Trump'ın oğlunun av gezisi devlete 522 bin TL'ye mal oldu

Trump'ın oğlunun av gezisi devlete 522 bin TL'ye mal oldu

ABD Başkanı Donald Trump'ın oğlu Donald Trump JR'ın, Moğolistan'da düzenlediği 'koyun avı gezisi' devlete yaklaşık 522 bin TL'ye (77 bin Dolar) mal olduğu ortaya çıktı.

ABD Başkanı Trump'ın oğlu Donald Trump Jr.'ın geçen yıl Moğolistan'a yaptığı koyun avı gezisinin devlete yaklaşık 77 bin dolara mal olduğu ortaya çıktı.

Trump Jr. nesli tehlike altında olan Moğolistan'a özgü bir koyunu avlamıştı. Donald Trump Jr, geçen yıl Moğolistan'a giderek nadir bir tür olan ve nesli tehlikede olan Argali koyunu avlamıştı. Trump Jr, seyahati sırasında kendi masraflarını karşılamış ama beraberinde bulunan gizli servis çalışanlarının masrafları ABD devleti tarafından karşılanmıştı. Bir sivil toplum örgütü maliyetin daha önce belirtildiği gibi 155 bin değil, 522 bin TL olduğunu ileri sürdü.

Washington merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan 'Citizens for Responsibility and Ethics' (Sorumluluk ve Etik için Vatandaşlar-CREW) tarafından elde edilen verilere göre, sekiz günlük bu gezi ABD vatandaşlarına 76 bin 859 dolara mal oldu. Bu tutar daha önce 17 bin dolar olarak açıklanmıştı. 

CREW, "Başkanın oğlu olarak Donald Trump Jr, Gizli Servis tarafından korunmaya hak kazanıyor, korunmalı da. Ancak vergi mükellefleri onun ödüllü avlarını ve başlıca siyasi bağışçılarla ya da yabancı liderlerle etkileşimini kolaylaştırmak için ne kadar ödediğini bilmeyi hak ediyor" dedi. 

Büyük boynuzlara sahip olan Argali, Moğolistan'da 'ulusal zenginlik' olarak kabul ediliyor. Bunlardan birini öldürmek için 'özel bir izin' gerekiyor. Uzmanlara göre bu izin de genellikle para, bağlantılar ve siyaset yoluyla sağlanıyor. 

ProPublica'nın iddiasına göre, Donald Trump Jr, hayvanı öldürüp ülkeden ayrıldıktan bir ay sonra bu izni aldı. Bu süreçte baba Donald Trump ile Moğolistan Cumhurbaşkanı Haltmaagiyn Battulga, 31 Temmuz 2019'da Beyaz Saray'da bir araya geldi. Av konusunun bu görüşmede gündeme geldiği ve 'ABD başkanının oğlu için özel bir durum yaratılma ihtimali' konuşuldu.

Donald Trump Jr. Moğolistan av