Ukrayna'nın hiç beklemediği engel: Polonyalı tır şoförleri

Polonya Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna
Ukrayna'nın hiç beklemediği engel: Polonyalı tır şoförleri
Fotoğraf: Reuters

Ukraynalı yardım kuruluşları ve ülkenin ordusuna tedarik sağlayan şirketler, Polonyalı tır sürücülerinin bir aydır devam eden sınır ablukasını sona erdirme konusunda hiçbir işaret göstermemesi nedeniyle sorunların büyüdüğü uyarısında bulunuyor.

Ukrayna'nın savaş alanına giden kamyonetler ve turnikeler Polonya sınırında kilometrelerce uzayan kuyruğa takıldı. Rus güçlerine karşı savaşacak insansız hava araçlarının parçaları haftalar süren gecikmelerle karşı karşıya.

Ukraynalı yardım kuruluşları ve orduya tedarik sağlayan şirketler, Polonyalı kamyon şoförlerinin bir ayı aşkın süredir devam eden sınır ablukasını sona erdirme konusunda hiçbir işaret göstermemesi nedeniyle sorunların büyüdüğü konusunda uyarıyor. Polonyalı protestocular, Avrupa Birliği'nin bazı taşımacılık kurallarını gevşetmesi ve Ukraynalı kamyoncuların işlerini baltalamasının ardından geçim kaynaklarının tehlikede olduğunu savunuyor.

Ukrayna ordusuna insansız hava araçları ve iletişim ekipmanları gibi savaş teknolojisi konusunda yardımcı olan KOLO vakfının operasyon sorumlusu Oleksandr Zadorozhnyi, insansız hava araçlarının cepheye ulaşacak olsa da iki ila üç hafta gecikeceğini söyledi.

Polonya'daki sürücüler 6 Kasım'dan bu yana sınır geçişlerine giden yolları kapatarak 30 kilometreden fazla uzayan ve dondurucu soğuklarda üç haftaya kadar süren kuyruklar oluşturdu. Protestocular Ukrayna'ya askeri sevkiyatı ya da insani yardımı durdurmadıkları konusunda ısrar ediyorlar.

Protesto organizatörlerinden Waldemar Jaszczur, "askeri yardımların hiç beklemek zorunda kalmadan geçtiğini" söyledi.

SAVAŞ NEDENİYLE REKABET DENGESİ BOZULDU

Bu arada Polonyalı kamyoncular, Ukraynalı meslektaşlarının, Rusya'nın 2022'deki işgalinden sonra 27 ülkeli bloğun taşımacılık kurallarında geçici bir muafiyet elde etmelerinden bu yana, balıktan lüks mallara kadar her şeyi Avrupa Birliği üzerinden taşımak için daha düşük fiyatlar teklif ettiklerini söylüyorlar.

Polonya ve diğer yakın ülkeler savaşta Ukrayna'nın en büyük destekçilerinden olmasına rağmen, dünyanın en büyük ticaret bloğuna akan daha düşük maliyetli Ukrayna mal ve hizmetlerine karşı işlerini kaybeden kamyoncular ve çiftçiler arasında kızgınlık oluştu. Bu durum, onaylanması halinde Ukrayna'nın AB'ye entegrasyonunda yaşanacak zorlukları da ortaya koyuyor. 

Ukraynalı hayır kurumları, ticari çatışmanın savaş alanına da taştığını söylüyor.

200 ARAÇ SINIRDA BEKLİYOR

Orduya ekipman sağlayan Ukrayna'nın en büyük yardım kuruluşu Come Back Alive'ın tedarik ve lojistik başkanı Ivan Poberzhniak, mühimmat taşımak ve yaralıları cepheden tahliye etmek için gereken yaklaşık 200 aracın sınırda tıkandığını ve "teslimatların fiilen durduğunu" söyledi.

Poberzhniak bu araçların Rusya için kolay hedef olduğunu, bu nedenle normalde bile yeterli sayıda teslimat yapmanın imkânsız olduğunu söyledi. Poberzhniak, sürücülerin Polonyalı kamyonculara araçların Ukrayna ordusu için olduğuna dair belgeler gösterdiklerinde, "bunun protestocular üzerinde önemli bir etkisi olmuyor" dedi.

UKRAYNALI TIR ŞOFÖRLERİ DAHA UCUZA TAŞIYINCA ORTALIK KARIŞTI

Protestocu kamyoncular, askeri yardım olarak ilan edilen tüm teslimatların gerçekte öyle olmadığını iddia ediyor. AB'yi, bloğa girebilecek Ukrayna kamyonlarının sayısına getirilen sınırlamaları geri getirmeye çağırıyorlar.

Organizatörlerden Jaszczur, Ukraynalı kamyoncuların Avrupa genelinde izinsiz taşımacılık yaptıklarını söyledi. Polonyalı kamyonculardan yüzde 35 daha düşük olan "bariz düşük fiyatlar" talep ediyorlar ve "bizi piyasanın dışına itiyorlar" dedi.

Aynı şeyin Slovakya, Bulgaristan ve Romanya gibi diğer ülkelerde de yaşandığı belirtiliyor. Bazı Slovak kamyoncular geçtiğimiz günlerde Ukrayna sınırında kendi protestolarını düzenlediler.

Jaszczur, birçok Polonyalı nakliye şirketinin Ukrayna rekabetinin baskısı nedeniyle iflas ettiğini söylüyor.

AB, ablukayı sona erdirmenin bir yolunu bulması için Varşova'ya baskı yaptı ancak Kiev ile yaptığı anlaşmanın arkasında durdu. Polonya'ya yaptırım tehdidinde de bulunan AB ulaştırma komiseri Adina Valean, anlaşmanın "Avrupa pazarı, Ukrayna ve Moldova için faydalı" olduğunu söyledi.

Ukraynalı yetkililer kamyoncuların protestosunun ekonomilerini daha da zora soktuğunu ve sadece Rusya'nın çıkarlarına hizmet ettiğini söylüyor. 

Kaynak: Ajans Bizim