Dünyanın takip ettiği referandumun sonuçları belli oldu! Sandıktan çıkan sonuç...

Rusya Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı
Dünyanın takip ettiği referandumun sonuçları belli oldu! Sandıktan çıkan sonuç...

Rusya tarafından ilhak edilen Ukrayna'nın bazı şehirlerinde düzenlenen sözde referandumdan çıkan sonuçlara göre, Rusya'ya katılım desteklendi.

Rusya tarafından Ukrayna'nın doğusunda yapılan sözde referandumlarda halkın büyük çoğunluğu Rusya'ya katılımı destekledi. 

LUHANSK, HERSON VE ZAPORİJYA'DAKİ SÖZDE REFERANDUMLARDA OY SAYMA İŞLEMİ SONA ERDİ

Rusya’nın Ukrayna topraklarındaki 4 bölgede Rusya’ya katılım için düzenlediği sözde referandumlarda Luhansk, Herson ve Zaporijya'da oy sayım işlemi sona erdi.

Yaklaşık 4 milyon kişinin oy kullandığı referandumlarda Donetsk'te yüzde 86,89, Luhansk'ta yüzde 83,61, Zaporijya'da yüzde 90 ve Herson'da yüzde 76,86 katılım sağlandı. Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'ya sığınan bölge sakinleri için de Rusya'nın birçok kentinde 200'den fazla sandık kuruldu.

DONETSK'TE OY SAYIM İŞLEMİ DEVAM EDİYOR

Donbass Bölgesi'ndeki 3 bölgede kesin olmayan sonuçlara göre Rusya'ya katılım yönünde karar çıkarken, Donetsk Bölgesi'nde ise oy sayımının yüzde 56,85'ine tamamlandı. Donetsk’te ise sayılan oylarda şu ana kadar halkın yüzde 94,75’inin Rusya'ya katılıma “evet” dediği aktarıldı. Donetsk'te de, diğer 3 bölge ile aynı sonucun çıkması bekleniyor.

“MİLYONLARCA DONBASS SAKİNİ SEÇİMİNİ YAPTI”

İlk sonuçların ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iktidardaki Birleşik Rusya Partisi'nin Genel Sekreteri Andrey Turçak'ta açıklama yaptı. Seçimlerin meşru olduğunu savunan Turçak, "Referandum herkes için şeffaftı. Meşru olduğu şüphesiz. Milyonlarca Donbass sakini seçimini yaptı" dedi.

“RUSYA'YA, EVİNİZE HOŞ GELDİNİZ"

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev seçim sonuçlarının belirginleşmesinin ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Referandum sona erdi. Sonuçlar belli. Rusya'ya, evinize hoş geldiniz" ifadelerini kullandı.

Luhansk lideri Leonid Paseçnik, seçim komisyonunun seçimlerin tamamlandığına dair açıklamasının ardından yaptığı açıklamada ise, "Luhansk'ın Rusya'ya geri döneceği artık açık" dedi.

BİRÇOK ÜLKE VE ULUSLARARASI ÖRGÜT REFERANDUMLARIN SONUÇLARINI TANIMAYACAK

Birleşmiş Milletler (BM), yapılan referandumlar sonrası bölgeye gözlemci göndermeyeceklerini duyururken, AB, NATO, ABD, Fransa, İsrail ve Arnavutluk gibi birçok ülke sözde referandumların sonuçlarını tanımayacaklarını bildirdi.

NATO: “RUSYA TARAFINDAN DÜZENLENEN SAHTE REFERANDUMLARIN HİÇBİR MEŞRUİYETİ YOKTUR”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya tarafından Ukrayna topraklarında düzenlenen sözde referandumlara değinerek, “Rusya tarafından düzenlenen sahte referandumların hiçbir meşruiyeti yoktur” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, söz konusu referandumların geçerliliği olmadığını ifade etti. Stoltenberg sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile telefonda görüştüğünü belirterek,

“NATO müttefiklerinin Ukrayna’nın egemenliğine ve meşru müdafaa hakkına verdiği desteğin sarsılmaz olduğunu açıkça belirttim. Rusya tarafından düzenlenen sahte referandumların hiçbir meşruiyeti yoktur ve uluslararası hukukun açık bir ihlalidir. Bu topraklar Ukrayna’nındır” dedi.

