Üç başkan öldürüldüğünde de oradaydı: Tuhaf tesadüflerin adamı Robert Lincoln

ÖZEL HABERLER
Üç başkan öldürüldüğünde de oradaydı: Tuhaf tesadüflerin adamı Robert Lincoln
Robert Lincoln, Başkan Lincoln'ün yetişkinlik çağını gören tek çocuğuydu. Fotoğraf: Shutterstock

Robert Lincoln önce babasının, sonra da iki ABD başkanının daha ölümüne yakından tanıklık etti. 1901 yılından sonra hiçbir başkanlık etkinliğine katılmadı. Başkan seçilen bir isme gönderdiği tebrik telgrafında 'Sizi kutlamıyorum' yazıyordu.

İnsan doğru zamanda doğru yerde olabildiği gibi yanlış zamanda yanlış yerde de olabilir. Yanlış zamanda yanlış yerde olmanın vücut bulmuş hali ise tarihin belki de en ünlü ABD Başkanı Abraham Lincoln’ün oğlu, Robert Lincoln olabilir. Robert Lincoln, babası gibi iki farklı ABD başkanı daha suikaste kurban giderken olay mahallindeydi.

30 Haziran 1881 akşamı Başkan James Garfield az sayıdaki kabine üyesi ile toplantıdaydı. Can alıcı bir soruyu Robert Lincoln’e sordu: Babanın öldürüldüğü akşamı anlatır mısın?

O sırada savaş bakanı olan Lincoln’ün hayattaki tek oğlu, Robert Lincoln kısaca o akşam babası ile tiyatroya gitmediğini, arkadaşları ile Beyaz Saray’da takılırken tiyatro binasına koştuğunu, babası son nefeslerini verirken tiyatro salonuna vardığını anlattı.

Lincoln’ün bu anıyı anlatmasından 48 saat sonra Başkan Garfield vuruldu. 37 yaşındaki savaş bakanı ondan sadece birkaç adım uzaktaydı. Robert Lincoln hayatı ürkütücü tesadüfler ile dolu bir insan. Babasını öldüren John Wilkes Booth’un kardeşi Edwin olaydan birkaç ay önce Robert Lincoln’ü tren raylarına düşmekten kurtarmıştı.

Üç başkan öldürüldüğünde de oradaydı: Tuhaf tesadüflerin adamı Robert Lincoln - Resim : 1
Abraham Lincoln'ün öldüğü anı tasvir eden 1865 yılına ait bir çizim. Kaynak: ABD Kongresi

TREN İSTASYONUNA GELDİ

Robert Lincoln’ün hayatı Jason Emerson isimli tarihçi tarafından kitaplaştırıldı. Kitapta ağırlıklı olarak kişisel mektupları kaynak olarak kullanıldı. Lincoln Başkan Garfield vurulduğunda oradaydı çünkü tren istasyonuna gelerek kendisine yurt gezisinin ikinci ayağında katılacağının bilgisini verecekti.

Daha sonra bir arkadaşına yazdığı mektupta, “Ondan 15 saniye uzaktaydım. Uzanıyordu, gözleri kapanmıştı, yüzü gri olmuştu” diyecekti. Garfield suikastinden günler sonra New York Times gazetesi Robert Lincoln’ün suikasttan hemen sonrası, “Tanrım, bu kentin üzerinden ne kadar süre hüzün geçti” dediğin neşretti.

Başkan James Garfield kurşun yarasından kurtulamadı. 19 Eylül 1881’de yaranın iltihaplanması sonrası hayatını kaybetti. Yerine gelen Başkan Yardımcısı Chester A. Arthur, Lincoln dışında bütün kabineyi yeniledi.

Lincoln ileriki yıllarda Londra’da bir diplomat olarak hizmet verdikten sonra Cumhuriyetçi Parti’de aktif politika yapmaya başladı. Daha sonra da demiryolu şirketi Pullman Car Co.’da baş hukuk müşaviri olarak hizmet verdi.

'BAŞKANIN DURUMU KRİTİK'

50’li yaşlarının sonunda 1901 yılında Başkan William McKinley tarafından endüstriyel ürünlerin sergilendiği bir fuara davet edildi. New York, Buffalo’da gerçekleşen etkinliğe ailesi ise New Jersey’de tatilde olan Lincoln tren ile geçecekti. Tren fuar alanına yaklaşmadan aldığı bir telgrafta şu yazıyordu: Başkan bir anarşist tarafından Buffalo’da iki kez karnından vuruldu. Durumu kritik.

Bazı kaynaklar ise McKinley vurulduğunda Lincoln’ün hemen yanında olduğunu söylüyor. Robert Lincoln’ün kitabını yazan Emerson’a göre bu abartılı bir iddia.

Lincoln haberi alır almaz başkana doğru koştu. Bir kurşun kolunu, biri de karnına isabet etmişti. İyi bir tedavi ile iyileşmesi umuluyordu. Tıpkı Garfield’da olduğu gibi kurşunun yol açtığı iltihap vücuda yayıldı ve McKinley de tarihte öldürülen üçüncü ABD Başkanı olarak kayıtlara geçti. Daha sonra onu İstanbul’da adı sahil yoluna da verilen ABD Başkanı Robert F. Kennedy izleyecekti.

DAVETLERE GİTMEDİ

McKinley de öldürüldükten sonra, Robert Lincoln 1926 yılında vefat edene kadar hiçbir başkanlık etkinliğine katılmadı. Ardından yazılan bir ölüm yazısında kendi ağzından olduğu söylenen şu ifadeler yer alır: “Ben olduğum zaman başkanlık işlevlerinde bir ölüm oluyor

Kendisi gitmese de ABD başkanları zaman zaman fikirlerini almak için Lincoln’ü ziyaret ediyorlarmış. Robert Lincoln suikasta kurban gitmesinin ardından babasından kamuya açık alanlarda pek söz etmemiş. Siyasi kariyerinde beş kez Cumhuriyetçi parti tarafından başkanlık veya başkan yardımcılığı için aday gösterildi ama bu teklifleri kabul etmedi. McKinley öldürüldükten sonra Oval Ofis’e geçen Roosevelt’e gönderdiği tebrik telgrafında, “Sizi kutlamıyorum, başkanlık röpteşambırını kıskanılacak bir tekstil ürünü olarak görmemek için çok fazla çirkin tarafını gördüm” ifadelerini kullandı.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin tamamı Washington Post'ta Gillian Brockell imzası ile yayımlanan 'He was close by for three presidential assassinations. Including his dad’s' isimli makaleden alınmıştır.

 

Kaynak: Web Özel