Ukrayna: Dondurulan Rus varlıkları Ukrayna'nın yeniden inşasında kullanılmalı

Dünya haberleri Rusya Ukrayna Savaşı
Ukrayna: Dondurulan Rus varlıkları Ukrayna'nın yeniden inşasında kullanılmalı

Ukrayna Merkez Bankası, Rusya'nın el konulan varlıklarının Ukrayna'nın yeniden inşasında kullanılmasını talep etti.

Ukrayna Merkez Bankası Başkanı Krylo Shevchenko, dünyanın dört bir tarafından dondurulan Rus varlıklarının, savaşın ardından Ukrayna'nın yeniden inşasında kullanılması gerektiğini söyledi.

Başta ABD olmak üzere birçok ülke Rusya'ya Ukrayna saldırısı nedeniyle yaptırım uyguladı. Sadece Rusya değil oligarklar olarak bilinen çok sayıda Rus iş insanının da mal varlıkları donduruldu.

Her geçen gün de yeni yaptırımlar açıklamaya devam ediyor.

BBC'nin sorularına güvenlik nedeniyle e-posta ile yanıt veren Ukrayna Merkez Bankası Başkanı Krylo Shevchenko, Rusya'ya yeni yaptırımlar getirilmesi gerektiğini söyledi. Shevchenko, Rusya'nın IMF'e erişiminin askıya alınmasını da talep etti.

Shevchenko ayrıca Rusya'nın işgali nedeniyle oluşan hasarların onarılması için Rusya'nın savaş tazminatı ödemesi gerektiğini de belirtti.

"Çok büyük bir paraya ihtiyaç olacak" diyen Ukrayna Merkez Bankası Başkanı, "Çok uluslu kuruluşlardan alınan krediler, hibeler ve yardımlar yoluyla bu ihtiyacın bir kısmı giderilebilir. Ancak asıl yapılması gereken müttefik ülkelerimizde dondurulan Rus fonları dahil, saldırgandan tazminat olarak büyük bir pay alınmasıdır" dedi.

Rusya'nın 630 milyar dolarlık döviz rezervlerinin büyük bölümü ülke dışında bulunuyor. Yaptırımlarla bu paranın büyük bölümünün dondurulduğu düşünülüyor.

Kaynak: Haber Global TV

ukrayna merkez bankası Rusya