Türkiye'nin yanı başında yeni gerilim: İki ülkeden sert açıklamalar

Bulgaristan
Türkiye'nin yanı başında yeni gerilim: İki ülkeden sert açıklamalar

Türkiye'nin hemen yanı başında yeni bir gerilim yaşanıyor. Kuzey Makedonya ile Bulgaristan'ın arası iyice açıldı. Nedeniyse Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovacevski'nin son açıklamaları.

Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovacevski, Bulgaristan ve Kuzey Makedonya'yı Rusya ve Ukrayna'yla karşılaştırınca ortalık karıştı.

İki ülke arasında yıllardır devam eden gerginlik bu sözlerle yeniden alevlendi.

Daha öncesinde Sofya, Üsküp'ün AB aday ülke statüsüne katılımını veto etmişti.

Kovacevski İzlanda'daki Avrupa Konseyi zirvesinde yaptığı açıklamayla Bulgaristan'a tepki gösterdi. Kovacevski, "Bulgaristan'ın Kuzey Makedonya'ya yönelik yaygın olarak kullandığı ifadeler Rusya'nın Ukrayna hakkında yaptığı konuşmaya çok benziyor" ifadesini kullandı. Peşinden Bulgaristan'ın Başkan Yardımcısı Iliana Yotova, Kuzey Makedonya'daki Bulgarların haklarının sistematik olarak ihlal edildiğini ve vatandaşlarının bu ülkede taciz ve kısıtlamalara maruz kaldığını söyledi.

Son aylarda iki ülke arasındaki tansiyon artarken Makedonya'da provokatif kabul edilen isimlere sahip Bulgar kulüpleri ve kültür merkezlerine saldırılar gerçekleşmişti. Bu yerler ise isimlerini değiştirmeyi reddedince kapatıldı.

Bulgaristan Dış İşleri Bakanlığı Kovacevski'nin açıklamalarını şiddetle kınadı ve "Rusya'nın mevcut haksız savaşında Ukrayna halkının çektiği acılar ile herhangi bir benzetme alaycıdır ve kabul edilemez" açıklamasında bulundu.

Açıklamanın devamında "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti başbakanının açıklaması, Üsküp'ün AB'nin temel değerlerine yönelik gerçek tavrını ve neden reddedildiği bir kez daha açıkça göstermektedir" denildi.

Fransa bir süredir Bulgaristan'ın Kuzey Makedonya üzerindeki vetosunu kaldırmak için iki taraf arasında arabuluculuk yapmaya çalışıyor.

Kaynak: Haber Global TV

Bulgaristan Kuzey Makedonya bulgarlar Avrupa Birliği