Uyuşturucu baronu 'El Chapo'nun evi piyangoyla yeni sahibini bulacak

Meksika
Uyuşturucu baronu 'El Chapo'nun evi piyangoyla yeni sahibini bulacak

El Chapo (cüce) lakaplı eşi Meksikalı uyuşturucu baronu Joaquin Guzman'ın ülkesinde yıllarca saklandığı evinin hükümet tarafından açık artırmayla satılacağı açıklandı

Geçtiğimiz ay Meksika Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, 15 Eylül'de yapılacak bir çekilişle lüks araziler, lüks daireler, Aztek Stadyumundaki bir loca ve aralarında El Chapo'nun da bulunduğu kartel liderlerinin konutlarının piyango ikramiyesi olarak dağıtılacağını açıklamıştı. 

2001 yılında cezaevinden kaçan ‘El Chapo’ lakaplı Meksikalı uyuşturucu baronu Guzman, yıllarca bu iki odalı evde gizlenmiş, 16 Şubat 2014’te güvenlik güçleri eve ulaştığında küvetin altındaki tünelden kaçmıştı. 6 gün sonra Mazatlán kentinde yakalanarak tutuklanmıştı. 2015’te bir kez daha cezaevinden kaçan Guzman bu kez duşların olduğu yere kazılan tünelden kaçmayı başarmış, 6 ay sonra yakalanmış ve 2017’de ABD’ye iade edilmişti.

ABD'de uyuşturucu satmak, kara para aklamak ve ruhsatsız silah bulundurmak gibi suçlardan yargılanmıştı. Sinaloa kartelinin lideriyken tutuklanan, 2009 yılında Forbes dergisinin dünyanın en zenginleri listesine giren 62 yaşındaki Guzman 2019 yılında ömür boyu hapse mahkum edilmişti.

Guzman’ın 2014’te kaçmayı başardığı, Culiacán kentinde bulunan 184 bin dolar (1,59 milyon lira) değerindeki evinin Meksika’nın Bağımsızlık Günü’nden bir gün önce, 15 Eylül’de satılacağı açıklandı.

HALKTAN ÇALINAN MÜLKLER, PİYANGO İLE DAĞITILACAK

Meksika Başkanı Obrador halktan çalınan mülklerin piyango ile dağıtılarak, olduğu yere yani halka geri iade edileceğini ve elde edilen gelirle de aşı, ilaç ve bursların finanse edileceğini belirtmişti.

Hükümetin ‘piyango’ diye nitelediği satışta sunduğu tek seçenek bu ev değil. Toplam değeri 12,5 milyon dolar (108,4 milyon lira) olan 22 gayrimenkul yer alıyor.

Uyuşturucu kartellerinden ele geçirilen konutlar arasında El Chapo’ya ait 3,8 milyon peso değerinde bir ev ile Göklerin Efendisi takma adıyla tanınan Amado Carrillo Fuentes adlı uyuşturucu baronuna ait 3 bin metrekare arazi üzerine kurulu 77 milyon pesoluk havuzlu jakuzili süper lüks villası da bulunuyordu. 

Ayrıca çekilişle Meksika Başkanlığı’na ait Aztek Stadyumunun içinde banyo ve mutfak bulunan 20 kişilik lüks locanın yanı sıra bazı lüks araziler de ikramiye olarak dağıtılacağı açıklanmıştı.

EL CHAPO KİMDİR? 

Federal Mahkeme, şubat ayında Guzman'ı, "aralıksız suç girişiminde bulunmak, uyuşturucu gelirlerini aklamaya teşebbüs, silahlı eylem, adam öldürme, usulsüz elmas ticareti, uluslararası kokain, eroin, esrar ve diğer uyuşturucu madde ticareti" gibi 10 isnatın tümünden suçlu bulmuştu.

Zamanında Forbes Milyarderler Listesi'nde yer alan ve uzun zamandır aranan bir isim olan Guzman, 2001 yılında Meksika'daki bir hapishaneden çamaşır taşınan el arabasına saklanarak kaçmıştı. Ülkenin en iyi korunan Altiplano Hapishanesi'ne gönderilen Guzman, 11 Temmuz'da hücresinin altından başlayıp 1,5 kilometre uzaklıkta inşaat halindeki bir eve uzanan tünelden firar etmişti. Guzman'ın yakalanması için ülke çapında operasyonlar düzenlenmişti. 

Guzman, 2001 ve 2015 yıllarında Meksika'da iki yüksek güvenlikli cezaevinden kaçtıktan sonra Ocak 2016'da tekrar yakalanmış ve ABD'ye iade edilmişti.

 

Kaynak: Haber Global TV

El Chapo Meksika Joaquin Guzman