Trump'ın TikTok tehdidine Çin'den 'Pandora'nın kutusunu açmaya değmez' yanıtı

Trump'ın TikTok tehdidine Çin'den 'Pandora'nın kutusunu açmaya değmez' yanıtı

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesindeki kolu herhangi bir Amerikan şirketine satılmadığı takdirde Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok'u 15 Eylül'de ülkede yasaklayacaklarını açıkladı. Çin Dışişleri Bakanlığı, "Pandora'nın kutusunu açmaya değmez" dedi

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da gazetecilere, Çinli "ByteDance" şirketine ait TikTok'un ABD'de yasaklanması tartışmalarına yönelik açıklamalarda bulunmuş, TikTok'a karşı alınacak önlemleri uzun süredir düşündüklerini vurgulayan Trump, "TikTok'u ABD'de yasaklayacağız." diyerek, şu anda acil durum ekonomik yetkileri olduğunu vurgulayan Trump, TikTok'u yasaklamak için ya bu yetkilerini kullanacağını ya da bir başkanlık kararnamesi imzalayacağını vurgulamıştı.

Trump, "Microsoft ya da başka bir firmaya satılmadığı takdirde, TikTok'u 15 Eylül'de kapatacağız." ifadesini kullanmıştı.

 

ÇİN'DEN İLGİNÇ YANIT

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wen Bing, ABD'nin böyle "hatalı mantığa" uyması durumunda, ulusal güvenlik bahanesiyle her bir Amerikan şirketine karşı benzer tedbirlerin alınabileceğini belirterek, "Pandora'nın kutusunu açmaya değmez, aksi takdirde bu acı sonuçlar doğurur" dedi.

Washington'a, uluslararası topluluğunun sesine kulak vererek ekonomik sorunlara politik boyut kazandırmama çağrısında bulunan Wang, ABD yönetiminden şirketlere açık ve özgür yatırım ve iş ortamlarını sağlamayı talep etti.

MICROSOFT'TAN AÇIKLAMA GELMİŞTİ

Microsoft, 3 Ağustos Pazartesi günü, Çinli 'ByteDance' şirketine ait TikTok uygulamasının ABD kolunu satın almaya hazır olduğunu açıklamıştı. 

Microsoft'tan yapılan açıklamada, Şirketin Üst Yöneticisi (CEO) Satya Nadella'nın, Trump ile görüştüğü ifade edilmişti.

Trump ve Nadella'nın görüşmesinin ardından şirketin, TikTok'un ABD kolunu satın almaya yönelik araştırmalara başladığı bildirilen açıklamada, "Microsoft, Başkanın endişelerinin ele alınmasının önemine değer veriyor." ifadesi kullanılmıştı.

Açıklamada, uygulamanın ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'daki hizmetleri ile bu ülkelerde faaliyette bulunma hakkını satın almaya yönelik anlaşma yapmak için görüşüldüğü belirtilmişti.

 

 

bytedance Trump Çin TikTok Pandora'nın kutusu