Terk edilmiş gemide mahsur kalan gemici 4 yıl sonra özgürlüğüne kavuştu

Terk edilmiş gemide mahsur kalan gemici 4 yıl sonra özgürlüğüne kavuştu

MV Aman'ın mürettebatına 5 Mayıs 2017'de katılan Suriyeli Muhammed Ayşa, Mısır'da terk edilmiş olan gemide yalnız başına geçirdiği 4 yıldan sonra evine dönüyor. Muhammed Ayşa'nın tek imzayla kararan hayat hikayesi ise filmlere konu olacak cinsten...

Muhammed Ayşa "lanetli gemi" MV Aman'ın mürettebatına 5 Mayıs 2017'de katılmıştı. Mısır kıyısında terk edilmiş olan gemide yalnız başına geçirmek zorunda kaldığı 4 yılın ardından evine, Suriye'ye dönüyor. 

NEDEN GEMİDE 4 YIL MAHSUR KALDI?

Yaklaşık 4 yıldır elektriksiz, hijyenden uzak ve 'şirketsiz' yaşamaya mahkum bırakılan Muhammed Ayşa'nın çilesi Mısırlı yetkililerin, 2017 yılının Temmuz ayında MV Aman gemisine Mısır'ın Adabiya limanında el koymasıyla başladı. Kargo gemisinin, güvenlik ekipmanlarının kullanım süresinin dolmuş ve bazı evrakları eksikti. Bunlar aslında çözülmesi çok da zor olmayan sorunlardı ancak geminin Lübnanlı üstlenici firması yakıt parasını ödeyemedi, Bahreynli sahipleri de maddi sıkıntı içindeydi. Geminin Mısırlı kaptanı karaya çıkınca, mahkeme 2. kaptan Muhammed'i MV Aman'ın yasal vasisi olarak atadı.

Muhammed Ayşa, mahkeme kararının ne anlama geldiğinin kendisine açıklanmadığını ve başına gelenleri birkaç ay sonra mürettebat gemiyi terk etmeye başladığında anladığını söyledi. Muhammed'in kendisi gibi denizci olan kardeşi birkaç kez o bölgenin yakınından geçti, ancak sadece telefonla konuşabildiler. 

"O AN GERÇEKTEN İNTİHAR ETMEYİ DÜŞÜNDÜM"

Muhammed, 2018'in Ağustos ayında, öğretmen olan annesinin hayatını kaybettiğini öğrendi. Muhammed "O an gerçekten intihar etmeyi düşündüm" ifadelerini kullandı.

Muhammed yakıtı ve elektriği olmayan bir gemide yalnız başına yaşadı. Hukuken gemiden ayrılması yasaktı ve bunun için maaş da almadı. Geceleri gemiyi "bir mezara" benzeten Muhammed "Hiçbir şey göremiyorsunuz. Hiçbir şey duyamıyorsunuz. Tabutta gibisiniz." ifadelerini kullandı.

2020'nin Mart ayında bir fırtına MV Aman'ı demirlediği yerden yaklaşık 8 km sürükledi. Gemi, kıyıya birkaç yüz metre kala karaya oturdu. Muhammed bunun "Allah'ın bir lütfu" olduğunu söylüyor. Çünkü artık kıyıya yüzebiliyor, yiyecek alıp telefonunu şarj edebiliyordu.

ŞİRKET "KAĞITLARI İMZALAMAMALI" DEMİŞTİ

MV Aman'ın sahibi Tylos Gmei ve Denizcilik Hizmetleri, Muhammed'e yardım etmeye çalıştıklarını ancak ellerinin bağlı olduğunu açıklamıştı. Şirketten bir yetkili "Hakimi yasal vasiliği kaldırması için zorlayamamam. Ve bu dünya üzerinde Muhammed'in yerini almaya gönüllü bir kişi bile bulamam" demişti. Şirket, Muhammed'in en başında mahkeme kağıtlarını imzalamaması gerektiğini söylemişti.

VİDEOSU DÜNYADA YANKI UYANDIRDI

Muhammed'in yardım istemek için kaydettiği video, hem sosyal medyada ses getirdi, hem de Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu'nu, Muhammed'in serbest bırakılması için daha büyük bir kampanya yapmaya itti. Federasyondan Muhammed Arrachedi geçen Aralık ayında Muhammed'in dosyasıyla ilgilenmeye başladı. Arrachedi "Bu, gemicilik sektöründeki herkesin durup düşünmesi gereken bir dosya. Muhammed'in başına gelenler, gemicilere yapılan sömürüyü tartışmaya açmalı" dedi.

"SONUNDA AİLEME KAVUŞUYORUM"

Federasyonun çabaları sonuç verdi ve Muhammed özgürlüğüne kavuştu. Kahire Havalimanı'nda bindiği uçaktan attığı mesajda "Rahatlamış, mutlu" ifadelerini kullandı. Ardından sesli mesaj gönderen Muhammed Ayşa "Nasıl mı hissediyorum? Sonunda hapishaneden çıkmış gibi. Sonunda aileme kavuşuyorum, onları yeniden göreceğim." ifadelerini kullandı.

Muhammed, işinde iyi olduğunu ve bıraktığı yerden devam edip kaptan olmak istediğini söyledi.