Türk iş insanları için büyük fırsat: Venezuela

Hakan Fidan Venezuela
Türk iş insanları için büyük fırsat: Venezuela

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Güney Amerika ziyaretlerinde duraklarından biri olan Venezuela, son yıllarda yaşadığı ekonomik krizle tüm dünyanın gündeminde yer almış olsa da, ülkedeki ekonomik toparlanma ve Türkiye’ye yönelik pozitif yaklaşım Türk iş insanlarına büyük fırsatların kapısını aralıyor

TÜRK DİZİLERİ YİNE “KİLİT” ROLDE

Venezuela'nın başkenti Karakas'ta, Yunus Emre Enstitüsü koordinesinde düzenlenen "Türkiye-Venezuela Medya Buluşmaları" kapsamında Türk ve Venezuelalı gazeteciler bir araya geldi. İki ülke medyaları arasındaki haber alışverişi üzerine değerlendirmeler yapılan toplantının en dikkat çekici bölümü ise Venezuelalı gazetecilerin Türkiye’ye ve Türkçeye olan yoğun ilgisiydi.

Venezuelalı Gazeteciler, Yunus Emre Enstitüsü tarafından açılacak Türkçe kursuna yoğun ilgi gösterirken Türk gazeteciler de Türk dizilerinin Venezuela halkını Türkiye’ye nasıl yaklaştırdığını net bir biçimde değerlendirme fırsatı yakaladı. Türkiye’ye olan bu ilgi, yeni yatırım alanları arayan iş insanlarının da dikkatini çekmiş durumda.

EN ZENGİN ÜLKEDEN HİPER ENFLASYONA

1960'lı yıllarda Güney Amerika'nın en zengin ülkelerinden biri olan Venezuela’nın ekonomisi tamamen petrol üzerine kuruluydu. Dünyanın en büyük petrol rezervine sahip olmanın verdiği rehavetle Venezuela’da diğer hiç bir alanda yatırım yapılmadı. 1980’li yıllarda petrol fiyatlarının düşmeye başlamasıyla birlikte gerilemeye başlayan Venezuela, doğal kaynaklarından kazandıkları geliri üretime çevirecek bir altyapı da kurmayınca kaçınılmaz son geldi. ABD yaptırımlarıyla başlayan büyük kriz, 2018 ve 2019 yıllarında kabusa dönüştü, ülke yıllık yüzde bir milyona yükselen hiper-enflasyonla tarihinin en kötü günlerini yaşadı. Milli geliri çok kısa bir zaman içinde 10 kat küçüldü. İşsizlik had safhaya ulaştı.

VENEZUELA’DA HAYAT NORMALE DÖNÜYOR

ABD’nin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle petrol ve altın ihracatı kısıtlanan Venezuela’da işler 2021 yılından itibaren değişmeye başladı. ABD’nin tavrındaki gevşemeyle ülke ekonomisi toparlanma sürecine girdi. Son 10 yılda ekonomisi yaklaşık yüzde 77 küçülen bu Güney Amerika ülkesi yeniden büyümeye başladı. Ancak uzmanlara göre 2013 yılındaki büyüklüğüne ulaşması bile on yıllar alacak.

TÜRKİYE- VENEZUELA İLİŞKİLERİ GELİŞİYOR

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Latin Amerika turunda Türkiye’nin son yıllarda yakın ilişki kurduğu Venezuela’ya önemli bir ziyaret gerçekleştirdi. Venezuela Devlet Başkanı Maduro ve Dışişleri Bakanı Yvan Gil ile yaptığı görüşmelerin en önemli gündem maddelerinden biri hiç şüphesiz iki ülke arasındaki ticaret hacmini 3 Milyar Dolar seviyesine çıkarmaktı.

KİBRİT BİLE ‘İTHAL’ EDİLİYOR

Türkiye ile yakın işbirliği içinde olan Venezuela ekonomisinin toparlanma sinyalleri vermesi, yatırımcıların da iştahını kabartmaya başladı. Çünkü Petrol, doğalgaz, ve altın madeni gibi zengin doğal kaynaklara sahip olan Venezuela’da neredeyse kibrit bile üretilmiyor. Tüm ürünler, komşu ülkelerden tedarik ediliyor. Ülkenin altyapısında da büyük eksikler bulunuyor.

TÜRK İŞ İNSANLARINA DESTEK TAM

Türkiye’den art arda yapılan üst düzey ziyaretler iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin kapısının aralandığını net bir biçimde gösteriyor. Bu da yeni yatırım alanları arayan Türk iş insanları için önemli bir fırsat penceresi sunuyor. Hem Türkiye’ye olan pozitif yaklaşım hem de Venezuela’nın neredeyse tüm iş alanlarında yatırıma ihtiyaç duyması, Türkiye için büyük bir fırsat olarak görülüyor.

İKİ ÜLKE ARASINDA DOSTLUK KÖPRÜSÜ

Türkiye ile Venezuela arasındaki ilişkilerin gelişmesinde Türk Hava Yolları’nın da büyük katkısı var. ABD yaptırımları nedeniyle bir çok havayolu şirketinin çekildiği Venezuela’da Türk Hava Yolları geri adım atmadı. 13 bin km uzaktaki Venezuela’ya İstanbul’dan haftada 8 sefer yapan THY, Venezuela’nın dünyayla bağlantısında önemli bir rol üstlendi. THY’nin bu tavrı Venezuela halkında da Türkiye’ye olan sevgi ve güveni artırdı. Bazı havayolu firmaları yeniden Venezuela seferlerine başlasa da, THY uçakları hem gelişte hem de dönüşte hala tüm koltukları dolu olarak havalanıyor.