Ukrayna halkı böyle bütünleşti! 'Hani Kiev iki güne düşüyordu?'

Rusya Ukrayna Savaşı Rusya Ukrayna
Ukrayna halkı böyle bütünleşti! 'Hani Kiev iki güne düşüyordu?'

Rusya'nın işgal çabasına karşı direnen Ukrayna'da halk da her şeyiyle vatanını savunmaya çalışıyor. Eline silah alabilen silah alıyor, başkası yemek dağıtıyor, kan bağışlıyor... Tüm bu mücadele sürecinde pek çok Ukrayna vatandaşı Devlet Başkanı Zelenskiy'nin payının da büyük olduğunu ifade ediyor...

Ukrayna'ya saldıran Rusya sadece Ukrayna ordusunu değil vatanını savunmak için sokaklara inen halkı da buluyor. Yetkililer Kiev'deki gönüllülere 18 bin tüfek dağıtıldığını aktarıyor. İnternet siteleri ve sosyal medya hesaplarında Molotof kokteyli yapımı videoları dönüyor. Hatta Lviv Belediye Başkanı Andrey Sadoviy de bu yönde çağrıda bulundu:

“Halkı, savunma ve polis birlikleriyle şehirde devriye gezmeye davet ediyoruz. Kim silah sahibiyse hazır olsun. Sakinliğinizi koruyun ve Molotof kokteyllerini hazırlayın.”

'GÖREVİMİ YERİNE GETİRİYORUM'

Silaha sarılmayanlar yemek dağıtıyor, erzak depolamasını koordine ediyor, bir işin ucundan tutmaya çalışıyor. Eline silah alan isimlerden biri Kostyantyn Batozsky. Daha önce eline hiç silah almadığını ifade eden 41 yaşındaki siyasi danışman “Bir Ukrayna vatandaşı, bir baba, bir evlat olarak görevimi yerine getiriyorum” diyor.

Rusya'nın Lviv, Harkov ve Kiev gibi büyük şehirlere girmesinin bu sebeple de savaşı çok daha kanlı bir sürece sokacağından endişe ediliyor. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de halka çağrıda bulunurken “Düşmanı ne zaman ve nerede görürseniz durdurun” diyordu ve halkına düşman araçlarını gördükleri yerde yakmaları gerektiğini söylüyordu.

Ukrayna halkı böyle bütünleşti! 'Hani Kiev iki güne düşüyordu?' - Resim : 1

Özel sektörde bir firmada müdür olarak çalışan Olena Sokolan'ı ateşleyen ise duyduğu ilk patlama olmuş:

“Patlamaları duyduğumda hazır olduğuma karar verdim. Yetişkin bir kadınım, sağlıklıyım ve bu benim sorumluluğum.”

Eline silah almanın dışında da bu tarz seferberlik durumlarında yapılacak çok şey var. Kan bağışında bulunmak seçeneklerden bir tanesi. Sokolan da fırsat buldukça kan bağışında bulunuyor.

Bilgisayar programcısı 24 yaşındaki Oleksandr Horbunov da kan verenlerden. Lakin Horbunov eline silah almamış. “Kan bağışı yapacağım. Elimden gelen bu” diyor ve ebeveynlerinin endişeleri nedeniyle eline silah almadığını aktarırken şöyle devam ediyor:

“Askerlerimize inanıyorum. Bizi koruyacaklar. Bunda kararlılar, hepimiz öyleyiz. 'İki günde Kiev düşer' diyorlardı. Üç gün oldu ve hala Kiev'de Rusya bayrağı görmüyorum.”

Putin'e seslenen 38 yaşındaki kamyon şoförü Vitalis Kos ise “Ülkemizi Suriye'ye çevirmesine izin vermeyeceğiz” diyor. Sınırdan geçip ülkesi Ukrayna'da savaşmak isteyen Kos, “Avrupa'daki her nakliyat firmasında Ukraynalı şoförler çalışıyor. Dönmek için organize olduk” diye aktarıyor.

ZELENSKIY KALMAYI TERCİH ETTİ VE...

Bu noktada Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'ye da hakkını vermek lazım. Örneğin Boris Johnson, Avam Kamarası'nda yaptığı ve Rusya'ya yönelik ağır yaptırımları açıkladığı konuşmasında “Arzu ederse Zelenskiy, ülkesini Londra'dan yönetebilir” diyerek kapı açmıştı. Johnson bu teklifi dile getiren pek çok liderden biriydi. Zelenskiy ise kalmayı tercih etti.

Ukrayna halkı böyle bütünleşti! 'Hani Kiev iki güne düşüyordu?' - Resim : 2

Tercih Zelenskiy'yi bir kahraman statüsüne getirdi. Henüz 17 yaşındaki öğrenci Valerii Valiiev de bu görüşü destekliyor. Kaldığı öğrenci yurdundan ayrılarak Molotof kokteyli yapımına katılan Valiiev, savaştan önce Zelenskiy'i desteklemediğini aktarıyor. Valiiev gibi düşünen bir kesimin, adı yolsuzluklara karıştığından endişe edilen bir “Rusya sempatizanı” olarak gördüğü Zelenskiy'nin imajı hızla değişmiş.

Valiiev, “Bugün o bir kahraman. Ülkenin gururu. Daha önce zayıf gözüküyordu ancak şimdi çok kuvvetli” diyor. Bu dönüşümü 26 Şubat tarihli haberimizde görüşüne başvurduğumuz Ukrayna vatandaşı Bogdan da dile getirmişti.

Harkov'daki mekanının kapılarını sığınak olarak açan Bogdan, Zelenskiy hakkında “Kendisine hiç oy vermedim ama şu an yapması gerekeni yaptığını ve süreci iyi idare ettiğini düşünüyorum” ifadelerini kullanmıştı.

'ZELENSKIY HAYRANI DEĞİLDİM...'

34 yaşındaki Nazar Cherniha ise “Savaş öncesinde Zelenskiy hayranı falan değildim. Ama şimdi yanında yürürüm. Hala başkentte olduğunu gösteren videolar hepimizin bir arada olduğuna güzel bir işaret” diye konuşuyor.

Bu durum halkı motive etmiş durumda. Görevi boyunca Rusya destekçisi olarak lanse edilen Eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko da silahını alarak sokağa indi ve Ukrayna'nın Putin için cehennem olacağını söyledi.

Mental olarak halk oldukça hazır ve motivasyonları çok yüksek. Bir pizzacı işleten emekli asker Leonid Ostaltsev yaptığı Facebook paylaşımında “Cehenneme hoş geldiniz Rus işgalciler” diyor. Şu an Ukrayna halkının işgal girişimine karşı ruh halini daha iyi aktaran bir ifade olmasa gerek...

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

* The Wall Street Journal (Ordinary Ukrainians Rally to Defend Homeland From Russia), The Washington Post (Ukraine’s President Zelensky: In the streets of a war-rattled city, a hero is born), The New York Times (‘Everybody in Our Country Needs to Defend’)

Kaynak: Web Özel

ukrayna Rusya ukrayna rusya krizi rusya ukrayna'yı işgal edecek mi