Ukrayna'dan çıkışın öyküsü: 'Son beş gecedir...'

Ukrayna Rusya Rusya Ukrayna Savaşı
Ukrayna'dan çıkışın öyküsü: 'Son beş gecedir...'
Ukrayna vatandaşları, ülkeden ayrılmaya çalışırken ortaya yürek burkan görüntüler de çıkıyor. Fotoğraf: Reuters

Rusya'nın saldırıları nedeniyle ülkeyi terk etmek isteyen Ukrayna vatandaşları ağırlıklı olarak Polonya'ya ve Romanya'ya geçmeye çalışıyor. İnsanlık dramının yaşandığı sınırlarda hem Ukraynalılar hem de onlara yardıma gelenler çarpıcı hikayeler de aktarmakta...

Polonya'nın Przemyśl kentindeki tren istasyonunun dışındaki bir yardım merkezinde, savaştan kaçan binlerce Ukraynalı mülteci ve yabancı uyruklu Polonyalı siviller ve hükümet çalışanları tarafından karşılanıyor. Rus ordusunun Ukrayna'ya yönelik saldırıları devam ederken birçok Ukraynalı da günlerce süren, zorlu bir yolculuk yaptı.

Oldukça soğuk havalarda, sınırdaki uzun kuyruklarda bekledikten sonra şimdiden binlerce cana mal olan çatışmayı arkalarında bırakıyorlar. Hem rahatlayarak hem de geride kalanlara endişe ederek... Natasha adlı Ukraynalı kadının yanında sadece bir sırt çantası ve kedisi Kleopatra var.

'O BENİM AİLEM...'

Kiev'i terk ederken kedisini de çantasına atan genç kadın “O benim ailem” diyor ve şöyle devam ediyor:

“Son beş gecedir uyuyamadım. Bir, iki saat uyuyorum, sürekli hava saldırısı sirenleri çalıyor, sürekli patlamalar oluyor ve adeta yer titriyor. Hastaneleri bombalıyor, okulları bombalıyor! Polonya, Slovakya, Çekya, belki Romanya var sırada...”

@viceworldnews Ukrainian refugees find safety after crossing over into #Poland but many of them are worried about loved ones left behind in #Ukraine ♬ original sound - VICE World News

Kendisi başkentten Polonya'ya ulaşan yaklaşık 400 bin Ukraynalı mülteciden biri. Bir o kadar mülteci de diğer ülkelere sığındı.

Yardım merkezinde insanların bir kısmı, aileleri ve arkadaşları ile gözyaşları içinde bir araya gelirken, diğerleri tren istasyonunda Polonya'nın farklı şehirlerine ve Avrupa'nın farklı ülkelerine gitmeye çalışıyor. Bilindiği üzere, 18-60 yaş arasındaki Ukraynalı erkek vatandaşların ülkeyi terk etmesine izin verilmiyor. Haliyle sınırdaki insanların çok büyük çoğunluğunu kadınlar ve çocuklar oluşturmakta.

Yardım görevlileri ve gönüllüler sıcak yemek ve sıcak giysiler dağıtırken, gönderilen bebek bezlerinden adeta bir dağ oluşmuştu. Bekleyiş sırasında bebeklerini pusetlerde iten anneler ve onları buraya getiren koşullardan habersizce yardım kolileri arasında koşuşturan çocuklar göze çarpıyor.

Ukrayna'dan çıkışın öyküsü: 'Son beş gecedir...' - Resim : 1

'HER ŞEYİN YOLUNA GİRECEĞİNE İNANIYORUM'

Ukrayna'nın ortasında yer alan Vinnıtsya kentinden öğretmenlik yapan Yuliya, yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarını tutamıyor:

“Oğlum ve kocamla sığınakta üç gün geçirdikten sonra buraya gelmeye karar verdik. Bunu istediğimiz söylenemez çünkü ailem hala orada, kocam da öyle... Her şeyin yoluna gireceğine inanıyorum."

Yulia, savaş bitene kadar Varşova'da yaşayan kız kardeşinin yanında kalacak. Avrupa'nın genelinde yaklaşık 2.5 milyon Ukraynalının yaşadığı tahmin ediliyor.

Haber Global Muhabiri Mehmet Altunışık ve Kameraman Ünsal Çakin, Romanya-Ukrayna sınırındaki insanlık dramını böyle aktarmıştı. 👇

Polonya'da yardım faaliyetlerini yürüten oluşumların başında ise Hacerse geliyor. İzcilere eş değer bir oluşum olan Hacerse'nin gönüllülerine Polonya polisleri ve askerleri de yardım ediyor.

Aynı zamanda Jo Cope'un hikayesi gibi insan hikayeleri de öne çıkmakta. Ukraynalı arkadaşından gelen mesajla harekete geçen üç çocuk annesi 35 yaşındaki Cope, hiç tereddüt etmeden İngiltere'nin Luton kentinden, Polonya'ya, Ukrayna sınırındaki Lublin kentine gitmiş.

Ukrayna ile bağları Çernobil mağdurlarının çocuklarına yönelik bir vakıfta çalışmasıyla başlamış. Burada edindiği arkadaşlıklar böyle bir duruma yol açmış.

Yıllar önce yaz tatilinde evinde ağırladığı 14 yaşındaki Sasha ve iki kardeşinin annesi, yardım isteyince direkt yola koyulan Cope, Çernobil ile Kiev arasında bir yerde yaşayan ailenin çocuklarını bir şekilde yanına almayı başarmış.

Ukrayna'dan çıkışın öyküsü: 'Son beş gecedir...' - Resim : 2
Jo Cope'un yardımıyla ülkeyi terk etmeyi başaran çocuklar şimdilik Dublin'de kalacak. Fotoğraf: Jo Cope / Dublin Havalimanı 

ÇOCUKLAR ŞİMDİ İRLANDA'DA

Birleşik Krallık'ın Ukrayna vatandaşlarına vizeyi askıya alması nedeniyle Jo Cope'un adresi İrlanda'nın başkenti Dublin olmuş. Çocuklar şimdi onun sayesinde İrlanda'da gözetim altında. Şimdi dönüp bakınca yalnız başına cesaret ettiği hareketin çılgınca olduğunu ifade eden Cope, telefon görüşmesi anında ise hiç tereddüt etmediğini aktarıyor.

Polonya polisine ve gönüllülere yardımları için teşekkür eden Cope, buluşma hikayesini ise şöyle aktarıyor:

“Bana saat 14.30'da önlerinde 2 bin 500 araba olduğunu söyledi. Ertesi sabah 07.30'da sadece 3 kilometre hareket edebilmişlerdi. Arabayı bıraktılar ve sınıra kadar 14 kilometre yürüdüler. Ara sıra kar yağıyordu ve sıcaklık -2 derece civarındaydı. Çocuklar korkuyordu zira önce babaları ile sonra ise anneleri ile yolları ayrılmıştı. Annelerinden ayrıldıktan ancak 6 saat sonra yanıma gelebildiler.”

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*Vice (‘We Couldn’t Sleep’: Talking to Ukrainians Who Fled to Poland), The Telegraph (The incredible story of the British mother who rescued her friends’ children from Ukraine)

Kaynak: Web Özel

ukrayna Rusya ukrayna rusya krizi rusya ukrayna'yı işgal edecek mi