Ukrayna'nın batısında tehlikeli bekleyiş! 'Daha çok kuvvet lazım, askerlik süresini uzatalım'

Rusya Ukrayna Savaşı Rusya Ukrayna
Ukrayna'nın batısında tehlikeli bekleyiş! 'Daha çok kuvvet lazım, askerlik süresini uzatalım'
Letonya ordusu zorunlu askerlik süresini artırmanın formüllerini arıyor. Fotoğraf: Shuttestock

Ukrayna'ya komşu olan Doğu Avrupa ve Baltık ülkelerinde askeri bir hareketlilik yaşanıyor. Polonya silah altındaki asker sayısını artırmayı amaçlarken Baltık ülkelerindeki telaş dikkat çekiyor. Askerlik süresinin uzaması gündemde.

Rusya’nın Ukrayna’yı bombalaması bütün dünyada panik havası yarattı. NATO Ukrayna’ya asker göndermeyeceğini net bir dille ifade ederken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy dünya tarafından yalnız bırakıldıklarını söyledi.

Almanya, Fransa ve ABD liderleri ve halkları savaşı yakından takip ediyor ancak çatışma tehlikesini Ukrayna’nın komşu ülkeleri kadar yakından hissetmiyorlar. Doğu Avrupa ülkelerinde ise durum daha farklı yaşanıyor.

OHAL İLAN ETTİLER

Rusya ve Ukrayna’ya komşu olan ülkelerde ordular alarm durumuna geçti. Litvanya OHAL ilan ederken Rusya sınırındaki askeri varlığını artırdı. Polonya ordusunda izinler iptal edildi. Bu ülkeler NATO’dan daha çok destek bekliyor. Slovakya ve Macaristan, Ukrayna’dan gelen göçleri karşılayabilmek için hazırlık yapıyor.

Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya orduları Ukrayna’ya saldırılar devam ettiği sürece ordularını diri tutacaklarını ifade ettiler. Letonya Savunma Bakanı Arthur Pabriks, “Bir daha asla böyle insanların ve Rusların egemenliğinde yaşamak istemiyoruz, onları ülkemizden uzak tutmak için elimizden geleni yapacağız” ifadelerini kullandı.

Ukrayna'nın batısında tehlikeli bekleyiş! 'Daha çok kuvvet lazım, askerlik süresini uzatalım' - Resim : 1

1997 ANLAŞMASI 

Letonya ve Baltık ülkeleri temsilcileri Perşembe günü ABD’yi Rusya’yı uluslararası dolar ödeme sisteminden (SWIFT) çıkarması çağrısını da yaptı. Baltık ve Doğu Avrupa ülkeleri yıllardır Rusya’nın yayılmacı politikasına karşı NATO’ya güveniyor. NATO ve Rusya 1997 yılında karşılıklı birbirini provoke edecek davranışlardan kaçınma sözüyle anlaşma imzalamışlardı.

Dün ABD Letonya’ya 40 asker gönderirken, İngiltere de Estonya’ya zırhlı araçlar sevk etti. Polonya geçen haziran ayından bu yana silah altına aldığı asker sayısını iki katına çıkarmaya çalışıyor. Hedef 300 bin aktif görevde personele sahip olmak. Polonya Savunma Bakanı Andrzej Duda bu hamleyi geçen aylarda ABD’den aldıkları istihbarat raporları çerçevesinde yaptıklarını söyledi.

ABD'DEN SİLAH ALDILAR

Polonya ayrıca ABD’den 250 Abrams tankı satın alıyor, diğer savunma harcamaları için de ABD’ye 6 milyar dolar ödeyecek. Geçen yıl ülkeye kurulan Patriot savunma füzelerini kullanmak için yeni personel arayışları da devam ediyor.

Litvanya ise zorunlu askerliğin süresini artırmayı amaçlıyor. Ülkede zorunlu askerlik iki yıl boyunca ayda bir gün şeklinde, bu süre iki yıl boyunca üç haftaya çıkarılmak isteniyor. Böylece orduya daha çok gönüllü asker alınması planlanıyor.

ABD’nin uzun yıllardır Polonya ve Baltık ülkelerinde askerleri var. Ukrayna’nın bu ülkelerdeki Batı askeri varlıkları ile ilişkisi Rusya’yı rahatsız ediyor. Öte yandan sadece ABD değil, Kanada ve Almanya da Doğu Avrupa’daki askeri varlığını artırıyor.

RUS ASKERİ SAYISI ÇOK DAHA FAZLA

Bu hafta ABD ve NATO Polonya geneli ve Baltık ülkelerinde askeri tatbikat gerçekleştirdiler. Rusya Belarus’a binlerce asker yığarken, ABD geçen ay Polonya’ya 5 bin asker gönderdi. Bu ABD’nin Doğu Avrupa’ya bugüne kadar yaptığı en büyük askeri personel sevkiyatı oldu. Polonya Avrupa için oldukça stratejik bir noktada. İkinci Dünya Savaşı sırasında Adolf Hitler de Rusya harekatının önemli bir bölümünü Polonya’dan takip etmişti.

Alman kaynaklara göre; Almanya Rusya'ya karşı hava savunma sistemleri ve savaş gemilerini NATO'nun kullanımına sunmaya önerdi. Almanya Akdeniz'den çekeceği savaş gemilerini Baltık Denizi'nde kullanabileceği de ifade ediliyor. Baltık Denizi'ne çekilecek olan bu gemilerde sensor teknolojisi olacak. Bugüne kadar Rusya saldırıları sebebiyle Ukrayna'dan 100 bin kişinin kaçtığı tahmin ediliyor. Şu ana kadar Batı'dan Ukrayna'ya az sayıda askeri yardım yapılırken, büyük güçler Rusya ile karşılaşmamak için Ukrayna'ya asker çıkarmıyor.

Kaynaklar: Wall Street Journal, Reuters

Kaynak: Web Özel

ukraynada neler oluyor