Ukrayna silah sanayi nasıl direniyor? | Savaş öncesine göre 8 kat arttı...

Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna
Ukrayna silah sanayi nasıl direniyor? | Savaş öncesine göre 8 kat arttı...

Rusya'nın fabrikalara yönelik füze saldırılarına karşın Ukrayna'da mühimmat ve silah üretimi devam ediyor. Ülkede üretim savaş öncesine göre 8 kat artarken özellikle top mermileri, füze ve küçük insansız hava araçları imal ediliyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik füze saldırıları devam ediyor. Kremlin yönetimi son olarak Ukrayna'nın Patriot hava savunma bataryalarından birini imha ettiğini öne sürerken, ABD bataryanın hasar aldığını doğruladı ancak çalışmaya devam ettiğini söyledi. Ukrayna ise Rusya'ya ait hipersonik hançer füzelerinin vurulduğunu savunurken Rus tarafı bu iddiayı reddediyor. 

Rusya'nın Ukrayna'daki alt yapı tesislerine fabrikalara füze saldırılarına karşın başta devlet şirketi Ukroboronprom olmak üzere birçok yerel silah üreticisi üretimlerini sürdürmekte. Ülkede güdümlü mermiler, füzeler, çeşitli tüfekler ve küçük saldırı insansız hava araçlarının imalatı devam etmekte.

Ukroboronprom, bazı fabrikalarının vurulduğu ve bazılarının da işgal altındaki bölgelerde kaldığı halde üretimi 8 kat arttırdığını açıkladı. Yerel şirketlerden gelen cephaneler, uzmanların söylediğine göre ülkenin topçu silahlarının yüzde 70'inden fazlasını oluşturan Ukrayna'nın Sovyet dönemi teçhizatında kullanılıyor. Ukraynalı şirketler, yaklaşık 1000 kadar Sovyetler döneminden kalma ana muharebe tankı ve topçu sistemleri için Sovyetler Birliği standartlarında mermi ve füze üretmekte. Bu füzelerin arasında Rusya'nın Moskva gemisini batıran Neptun gemi savar füzeleri de buluyor. Yerel şirketler ayrıca Sovyetler döneminden kalma silahların tamirini ve bakımını yapmakta.

Ukrayna silah sanayi nasıl direniyor? | Savaş öncesine göre 8 kat arttı... - Resim : 1
Ukroboronprom, Sovyeler Birliği standartlarına sahip top mermileri üretiyor. Fotoğraf: Ukroboronprom

Ukroboronprom'un CEO'su Yuriy Husyev, "Rus füzelerine ve bazı fabrikalarımızın işgal altındaki topraklarda olmasına rağmen daha da fazlasını üretiyoruz" diyor. Husyev, Ukroboronprom'un üretiminin haftanın yedi günü 24 saatlik bir vardiya ile devam ettiğini aktarıyor.

ÜRETİM TESİSLERİ YERLERİ DEĞİŞTİRİLDİ 

Devlete ait tesislerin Rus füzeleri için bariz bir hedef olması nedeniyle, Ukrobononprom üretimini ülke içerisinde bulunan gizli ve güvenli yerlere aktardı. Üstelik şirket, yardım için yurtdışındaki firmalarla da iletişime geçmeye başladı. Şimdiye kadar 150'den fazla Rus füzesi şirketin tesislerini hedef aldı.

Savaş sırasında silah üretiminin yerini değiştirmek yeni bir durum değil. İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere, silah ve cephane üretimini Alman bombardımanından kaçırmak için madenler ve Londra Metrosu da dahil olmak üzere çeşitli yerlerde devam ettirdi. Ancak ağır silahlar yapmak için tesisleri taşımak kolay değil. Bu durum üretim, montaj ve tedarik sürelerini bir hayli artırmakta.

Nisan ayının başlarında Ukroboronprom, Polonya'da tank mermisi üretmeyi kabul ettiğini açıklamıştı. Ukraynalı şirket, Polonya'nın doğusunda bulunan bir savunma şirketi olan Polska Grupa Zbrojeniowa ile ortak çalışacak.

Ukrobononprom aynı zamanda NATO standardı olan 155 mm kalibreli mermi üretimine başlama sürecinde. Bu cephane, Ukrayna kuvvetleri tarafından kullanılan İngiltere yapımı M-777 ve Alman Panzerhaubitze dahil olmak üzere topçu sistemlerinde kullanılacak. İngiltere de Ukrayna'da NATO standattı silah ve mühimmat üretmek için Kiev Hükümeti ile görüşme halinde. Anlaşma sağlanırsa İngiltere yapımı silahlar lisans altında Ukrayna'da üretilebilecek.

UKRAYNA'DA ÜRETİLEN KÜÇÜK İHA'LAR

Bunların yanında Ukrayna kendi küçük saldırı insansız hava araçlarını da üretiyor. ISR Defence adındaki şirket, tanklar gibi düşman hedeflerine patlayıcı atmak için kullanılan insansız hava araçları yapıyor. Parçaları tedarik etmedeki zorluklara rağmen şirketin mühendislerinden Vadim Yunik, ISR'nin ayda 70 kadar insansız hava aracı ürettiğini söylüyor. Bu rakam savaş öncesi ayda 4 araçla sınırlıydı. Bir savaş bölgesinde olmak üretim için zorluklar doğursa da Yunik, çatışmalar sırasında askerlerden anında geri bildiğim aldıklarını ve araçlarını hızlı bir şekilde geliştirebildiklerini ifade ediyor. 

Başka bir yerel insansız hava aracı üreticisi ise UkrSpecSystems. Savaş öncesi tarımsal faaliyetler için kullanılan küçük İHA'lar yapan şirket, savaşın başlaması ile askeri İHA'lar üretmeye başladı. Savaşın hemen başlangıcında firmanın fabrikasının vurulması yüzünden bugün UkrSpecSystems üretimini daha güvenli bir yerde sürdürüyor.

Savaşın başlamasından bu yana Ukrayna'ya Batılı ülkeler tarafından çokça silah ve mühimmat verildi. Başta ABD'nin verdiği uzun menzilli HIMARS füzeleri ve Patriot hava savunma bataryaları ile İngiliz - İsveç ortak yapımı NLAW roketleri olmak üzere Ukrayna'ya adeta mühimmat yağdı. 

 Kaynaklar: Wall Street Journal, The Telegraph

Kaynak: Haber Global TV

Rusya Ukrayna savaşı Rusya ukrayna UKROBORONPROM