Ülke tarihinin en büyük tanzanit taşını buldu, bir gecede milyoner oldu!

Ülke tarihinin en büyük tanzanit taşını buldu, bir gecede milyoner oldu!

Tanzanya'da bir madenci, ülkede bugüne kadarki en büyük iki tanzanit taşını keşfetmesinin ardından bir gecede milyoner oldu.

Tanzanyalı madenci Saniniu Laizer, geçen hafta ülkenin kuzeyinde bulunan ve değerli taş kaçakçılığına karşı sıkı bir şekilde korunan bir madende, ülke tarihinin en büyük iki tanzanit taşını çıkardı.

Laizer’ın bulduğu dünyadaki en nadir taşlardan olan tanzanit yaklaşık bir önkol boyutunda olurken, biri 5.8 diğeri, ise 9.2 kilogram olarak ölçüldü. Değerli taşları Maden Bakanlığına satan Laizer, karşılığında aldığı 7.74 milyar Tanzanya Şilini (yaklaşık 22 milyon 975 bin TL) ile bir gecede ‘zengin’ oldu. Şu ana kadar ülkede çıkarılan en büyük tanzanit taşının ağırlığı 3.3 kilogramdı. 

DEVLET BAŞKANI ARAYARAK TEBRİK ETTİ

Saniniu Laizer’i telefonla arayarak tebrik eden Tanzanya Devlet Başkanı John Magufuli, “Bu küçük ölçekli madencilerin yararı ve ayrıca Tanzanya'nın zenginliğini kanıtlıyor” dedi.

Simanjiro bölgesinde bulunan Manyara’da taşları hükümete devreden Laizer ise, “Yarın büyük parti var” diyerek mutluluğunu paylaştı.

 

Ülke tarihinin en büyük tanzanit taşını buldu, bir gecede milyoner oldu! - Resim : 1

30'DAN FAZLA ÇOCUĞU VAR

Zenginliğine rağmen eski yaşam tarzını terk etmeyeceğini belirten Laizer, sayıları 2 bini bulan ineklerine bakmayı sürdüreceğini de söyledi. 52 yaşındaki Saniniu Laizer’in dört eşi ve 30’dan fazla çocuğu bulunuyor. 

Bundan sonraki planlarını anlatan Laizer, “Bir alışveriş merkezi ve okul inşa etmek istiyorum. Bu okulu evimin yanına yapmak istiyorum. Buralarda çocuklarını okula götürmeye parası yetmeyen çok sayıda fakir insan var. Ben eğitimli değilim ama işlerin profesyonel bir şekilde yürütülmesini seviyorum. Bu yüzden çocuklarımın işi profesyonelce yürütmesini istiyorum” dedi.

Başına bir şey gelmesinden çekinmediğini söyleyen Laizer, "Yeterince güvenlik var burada. Sorun olmaz. Geceleri bile sorunsuzca yürüyebiliyorum" dedi. 

Sadece Tanzanya’da çıkarılan tanzanit taşı, koyu mor-mavi tonlarında oluyor. Dünyanın en nadir değerli taşları arasında gösterilen tanzanit madenlerinin 20 yıl içinde tamamen tükenebileceği belirtiliyor.

Tanzanya madenci haberler