Uzay yarışı: Çinli şirket i-Space, yeniden kullanılabilir kapsül fırlattı

Çin Uzay haberleri Teknoloji Haberleri Gündem haberleri Dünya haberleri
Uzay yarışı: Çinli şirket i-Space, yeniden kullanılabilir kapsül fırlattı

Çinli uzay şirketi i-Space, "SQX-1 Y7" roketini kullanarak uzaya yeniden kullanılabilir kargo kapsülü gönderdi. "DEAR-1" kargo kapsülü Güneş Eşzamanlı Yörünge'deki planlanan konumuna ulaştı.

Çinli özel havacılık ve uzay şirketi i-Space, "SQX-1 Y7" roketiyle yeniden kullanılabilir özellikteki kargo kapsülünü uzaya gönderdi.

Xinhua'nın haberine göre, AZSPACE'in geliştirdiği "DEAR-1" kargo kapsülü Gobi Çölü'ndeki Ciüçüen Uydu Fırlatma Merkezi'nden fırlatıldı.

Kapsül, Güneş Eşzamanlı Yörünge'deki planlanan konumuna ulaşırken fırlatış, SQX-1 roketleriyle icra edilen 3'ncü başarılı görev oldu.

I-Space, "SQX-1 Y1" roketiyle 2019'da iki uyduyu Alçak Yer Yörüngesi'ne yollayarak, Çin'de özel bir şirketin ürettiği roketle ilk başarılı uydu fırlatışını gerçekleştirmişti.

"Hyperbola-1" olarak da anılan SQX-1 roketleriyle 2021'de iki, 2022'de de bir fırlatış başarısız olmuştu.

Şirketin bu yıl nisan ayında Güneş Eş Zamanlı Yörünge'ye yaptığı deneme fırlatışı ise başarıyla sonuçlanmıştı.

I-Space, ayrıca 10 Aralık'ta "Hyperbola-2" adını verdiği, metan ve sıvı oksijenle çalışan yeniden kullanılabilir özellikteki roketinin test uçuşunu yapmıştı.

Çin'in uzay programında ana taşıyıcı işlevi gören Longh March (Uzun Yürüyüş) roketleri dışında, özel şirketler i-Space'in Hyperbola-1 (SQX-1), Galactic Energy'nin "CERES-1", Space Pioneer'in "TL-2" ve LandSpace'in "Cuçüe-2" (ZQ-2) roketleri fırlatışlarda kullanılıyor.

ÇİN'DEN METANLA ÇALIŞAN ROKET

Pekin merkezli LandSpace Technology'nin Zhuque-2 Y-3 taşıyıcı roketi, Çin'in İç Moğolistan bölgesindeki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden havalanarak uyduları kaldırmayı başaran metanla çalışan ilk roket oldu.

Metan-sıvı oksijen roketinin aynı zamanda daha az kirletici, daha güvenli, daha ucuz ve yeniden kullanılabilir bir roket için uygun bir itici yakıt olduğu düşünülüyor.

Temmuz ayında LandSpace, Elon Musk'ın SpaceX'i ve Jeff Bezos'un Blue Origin'i gibi ABD'li rakiplerinin önünde metan-sıvı oksijen roketi fırlatan dünyanın ilk şirketi oldu.

LandSpace, iki fırlatmanın Zhuque-2'nin ticari fırlatmalar için yeterince güvenilir olduğunu gösterdiğini açıkladı. 

Şirket, fırlattığı üç uydunun 460 km güneşle eşzamanlı yörüngeye ulaştığını bildirdi, ancak uyduların türleri ve toplam ağırlıkları hakkında bilgi vermedi.

Spacety'nin açıklamasına göre, Zhuque-2 Y-3, Çinli girişim Spacety tarafından geliştirilen ve biri Hongqing adlı bir şirketin teknolojilerini benimseyen 50 kg'lık iki test uydusu taşıdı.

Hongqing açıklamada, roketin ağırlığını açıklamadan kendi test uydularından birini de taşıdığını belirtti ve fırlatmada Hongqing bağlantılı iki test uydusunun düşük yörüngeli bir uydu takımyıldızı oluşturmayı desteklemek üzere tasarlandığını kaydetti. 

Çinli ticari uzay firmaları, hükümetin sektörde özel yatırıma izin verdiği 2014 yılından bu yana sektöre hızlı bir giriş yaptı.

LandSpace, müşterilerine 2024 yılında yaklaşık üç fırlatma sağlamayı ve 2025 yılında bunu ikiye katlamayı planlıyor. 

OrienSpace ve Galactic Energy gibi diğer Çinli girişimler de önümüzdeki aylarda yörüngeye uydu fırlatacak ya da sıraya girecek

 

Kaynak: AA