Ülkelerin koronavirüs aşısı yaklaşımı nasıl? En çok ölüm yaşanan Brezilya'nın planı ortaya çıktı

Brezilya koronavirüs
Ülkelerin koronavirüs aşısı yaklaşımı nasıl? En çok ölüm yaşanan Brezilya'nın planı ortaya çıktı

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının insan hayatı ve ekonomiye etkisi sürerken, uluslararası üreticilerden tedarik edilecek aşılara karşı vatandaşların bazıları aşılanmaya karşı kararsızlık yaşarken, kimileri ise aşı yaptırmaya olumlu yaklaşıyor

Tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgınına karşı, tüm ülkeler geliştirilen aşıları alma yarışına girdi. Bazı ülkeler, aşıyı tamamen ücretsiz sunacağını açıklarken, bazıları fiyatlarını yavaş yavaş duyurmaya başladı. Önceliğin sağlık çalışanlarına, yaşlılara verilmesi beklenirken, vatandaşların kafası karışık...

HONG KONG'DA OTOMATLARDAN ÜCRETSİZ KİT ALABİLİYORLAR

Çin'in Hong Kong Özel İdare Bölgesi'nde son 24 saatte 3'ü yurt dışı kaynaklı olmak üzere 95 yeni Kovid-19 vakası tespit edildi, toplam vaka sayısı 7 bin 542'ye çıktı. Vatandaşlar, metro istasyonlarında bulunan otomatlardan ücretsiz olarak Kovid-19 test kiti temin edebiliyor.

BREZİLYA'NIN NÜFUSUN 4'TE BİRİNDEN DAHA AZINI AŞILAYACAĞI ORTAYA ÇIKTI

Brezilya'da Devlet Başkanı Jair Bolsonaro liderliğindeki hükümetin, nüfusun dörtte birinden azını aşılamaya yönelik planı olduğu ortaya çıktı.

Yüksek Mahkemenin, muhalefet partisinin açtığı dava üzerine hükümetten talep ettiği aşı planıyla ilgili raporda, hükümetin risk altındaki 51 milyon kişiye aşı sağlamayı planladığı bildirildi. Bu, 212 milyon nüfuslu ülkede vatandaşların yüzde 25'inden azına aşı sağlanacağı anlamına geliyor. Raporda, sağlık çalışanlarına, 80 yaş üzeri nüfusa ve yerli halklara öncelik tanınacağı belirtilirken, aşılamanın ne zaman başlayacağı konusunda bilgi verilmedi.

Sağlık Bakanı Eduardo Pazuello'nun imzasını taşıyan raporda, salgın döngüsünün kırılabilmesi için yüksek düzeyde etkili bir aşının nüfusun yüzde 70'inden fazlasına uygulanması gereğine işaret edildi.

Bugüne dek 6 milyon 880 bin 595 vakanın görüldüğü, virüs nedeniyle 181 bin 143 kişinin hayatını kaybettiği Brezilya, dünyada en fazla vakanın tespit edildiği üçüncü, virüse bağlı en fazla ölümün görüldüğü ikinci ülke konumunda bulunuyor. Ülkede çok sayıda eyalette yoğun bakım yatak kapasitesi yüzde 80'i aşmış durumda.

JAPONYA'DA AŞILANMA MASRAFLARI KARŞILANACAK

Japonya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının insan hayatı ve ekonomiye etkisi sürerken halk, uluslararası üreticilerden tedarik edilecek aşıların, potansiyel etkilerine karşı kararsızlık yaşıyor. Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) göre, Kovid-19'a karşı 50'den fazla aşı adayı klinik testlere girerken, Doğu Asya ülkesi Japonya'da henüz ulusal aşı adayı onaylanmadı. Biyomedikal AnGes firmasının, Takara şirketi ve Osaka Üniversitesi iş birliğiyle üzerinde çalıştığı aşı adayının, orta-uzun vade klinik testine başladığı açıklandı.

