tehdit olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kırık, "İletişim çöküyor; havalimanlarında, trenlerde bir şekilde iletişim sağlanamıyor, insanlar bilet alamıyor manuel bilet işlemeleri gerçekleştiriyorlar. Hastaneler randevu alamıyor, bankalar işlem yapamıyor. Paranız var para çekemiyorsunuz. Düşünebiliyor musunuz, dediler ki harp çıktı, III. Dünya Savaşı'na girdi dünya. Ki zaten hep bunlar konuşuluyor. Yavaş yavaş dünya sanki o II. Dünya Savaşı'ndaki kutuplara ayrılmış noktaya geldi" ifadelerini kullandı.