Bilim insanları Tibetli keşişleri incelemeye aldı! Meditasyon yöntemleri astronotlarda uygulanabilir mi?

Bilim insanları Tibetli keşişleri incelemeye aldı! Meditasyon yöntemleri astronotlarda uygulanabilir mi?

Rus bilim insanları, gelecekteki uzay görevlerinde uzun süre kalması gerekecek astronotların seyahatlerine yardımcı olmak amacıyla ipucu toplamak için Budalık mertebesinden bir önceki aşama olan 'tukhdam' meditasyonunu incelemek üzere Tibetli rahiplerle çalışmaya başladı.

Moskova Devlet Üniversitesi'nden uzmanlar, insan vücudunun yarı uyuşuk ruh haline geçtiği eski teknikleri incelemeye başlarken, bir yandan da derin meditasyon esnasında keşişlerin beyninde oluşan elektrik akımları mercek altına aldı. 

Bunun yanı sıra, 'lotus' adı verilen oturma pozisyonda eski geleneklere göre, keşişlerin ruhsal olarak ölü ilan edildiği, günler, hatta haftalar boyu hiçbir belirti göstermeden oturmaya devam ettikleri, Budalık mertebesine bir adım uzakta olduklarına inanılan ruhsal evre olan 'tukdam' (Budalık mertebesinden bir önceki aşama) da inceleniyor. 

Uzun süreli uzay yolculuklarının önde gelen planlayıcılarından Prof. Yury Bubeyev, Mars'a ulaşmak için bu denli uzun süreli "uykunun" kritik olabileceğini söyleyerek, "Bize yardımcı olabilecek olası yöntemleri arıyoruz. Bunlardan biri Budist rahiplerin en başarılı olduğu değişen bilinç uygulamasının kullanılması" dedi.

Bubeyev, "Bizim için en ilginç uygulamalar, değişen bilinç durumlarıyla ilgili. Derin konsantrasyonun elde edildiği saatlerce süren meditasyon, izolasyon, mantraların (bir tür dini heceler) monoton bir şekilde okunmasıyla elde edildi. Kişilerin metabolizmasının hızını değiştirebilmesi sayesinde bizi ilgilendiren bilinç durumlarına oldukça yakındı." açıklamasında bulundu. 

Yapılan araştırmalar sonucu ilk kez meditasyon yapan bir kişinin beyninin dış uyaranlara tamamen kapanabildiğini ortaya koydu. 

Bilim insanları Tibetli keşişleri incelemeye aldı! Meditasyon yöntemleri astronotlarda uygulanabilir mi? - Resim : 1

Prof. Bubayev, Dalai Lama'nın böyle bir yöntemi olduğunu doğrularken, "Mükemmele yakın derece sağlıklı olan bir kişi meditasyonla kendini yarı uyuşuk moda sokup, tukdam ile belki 1 ay sonra normale dönebiliyor. Böyle bir uygulama bizim için çok etkili. Salgın sona erdiğinde araştırmamıza devam etmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Tibet'in ruhani dini lideri Dalai Lama'nın onayıyla yürütülen araştırma, pandemi sebebiyle yaşanan ertelemenin ardından yeniden başlıyor. Dalai Lama'nın bu meditasyon türünün incelenmesi önerisinin ardından, çalışma için 100'den fazla Tibetli keşişin görevlendirildiği söylendi. 

Bilim insanları Tibetli keşişleri incelemeye aldı! Meditasyon yöntemleri astronotlarda uygulanabilir mi? - Resim : 2

NASA tarafından da Mars'a en az kayıpla ulaşılmasını sağlamak amacıyla pek çok yöntemin denendiğini söyleyen Bubeyev, bunun için seçeneklerden birinin de uçuş sırasında kozmonotların 'uzun süreli uyku haline' geçişini sağlamak olduğunu söyledi. 

Bilim insanları tarafından araştırmaya yönelik, uzun süren uzay yolculuklarında kozmonotların birbirlerinden daha az sıkılıp kişisel çatışmaların daha az olacağına inanıldığı da belirtildi. 

 

Kaynak: Haber Global TV

astronot Uzay yolculuğu meditasyon