Trump'ın 9 vaka görülen Yeni Zelanda açıklaması alay konusu oldu

ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüs salgınında yeni bir dalgalanma olduğundan bahsederken 9 vakanın görüldüğü Yeni Zelanda'yı örnek göstererek "korkunç" ifadesini kullandı. Aynı gün ABD'de 42 bin yeni vaka görüldü

ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüs salgınında "büyük bir dalgayla" karşı karşıya olduğunu öne sürerek, bir günde dokuz yeni vakanın görüldüğü Yeni Zelanda'yı örnek gösterip, "Yeni Zelanda'da neler olduğunu gördünüz mü? Yeni Zelanda'da büyük dalgalanma var. Bu korkunç. Bunu istemiyoruz" ifadelerini kullandı. 

Ancak Yeni Zelanda'da geçtiğimiz pazartesi günü 9, salı günü ise 13 yeni vaka bildirildi. Ülkede şimdiye kadar toplam 22 kişi hayatını kaybederken, ABD'de ise 173 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

ARDERN TEPKİ GÖSTERDİ

Yeni Zelanda'daki politikacılar, Trump'ın açıklamasına tepki gösterirken, Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern ise ülkesinin aynı gün 42 bin vakanın açıklandığı ABD ile kıyaslanamayacağını söyledi.

Ardern, Trump'ın Yeni Zelanda'da yeni çıkan vakalarla ilgili 'dev artış' ifadelerini kullanmasına tepki göstererek, "Takip eden herkes bilir ki Yeni Zelanda'da günde 9 vakayla ABD'deki günlük onbinlerce vaka karşılaştırılamaz" dedi ve Trump'ın açıklamalarının 'açık bir biçimde hatalı' olduğunu söyledi. 

24 SAATTE 9 YENİ VAKA

Yeni Zelanda Halk Sağlığı Genel Direktörü Dr. Ashley Bloomfield, geçtiğimiz gün 26 binden fazla kişiye yapılan testlerde 9 kişinin daha Kovid-19’a yakalandığını bildirmişti.

Ülkede 102 gün aradan sonra, 11 Ağustos'ta ilk kez yurt içi kaynaklı vakalara rastlanması üzerine, Yeni Zelanda’nın en büyük kenti Auckland'da 3’üncü, ülkenin geri kalanında ise 2'nci seviyeye yükseltilen tedbirler 26 Ağustos’a kadar yürürlükte kalacak.

Yeni Zelanda’da Kovid-19’a yakalandığı belirlenen toplam 1631 kişiden 1531’i iyileşirken, 22 Yeni Zelandalı hayatını kaybetti.

En fazla vaka ve ölümün olduğu ABD'de ise 5 milyon 612 bin 27 kişide Kovid-19 tespit edildi, salgın nedeniyle 173 bin 716 kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: Haber Global TV

Donald Trump koronavirüs ABD Yeni Zelanda