Titan faciasıyla ilgili yeni gelişme: "Patlayacağını fark etmişti"

Haber Merkezi
Dünya haberleri

Geçen yıl 5 kişiye mezar olan mini denizaltı Titan faciasıyla ilgili yeni bir gelişme var. Mürettebatın dalışın 90. dakikasında ağırlık düşürmeye çalıştığı ortaya çıktı. Bu, ekibin faciadan önce denizaltının patlayacağını fark ettiğini gösteriyor.

Mini denizaltı Titan faciasıyla ilgili yeni bir dava açıldı. Denizaltıda hayatını kaybeden Fransız kaşif Paul-Henry Nargeolet'in ailesi, Oceangate şirketini ağır ihmalle suçladı. 50 milyon dolar tazminat talep etti. Dava kapsamında Oceangate kurucu ortağı olan ve denizaltı yolculuğunu organize eden Stockton Rush'a suçlama yöneltildi. "Hem kendisinin ve diğer birçok kişinin farkında olduğu tehlikeler konusunda mürettebat ve yolculara açık sözlü" davranmadığı savunuldu. Denizaltının kusurları ve eksikliklerine ilişkin birçok ayrıntıyı bilerek gizlediği iddia edildi.

NE OLMUŞTU?

Yaklaşık 6,5 metre boyutundaki Titan isimli denizaltı, 18 Haziran 2023'te Titanik'in enkazını gözlemlemek için Atlantik Okyanusu'na dalmıştı. Ancak kısa süre sonra okyanusun derinliklerinde infilak etti. 5 kişiden kurtulan olmadı.

Seyahati organize eden şirkete açılan ihmal davası, yeni bulgulara ışık tuttu. Buna göre ekip dalışın yaklaşık 90. ​​dakikasında ağırlıkları düşürmek istedi. Bu, mürettebatın dalışı iptal etmeye çalıştığı şeklinde yorumlandı. Yani denizaltının patlayacağını önceden fark etmişlerdi. Ölümle sürüklendiklerini biliyorlardı.

NASIL ÖNGÖRDÜLER?

Mürettebatın kaçınılmaz faciayı nasıl öngördüğü belirsiz. Tahminlere göre suyun ağırlığı Titan'ın gövdesine baskı yaptıkça denizaltının yapıldığı karbon fiberdeki çatırdama sesi daha da şiddetlenmiş olabilir. Davacı aile, 5 kişilik mürettebatın, öleceklerinin farkında olduğuna dikkat çekip "Yaşamlarının son anlarını büyük bir dehşet ve ruhsal ıstırap içinde geçirmiş olabileceklerini belirtti.

ABD sahil güvenliği de olaya dair bir soruşturma başlatmıştı. O soruşturma kapsamında yapılacak ilk dava eylül ayında görülecek.