Uganda'da çarpıcı iddia: Muhalefet lideri Kyagulanyi gözaltına mı alındı?

Afrika Dünya haberleri Gündem haberleri
Uganda'da çarpıcı iddia: Muhalefet lideri Kyagulanyi gözaltına mı alındı?

Uganda muhalefet lideri "Bobi Wine" mahlaslı Robert Kyagulanyi'nin yurt dışı gezisi dönüşü havalimanında gözaltına alındığı iddia edildi. NUP Parti Genel Sekreteri Rubongoya, "Başkanımız havalimanına iner inmez hükümet görevlileri tarafından gözaltına alındı." ifadesini kullandı.

Ugandalı muhalif lider Robert Kyagulanyi'nin, Güney Afrika dahil çıktığı yurt dışı gezisinden dönerken havalimanında gözaltına alındığı ileri sürüldü.

Yerel basına yansıyan haberlere göre, "Bobi Wine" adıyla da bilinen ünlü şarkıcı ve Ulusal Birlik Platformu (NUP) Partisi lideri Kyagulanyi'nin, yurt dışı gezisinden dönerken resmi görevlilerce havalimanında gözaltına alındığı savunuldu.

Parti Genel Sekreteri David Lewis Rubongoya, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, "Başkanımız havalimanına iner inmez hükümet görevlileri tarafından gözaltına alındı." ifadesini kullandı.

UGANDA POLİSİ İDDİALARI REDDETTİ

X'te, eski cumhurbaşkanı adayının Entebbe Havalimanı'nda sivil giyimli güvenlik görevlilerince götürüldüğüne dair görüntüler paylaşıldı.

Uganda polisi, iddiaları reddederek başkent Kampala dışındaki ikametgahına kadar Kyagulanyi'ye eşlik edildiğini belirtti.

Polis, "Kamuoyuna NUP Başkanı Sayın Kyagulanyi, Entebbe'den Magere'deki evine kadar güvenlik ekibimiz tarafından başarılı şekilde eşlik edildiğini bildirmek isteriz. Başkan, ailesi ve arkadaşlarıyla birliktedir." ifadesini kullandı.

Muhalefet ise Kyagulanyi'nin gözaltında olduğunu iddia ediyor.

"UGANDA MUHALEFETİNİN YENİ YÜZÜ" OLARAK GÖRÜLÜYOR

Kyagulanyi, 2021 seçimlerinde 79 yaşındaki Yoweri Museveni'ye karışı seçimlere girmiş, yüzde 35 oyla ikinci olmuştu.

Muhalefet, seçimlerde usulsüzlük yapıldığını ileri sürerek, zaferlerinin çalındığını savunmuştu.

41 yaşındaki Kyagulanyi, pek çok kişi tarafından "Uganda muhalefetinin yeni yüzü" olarak görülüyor ve 1986'dan beri iktidardaki "Museveni'ye karşı büyük bir tehdit" olarak değerlendiriliyor.

Kyagulanyi, Güney Afrika dahil bir dizi ülkeye ziyaret turuna çıkmıştı.

 

Kaynak: AA

uganda muhalefet gözaltı