Türkevi'nden "Orta koridor" mesajı

Dünya haberleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York'taki Türkevi'nde Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili'yi kabul etti. O görüşmeden çıkan en önemli mesaj, Türkiye'den başlayarak Orta Asya ve Çin'e ulaşan Orta Koridor'a ilişkin oldu.

ABD'de temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili'yi kabul etti. Türkevi'nden "Orta koridor" mesajı verdi.

Erdoğan ve Garibaşvili, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel meseleleri de masaya yatırdı. Erdoğan, Orta Koridor'un hayata geçirilmesinin önemine vurgu yaptı. Bakü-Tiflis-Kars demir yolunun süratle operasyonel hale getirilmesinin beklendiğini dile getirdi.

"Orta Koridor", tarihi İpek Yolu'nun canlandırılması için stratejik önem taşıyor. Türkiye'den başlayarak Kafkaslar'a oradan da Hazar Denizi'ni aşarak Türkmenistan ve Kazakistan'ı takiben Orta Asya ve Çin'e ulaşıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hindistan'daki G20 zirvesinin dönüşünde önemli mesajlar vermiş,
"Hindistan Doğu-Avrupa Tren Hattı" projesine ilişkin değerlendirme yaparak "Türkiyesiz bir koridor olmaz. Doğu'dan batıya trafik için en uygun hat Türkiye üzerinden geçmek durumunda" demişti.

İngiliz Financial Times Gazetesi de Erdoğan'ın o sözlerini hatırlattı. Türkiye'nin, planladığı "kalkınma yolu projesi" için bölgesel ortaklarıyla yoğun görüşmelerde bulunduğunu yazdı. Ankara'nın Asya'dan Avrupa'ya ulaşım rotasıyla, tarihi rolünü güçlendirmeyi amaçladığı yorumuna yer verildi.

Kalkınma Yolu projesi, Irak'tan Türkiye'ye uzanan kara ve demir yolu ile bu kapsamda inşa edilecek liman ve kentleri kapsıyor. Irak, projenin ilk ayağı olan büyük fav limanı ile Türkiye üzerinden Asya ve Avrupa arasındaki seyahat süresini kısaltmayı ve bir transit merkezi olmayı amaçlıyor.

 



 

Kaynak: Haber Global TV

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkevi