Türkmenistan-İran sınırında koronavirüs ablukasında kalan 1000 Türk tırı!

Türk mallarını taşıyan yaklaşık 1000 tır, Türkmenistan'ın sınır kapısını kapatması nedeniyle İran-Türkmenistan arasında sıkışıp kaldı. Koronavirüs kabusu hızla yaklaşırken kötü koşullar altında mahsur kalan tır şoförlerinin aileleri tedirgin

Tüm dünyayı saran koronavirüs kabusu, Türkiye'nin yakın komşularında vaka ve ölüm sayısının artmasına neden olurken, global ticaret de virüs nedeniyle büyük darbe yemiş durumda. Çevresinde neredeyse koronavirüs vakası görülmemiş komşusu kalmayan Türkiye'nin ihracatının da birbiri ardına kapatılan sınır kapıları nedeniyle etkilenmesi kaçınılmaz görünüyor. Türk ihracatçılarının özellikle yakın coğrafyadaki ülkelere yaptığı ihracatın karayoluyla yani TIR'larla gerçekleştiriliyor olduğu malum. İşte bu ihracatı gerçekleştiren TIR'ların şu sıralar yaşadığı büyük sıkıntının son örneği İran-Türkmenistan sınırında görülüyor. İran'dan geçerek Türk cumhuriyetlerine Türk ihracat mallarını taşıyan yaklaşık 1000 Türk tırı, İran-Türkmenistan sınır kapısında koronavirüs ile kapatılan gümrük kapıları arasında sıkışıp kaldı.

haberglobal.com.tr/ÖZEL HABER

Şu ana kadar koronavirüs nedeniyle 43 kişinin öldüğü, hastalığın bulaştığı kişi sayısının ise 593'e yükseldiği İran'ın Türkmenistan'a çıkan gümrük kapısından çıkan Türk tırları, Türkmenistan geçişinde ise kapatılmış gümrük kapısıyla karşı karşıya kaldı.

Bu bölgede Türk ihracatına lojistik hizmeti veren bir nakliye fırmasının operasyon sorumlusu, haberglobal.com.tr Whatsapp İhbar Hattı üzerinden ulaşarak "Tüm dünyayı sarsan virüsten ötürü biz Türk nakliyeciler ve ihracat yapan firmalar ciddi zarar gördü. İran ile Türkmenistan sınırında olan yaklaşık 1000 TIR ve bunların sürücüleri yüklü bir şekilde bekliyor. Geçtiğimiz pazar gününden beri orada TIR sürücüleri ve Türk ürünleri ciddi risk altında. Bizler hiç bir şey yapamıyoruz. Türkmenistan kapıları açmıyor. Araçlar ne gidebiliyor ne de geri dönebiliyor" diyerek yaklaşan olası bir krizle ilgili açıklama yaptı.

Türkmenistan-İran sınırında koronavirüs ablukasında kalan 1000 Türk tırı! - Resim : 1

Lütfabad Sınır Kapısı'nda mahsur kalan TIR sürücülerinden biri ise Haber Global'e yaptığı açıklamada "8 gündür Türkmenistan sınır kapılarını kapattı. Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan gibi ülkelere Türk ihracat mallarını taşımak için bekliyoruz. Ne kapıların açılacağı belli, ne de geri dönmemizi söyleyen var. Türkiye'deki yetkililerden bir an önce bize yardım etmelerini bekliyoruz. Araçlarımızdan inmeye bile korkuyoruz. Yiyeceklerimiz tükendi. Dışarıdan alışveriş yapmaya da korkuyoruz" dedi.

Türkmenistan-İran sınırında koronavirüs ablukasında kalan 1000 Türk tırı! - Resim : 2

Bir yanda koronavirüs tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını söyleyen sürücü, mahsur kaldıkları TIR parkındaki koşulların da oldukça kötü olduğuna dikkat çekti. Bekletilerek riskin büyüdüğünü söyleyen sürücü, 1000 Türk vatandaşının risk altında olduğunu, hiçbir yetkiliden de bir açıklama alamadıklarını söyledi.

Türkmenistan-İran sınırında koronavirüs ablukasında kalan 1000 Türk tırı! - Resim : 3

Türkmenistan