Ukrayna'da emekli ve memur maaşı krizi: Para yok!

Ajans Bizim
Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna
Ukrayna'da emekli ve memur maaşı krizi: Para yok!
Fotoğraf: DepoPhotos

Financial Times (FT) gazetesi, Batı’dan finansal yardımının gelmemesi durumunda Ukrayna’da emekli ve memur maaş ödemelerinin askıya alınabileceğini yazdı.

Bu açıklamayı, Ukrayna Başbakan Birinci Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Yulia Sviridenko, Financial Times'a verdiği mülakatta yaptı.

Yuliya Sviridenko, Batılı ortakların finansal yardımının durması halinde emekli maaş ödemelerini ve kamu sektörü çalışanlarının maaş ödemelerinin dondurabileceğini belirtti.

Sviridenko, Ukrayna'nın savunma ve borç ödemelerine öncelik vereceğini, bunun da “bazı sosyal sektörlere fonlama yetersizliği konusunda muazzam bir risk” anlamına geldiğini söyledi. 

Sviridenko, 500 bin memur ve 1,4 milyon öğretmenin maaşları ile 10 milyon emeklinin maaşlarının ödenmesinin ertelenmek zorunda kalacağını belirtti.

Financial Times, devlet giderlerinin ciddi bir şekilde kısıtlanmasının ve hızla yükselen enflasyonun Ukrayna ekonomisini çökertebileceği ve vergi tabanını zayıflatabileceği, bunun da ülkeyi dış desteğe daha da bağımlı hale getirebileceğine işaret etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, geçen ay, 43 milyar dolardan fazla açığı bulunan 2024 bütçesine ilişkin yasayı onaylamıştı.

Ukrayna parlamentosu milletvekillerinden Yaroslav Jeleznyak, bütçede bu yıla kıyasla savunma kalemine 8 milyar dolar daha az ödenek ayrıldığını açıklamıştı.

Ukrayna Maliye Bakanı Sergey Marçenko’nun açıkladığı verilere göre, 2023 yılında Ukrayna hazinesine 42 milyar doların üzerinde uluslararası yardım girişi oldu.