İSRAİL, UKRAYNA'DAKİ REFERANDUM SONUÇLARINI TANIMAYACAK

İsrail, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne bağlı olduğunu belirterek, Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde yapılan referandumları tanımayacağını duyurdu.

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki sözde Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinde, Zaporijya ve Herson bölgelerinde Rusya'ya bağlanmak için yapılan referandumların tanınmayacağı belirtildi.

Açıklamada, İsrail'in Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne bağlı olduğu kaydedildi.Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, referandumların sonuçlarını destekleyeceklerini açıklamıştı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise referandum kararlarına tepki göstererek, "Sahte referandumlar hiçbir şeyi değiştirmeyecek." ifadesini kullanmıştı.

Referandum sonucunda Rusya'nın söz konusu bölgeleri ilhak etmesi beklenirken Rus yetkililer, referandumun ardından Rus toprağı olarak kabul edilecek bölgelerin savunması için stratejik nükleer silahlar da kullanabileceklerini söylüyor.

ABD: UKRAYNA TOPRAKLARININ RUSYA TARAFINDAN İLHAKINI ASLA TANIMAYACAĞIZ

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Batılı ülkelerin, Ukrayna'nın bazı bölgelerinde Rusya’nın düzenlediği sözde referandumları tanımayacağını açıkladı.

Rusya’nın Ukrayna topraklarındaki Zaporijya, Herson, Donetsk ve Luhansk’ta düzenlediği sözde referandumlara tepkiler devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da düzenlediği sahte referandumların ardından ilhak edebileceği 4 bölgenin Batılı ülkeler tarafından asla tanımayacağını ifadelerini kullandı.

“ŞEYTANİ BİR PLAN”

Rusya'nın sözde referandumlarını "şeytani bir planı" olarak nitelendiren Blinken, "Biz ve diğer birçok ülke zaten bu konuda çok netiz. Ukrayna topraklarının Rusya tarafından ilhakını tanımayacağız" ifadelerini kullanarak, "Burada neler olduğunu hatırlamak önemli. Rusya, Ukrayna'yı işgal etti, toprakları ele geçirdi. Ele geçirdiği toprakların bir kısmı üzerinde yerel halkı yerinden ederken şeytani planını sürdürüyor" dedi.

ABD’DEN RUSYA’YA YENİ YAPTIRIM SİNYALİ

ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya'nın referandumlara devam etmesi durumunda ABD'nin Rusya'ya ek yaptırımlar getireceği uyarısını yineleyen Blinken, "Rusya'ya ilhaka devam etmesi durumunda ek, ciddi ve hızlı maliyetler getireceğiz" dedi.

ABD'nin Ukrayna'nın savunmasına desteğini yineleyen Blinken, "Ukraynalılar kendilerinden alınan toprakları geri almak için ihtiyaç duydukları ne gerekiyorsa yapmaya devam edecekler. Bu çabalarında onları desteklemeye devam edeceğiz. Ukrayna'nın Rusya tarafından yasa dışı olarak ele geçirilen toprakları geri almak da dahil olmak üzere, kendi topraklarında kendini savunma konusunda mutlak hakkı olduğu konusunda da aynı derecede netim" diye konuştu.

"SABOTAJ KİMSENİN ÇIKARINA DEĞİL"

Kuzey Akım boru hattındaki sızıntılara da değinen Blinken, sızıntıların bir saldırı veya sabotaj sonucu olabileceğinin kesin olarak doğrulamadığını, ancak sabotajın kimsenin çıkarına olmayacağını söyledi. Sızıntıların nedeninin araştırıldığını kaydeden Blinken, “Bunun bir saldırı veya bir tür sabotaj sonucu olabileceğini gösteren ilk raporlar mevcut, ancak bunlar ilk raporlar ve henüz bunu doğrulamadı. Ama doğrulanırsa, bu açıkça kimsenin çıkarına değil" dedi.
Blinken, sızıntıların Avrupa'nın enerji direnci üzerinde önemli bir etkisi olmayacağını ifade ederek, "Kritik olan, Avrupa ve dünya çapında enerji güvenliğini ele almak için hem kısa hem de uzun vadeli olarak her gün çalışmamızdır" dedi.

(İHA-AA)

 

Kaynak: İHA

Rusya ukrayna Ukrayna referandum Vladimir Putin