Ursula von der Leyen için çantada keklik

Ajans Bizim
Avrupa Birliği
Ursula von der Leyen için çantada keklik
Reuters

AB seçimlerinde sandıkların kapanmasının ardından açıklanan verilere göre, Avrupa yanlısı partiler hâlâ rahat bir çoğunluğa sahip olmakla birlikte yeni yürütmenin onaylanacağı kilit oylamalar yine de çekişmeli geçebilir.

Avrupa yanlısı partilerin Avrupa Parlamentosu'nda hâlâ önemli bir çoğunluğa sahip olması muhtemel, ancak bu, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanlığına yeniden aday olan Ursula von der Leyen'in önünde sorunsuz bir yol olduğu anlamına gelmiyor.

Sandıkların kapanması sonrasında açıklanan sonuçlar, dört merkezci partiden oluşan kilit koalisyonunun toplam 462 milletvekili çıkarabileceğini gösteriyor. 

Bu da, beş yıl boyunca AB yasalarını müzakere edecek olan yasama organının yüzde 64'ün üzerinde sağlıklı bir çoğunluğunu temsil ediyor.

Ancak Avrupa Parlamentosu üyelerinin AB Komisyonunun başına geçecek adayları onaylaması gerekeceğinden büyük bir sınav yaşanabilir ki bu adaylar arasında görevdeki von der Leyen en olası seçenek!

Von der Leyen,  Avrupa Parlamentosu'nda resmî koalisyon anlaşmaları bulunmasa da, 2019'daki ilk dönemi için göreve talip olduğundan bu yana Yeşiller, Liberaller ve Sosyalistlerin yanı sıra kendi merkez sağ Avrupa Halk Partisinden milletvekillerine de güveniyor.

Von der Leyen, o zaman bile, milletvekillerinin gizli oylamasında adaylığı lehine sadece 383 oyla, yani sadece yedi farkla seçilebilmişti. 

Şimdi, Yeşiller ve Liberallerin 20'şer milletvekili kaybetmesinden sonra sihirli bir kazanma sayısı bulmak daha da zor olacak görünüyor.

Bunlardan biri, son verilere göre, meclisin dörtte birinden fazlasına sahip olabilecek olan kendi EPP'sinin (Avrupa Halk Partisi) güçlü bir performans göstermesi olabilir.

2019'daki kötü sonuç kısmen, milletvekillerinin, EPP’nin herhangi bir siyasî gruptan resmî destek istememiş olmasına duydukları öfkeden kaynaklanmış olabilir!

Hatta Giorgia Meloni'nin İtalya'nın Kardeşleri partisini yanına çekme girişimleri EPP’nin soldan aldığı desteği de azaltabilir. 

Seçim aritmetiğinin netleşmesi sonrasında tüm gözler Brüksel ve Strasbourg'da olacak ve von der Leyen'in bir sonraki büyük engelini geçip geçemeyeceği ortaya çıkacak.