Virüsün dünyayı etkisi altına aldığı süre birinci yılını doldururken Japonya hükümeti uluslararası aşı üreticileriyle yapılacak anlaşmalar için 671,4 milyar yen (6,4 milyar dolar) bütçe ayırdı. Bütçe kapsamında uluslararası üreticilerden 290 milyon doz aşı sipariş eden Japonya, 2021'in ilk yarısında toplam nüfusa yetecek sayıda aşı depolamayı hedefliyor. Aşıların ilk kısmının mart-mayıs döneminde tedarik edilmesi beklenirken, ay başında onaylanan tasarıya göre, yerel idarelerce yapılacak aşılamanın tüm masrafları, Japon hükümeti tarafından karşılanacak. Halk ikametlerinin bulunduğu yerlerde, randevu sonrası alacağı sıraya göre kamu sağlığı merkezleri, spor salonları, gösteri merkezleri ve AVM'lerde aşılanacak.

JAPON HALKI KARARSIZ

Tedbirlere rağmen Kovid-19'un insan hayatı üzerinde etkisini sürdürdüğünü kaydeden emekli Uşioda Takaşi hayat şartlarının dışarı çıkamayacak kadar değiştiğini belirtti. Yaşına dikkati çeken Uşioda, sağlık çalışanları sonrası, sıranın kendilerine geleceğini anımsatarak, "Haberlere göre, aşının yan etkileri var ancak yine de herkes aşı olsa iyi olur." diye konuştu.

Lojistik firmasında çalışan Miyake, aşı araştırma sürecinin kısalığına dikkati çekerek, "Normal grip aşısı gibi değil. Güvenirliliği kanıtlanmadı çünkü üzerinden zaman geçmedi." dedi. Bu durumda aşı yaptırmanın makul olup olmadığı konusunda karar veremediğini dile getiren Miyake, "Henüz erken ancak yaptırabilecek bir aşının varlığından memnunum." şeklinde konuştu.

MALEZYA VATANDAŞLARININ YÜZDE 70'İNİ AŞILAYACAK

Malezya hükümeti, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı alımlarını artırarak vatandaşların yüzde 70'ini aşılamayı planladığını açıkladı.

Basına konuşan Başbakan Muhyiddin Yasin, şimdiye kadar aşıyı onaylayan ülkelerin, nüfuslarından fazla doz aşı aldığını belirterek, "İlk olarak Malezyalıların yüzde 30'unu aşılayacak kadar doz satın almıştık. Şimdi Sağlık Bakanlığının tavsiyesi üzerine daha fazla aşı satın alıp bu oranı yüzde 60 ila 70'lere çıkarmayı hedefliyoruz." dedi.

Malezya'ya ilk aşıların 2021'in başında teslim edilmesi bekleniyor.

DSÖ ORTA VE DÜŞÜK GELİRLİ ÜLKELER İÇİN 1 MİLYAR DOZ AŞIYI GÜVENCEYE ALDI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, en çok ihtiyaç duyan ülkelere aşı tedarik etmek için 4,3 milyar dolar tutarında acil finansman açığıyla karşı karşıya olduklarını vurgulayarak uluslararası topluma ve bağışçılara, "aşıların güvence altına alınabilmesi, hayatların kurtarılması ve küresel ekonominin bir an evvel iyileştirilmesi" için kendilerine destek vermesi çağrısında bulundu.

Ghebreyesus, DSÖ eş güdümünde yürütülen Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı'na (COVAX) şimdiye kadar 189 ülke ve ekonominin katıldığını belirterek, program kapsamında üç aşı adayından düşük ve orta gelirli ülkeler için 1 milyar doz Kovid-19 aşısını güvenceye aldıklarını aktardı.

Aşı adaylarının ismini vermeyen Ghebreyesus, daha fazla Kovid-19 aşısı temini için farklı aşı üreticileriyle de görüşmelerinin devam ettiğini ifade etti.

Kaynak: AA

koronavirüs