Ukrayna öncelikli ülke ilan edildi

aja
Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı ABD Askeri teknoloji
Ukrayna öncelikli ülke ilan edildi
Fotoğraf: DepoPhotos

Beyaz Saray sözcüsü, ABD'nin hava savunma füzelerinin teslimatında Ukrayna'ya diğer müttefiklerine göre öncelik vermek gibi "zor ama gerekli bir karar" aldığını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, X sosyal ağında yaptığı açıklamada, "(ABD Başkanı Joe) Biden'a, Rus saldırılarına yanıt vermek için çok ihtiyaç duyulan uçaksavar savunmalarının teslimatında Ukrayna'ya öncelik verdiği için derinden minnettarım. Bu ilave hava savunma kabiliyetleri Ukrayna şehirlerini ve sivilleri koruyacaktır. Başkan Biden'a teşekkür ediyorum...” dedi.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, “Sonuç olarak, özellikle Patriot ve NASAMS füzelerinin diğer ülkelere ihracatının erteleneceğini” söyledi ve nu karardan etkilenen devletler hakkında daha fazla ayrıntı vermedi. Ancak sözcü, bu kararın "Tayvan'ı etkilemeyeceği" konusunda güvence verdi.

ABD’nin bu açıklaması, Rusya'nın Ukrayna enerji altyapılarına yönelik Kiev tarafından "büyük" olarak nitelendirilen yeni bir saldırısının ardından geldi. Zelenski'ye göre, Rusya saldırılarını arttırarak Ukrayna'nın enerji kapasitesinin yarısını yok etti.

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Pat Ryder, gazetecilere yaptığı açıklamada, Amerika'nın Ukrayna'ya mühimmat tedarikini hızlandırma kararının Kiev'in "kış yaklaşırken bu stratejik (enerji) altyapılarını ve sivil nüfusunu korumaya devam edebilmesi için stoklarını daha hızlı bir şekilde arttırmasını sağlayacağını" söyledi.

Bazı gözlemciler, Donald Trump'ın yıl sonunda yeniden Başkan olması halinde ABD’nin Ukrayna'ya verdiği desteğin azalabileceğinden, hatta yok olabileceğinden endişe ediyor.