Trump'ın danışmanından Ukrayna için 'toprak değil barış' vurgusu

AJANS BİZİM
Donald Trump Volodimir Zelenski Ukrayna
Trump'ın danışmanından Ukrayna için 'toprak değil barış' vurgusu

Donald Trump'ın Ukrayna'daki savaşla ilgili kararları, özellikle de 2024 Başkanlık kampanyası sırasında yaptığı ve detayları belirtmeksizin çatışmayı sadece "24 saat" içinde sona erdirebileceğine ilişkin güvence verdiği açıklamalarından sonra yakından inceleniyor.

Trump, henüz göreve başlamamış olsa da, eski danışmanlarından biri, gelecekteki yönetimi altında şekillenebilecek bir barış planı için olası yolları açıkladı.

Cumhuriyetçi bir stratejist ve Trump'ın kampanya ekibinin eski bir üyesi olan Bryan Lanza, BBC'ye yaptığı açıklamada, yeni yönetimin önceliğinin, Kırım da dahil olmak üzere Rus işgali altındaki toprakları geri almaya prim vermeden, her şeyden önce "Ukrayna'da barışı teşvik etmek" olacağını söyledi.

Ona göre, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin barışın ön koşulu olarak Kırım'ın iadesi konusundaki ısrarı ciddiyetten yoksun olduğunu gösteriyor. "Kırım artık yok" diye ısrar eden stratejist, 2014 yılında Rusya tarafından ilhak edilen yarımadanın halihazırda Rusya'nın kontrolü altında olduğuna işaret etti.

Bu açıklama, Kırım meselesinin Ukrayna'nın egemenliğinin güçlü bir sembolü olarak görüldüğü Ukrayna'da sert tepkilere yol açtı.

Zelenski'nin kıdemli danışmanı Dmitro Litvin, bu tutumu Ukrayna'ya dezavantajlı bir barış anlaşmasını kabul etmesi için yapılan bir "baskı" olarak nitelendirerek tepki gösterdi.

Ona göre, "savaşı uzatmak isteyen Ukrayna değil Putin'dir". Litvin ayrıca, Ukrayna'nın 2022'den bu yana çatışmayı sona erdirmek için somut çözümler teklif ettiğini ve Rusya'nın geçici bir ateşkes değil, gerçek ve istikrarlı bir barış ihtiyacını kabul etmesi gerektiğini söyledi.

RUSYA'NIN HAKİMİYETİ

Ukrayna'daki savaş yaklaşık üç yıldır devam ederken, ABD'nin seçilmiş başkanının tutumu ikircikli olmaya devam ediyor. Danışmanlarına göre, Trump'ın ana hedefi "savaşı sona erdirmek" ve bunu yaparken de özellikle askerî yardımlar açısından ABD'ye maliyetini sınırlandırmak!

Ancak Trump, henüz barış planının ana hatlarını belirtmekten kaçınıyor ve başta Kırım olmak üzere Ukrayna topraklarının iadesi konusunda kaçamak cevaplar veriyor.

Aralarında Bryan Lanza'nın da bulunduğu bazı stratejistler, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün korunması gerektiğinde ısrar eden ABD ve Avrupalı müttefiklerinin geleneksel tutumuna ters düşen ve Ukrayna'nın bölgelerinde uzun süreli Rus "hakimiyetine" yol açabilecek çözümleri savunuyor.

Bu tartışma, toprak tavizlerinin uluslararası diplomasideki yeri ve Trump'ın gelecekteki müzakerelerde yapacağı tercihler hakkında yeni sorular ortaya çıkarıyor.

Bu arada, Donald Trump, kısa bir süre önce, müttefiki ve teknoloji alanında etkili bir oyuncu olan Elon Musk'ın da katılımıyla Volodimir Zelenski ile bir telefon görüşmesi yaptı. Bu baş başa görüşme, her ne kadar gizli olsa da, uluslararası diplomasinin yönetiminde özel oyuncuların artan etkisine işaret edebilir.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, Trump'ı seçim zaferi dolayısıyla tebrik etti ki bu jest, gelecek aylarda Ukrayna'daki savaşla ilgili daha yakın görüşmeler yapılmasını sağlayabilir.