Türkiye'deki tam kapanma dünya basınında: Şehirleri terk ediyorlar!

Türkiye koronavirüs
Türkiye'deki tam kapanma dünya basınında: Şehirleri terk ediyorlar!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Türkiye genelinde dün akşam saat 19:00 itibarıyla başlayan ve 17 gün sürecek olan 'tam kapanma' kararı dünya basınının da dikkatini çekti. İstanbul'u terk edenler 'Şehirleri terk ediyorlar' başlıklarıyla yankı uyandırdı

Türkiye genelindeki "tam kapanma" kararı dünya basınında da geniş yer buldu. 

CNN International, "Türkiye ilk ulusal kapanmaya girdi" başlığıyla duyurduğu haberinde, yeni tedbirlerin 13-15 Mayıs tarihlerindeki Ramazan Bayramı'nı kapsadığını anımsatarak, kapanma öncesinde insanların trafikte yoğunluk oluşturduğunu belirtti. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, "İstanbul'da 5 vatandaşımızda Hindistan varyantı gözlendi. Bu varyant ilk kez görüldü ve vakalar izolasyon altında takip ediliyor" açıklamasına yer verildi.

Türkiye'deki tam kapanma dünya basınında: Şehirleri terk ediyorlar! - Resim : 1

"OTOBÜS TERMİNALLERİNE AKIN ETTİLER"

BBC, "Türkiye ilk tam kapanmaya girdi" başlıklı haberinde, uygulama öncesinde sokakların kalabalık, alışveriş merkezlerinin ve trafiğin yoğun olduğunu bildirdi. Bazı vatandaşların İstanbul'dan ayrılmak için otobüs terminaline akın ettiği kaydedildi. "Bu, Türkiye'nin enfeksiyon ve ölümlerdeki dalgalanmayı azaltmak için ilk tam salgın kilitlenmesine girmesinden önceki saatlerin ruh haliydi." denildi. Yeni Şafak'ın derlediği haberde tam kapanma çerçevesinde alınan tedbirlerin "İnsanlar, temel alışveriş ve acil tıbbi tedavi dışında evde kalmak zorunda. Şehirler arası tüm seyahatler resmi onay gerektirecek. Okullar kapanacak ve toplu taşımada katı kapasite sınırları uygulanacak. Bazı işletmeler yeni kısıtlamalardan muaf." şeklinde olduğu hatırlatıldı.

 

Türkiye'deki tam kapanma dünya basınında: Şehirleri terk ediyorlar! - Resim : 2

"VAKA SAYILARIMIZI 5 BİNİN ALTINA İNDİRMELİYİZ"

Türkiye'nin perşembe gününden itibaren üç haftalık tam kilitlenmeye geçtiğini aktaran CNBC, pazar günleri dışında süpermarketlerin açık kalabileceğini yazdı. Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre, Türkiye'de koronavirüs kaynaklı 4.7 milyonun üzerinde vaka ve 39 binden fazla ölüm gerçekleştiği bilgisi paylaşıldı.

"Türkiye, artan koronavirüs sayıları nedeniyle tam kilitlenmeye hazırlanıyor" başlığıyla okurlarını bilgilendiren Al Jazeera, perşembe gününden 17 Mayıs'a kadar ülke çapında kapanma uygulanacağını bildirdi.

Çarşamba günü 40 bin 444 yeni pozitif vaka görüldüğü, ancak nisan ayı başında 60 binin üzerinde kaydedilen vakalara kıyasla azalma yaşandığına dikkat çekildi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın, tam kapanma öncesindeki açıklamasında kullandığı "Vaka sayılarımızı süratle 5 binin altına indirmeliyiz" ifadesine yer verildi.

 

Türkiye'deki tam kapanma dünya basınında: Şehirleri terk ediyorlar! - Resim : 3

"ŞEHİRLERİ TERK EDİYORLAR"

Independent'ın "Türkler kapanmaya hazırlık için şehirleri terk ediyor, mağazaları dolduruyor" başlıklı haberinde, yeni tedbirler öncesinde birçok insanın memleketlerine ve sahil kıyılarına gittiği kaydedildi. Tam kapanma sürecinde restoranların paket servisine izin verileceği belirtildi. "Fabrikalar, tarım, sağlık hizmetleri, tedarik zinciri ve lojistik şirketleri dahil olmak üzere bazı işletmeler ve endüstriler kapanıştan muaf." ifadesi kullanıldı.

Kaynak: Haber Global TV

türkiye tam kapanma koronavirüs trafik