Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Haber Global'e konuştu! Tahıl Anlaşması için 'Türkiye' mesajı

Ukrayna Rusya

Haber Global'de soruları yanıtlayan Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, sona eren Tahıl Koridoru Anlaşması'yla ilgili önemli mesajlar verdi. Bodnar ayrıca, "Almanya, Fransa üretimi araçlar bize yönelik kullanılıyor. İran drone'ları Rusya'nın envanterinde" dedi.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Haber Global Muhabiri Emre Karaca'nın sorularını yanıtladı. Bodnar, gündemin en sıcak maddesi olan sona eren Tahıl Koridoru Anlaşması ile diğer önemli başlıklarla ilgili Ukrayna'nın perspektifini aktardı.

Bodnar, Tahıl Koridoru Anlaşması'yla ilgili, "Tahıl koridoru küresel gıda zinciri için oldukça önemli. Oldukça iyi bir girişimdi, iyi uygulandı ancak Rusya bu girişimi baltalamaya çalışıyor. Türkiye, Rusya ve BM tarafı imzaladı. Bu anlaşma Ukrayna limanlarındaki tahılın pazara dağıtımıyla ilgili yapıldı. Bunun Rusya ile bir ilgisi yok. Rusya ile ayrıca bir memorandum imzalandı. Hiçbir ülke BM dışında bu koşullara ilişkin bir şey yapamaz. Onlar 14 milyon tondan fazla sevkiyat yaptılar. Onlar limanlara saldırıyorlar. Biz süreç içinde partnerlerimize Rusya'nın yükümlülüklerini yerine getirmediklerini belirtiyoruz" dedi. Bodnar, şöyle devam etti: 

"RUSYA İLE TÜRKİYE ARASINDA ANLAŞMANIN DEVAMI İÇİN GÖRÜŞMELER OLABİLİR"

Tahıl anlaşması sona erdi, biz devam ettirmeye hazırız ama bu Rusya'nın etkisi altında olmayacak. Rusya, BM ile anlaşmasını tahıl koridoruna eklemek istiyor. İki ana liman Rusya tarafından ateş altında. Bu önemli bir problem. Bizim Karadeniz bölgesinde işgal altından bazı bölgeleri kurtarınca bu anlaşma sağlanabildi. Türkiye'nin önceki anlaşmada rolü yüksek. Rusya ile Türkiye arasında anlaşmanın devamı için bazı görüşmeler olabilir.

"İRAN DRONE'LARI RUSYA'NIN KONTROLÜNDE, ALMANYA, FRANSA ÜRETİMİ ARAÇLAR BİZE KARŞI KULLANILIYOR"

Bugün Rusya, topraklarımızın yüzde 18'ini kontrol altında tutuyor. Bu agresif tutum cezalandırılmazsa ileriki dönemlerde başka bölgelere sıçrar.

Bu yaptırımların benzeri görülmemiş olduklarını söyleyebilirim. Bir başka açıdan bakarsak bu yaptırımlar Rusya'yı savaş devam etmekten alıkoymuyor. Birçok ürünün Rusya'ya tedariki devam ediyor. Almanya, Fransa üretimi araçlar bize yönelik kullanılıyor. İran drone'ları Rusya'nın envanterinde.

Savunma sanayiinde Ukrayna ile yakın ilişkisi olan tek ülke Türkiye. NATO'daki ülkelerin çoğu Rusya'dan korkuyor. Daha keskin bir yol haritası belirlenmeli. Savaş bittiğinde bir sonraki NATO üyesi biz olmalıyız. Polonya, Türkiye gibi ülkelerle Doğu Bloğu ülkeleri bizi çok iyi anlıyorlar.

(Azov komutanları neden kriz yarattı?) Komutanların Türkiye'de kalmasını gerektirtecek bir anlaşma yok. Azov komutanların Türkiye'de bir süre kaldı, güvenlik sebebi. Türkiye'ye onları burada güvende tuttukları için minnettarız.

Kaynak: Haber Global TV

tahıl anlaşması türkiye Rusya ukrayna