Tayland'daki bir otel hakkında olumsuz yorum yapan turist hapis cezasıyla karşı karşıya

Tayland'daki bir otel hakkında olumsuz yorum yapan turist hapis cezasıyla karşı karşıya

Tayland'da bir turist, internette TripAdvisor üzerinden bir otel hakkında olumsuz yorum yaptığı için iki yıla kadar hapis cezası riskiyle karşı karşıya kaldı

Tayland’da çalışan ABD’li Wesley Barnes, Koh Chang adasındaki Sea View isimli otel hakkında tatil sitesi Tripadvisor üzerinden olumsuz yorumlar yapmakla suçlandı. 

Hukuki yola başvuran otel sahibi ABD vatandaşını otelin itibarına zarar vermekle suçlanırken, aynı zamanda personelle tartıştığı iddia ediliyor. 

Koh Chang emniyet yetkilileri otel sahibinin Barnes hakkında asılsız yorumlar yaptığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti.

Barnes bir yorumunda otel çalışanlarının cana yakın davranmadığını ve sanki orada kimseyi istemiyormuş gibi hareket ettiklerini yazdı. Bir başka yorumunda ise tesisi ‘modern kölelik’ uygulamakla suçladı. "Personel dülman gibi, restoran müdürü ise en kötüsü. Daha güleryüzlü personeli olan başka oteller de var" ifadesini kullandı. 

Tayland’daki hakaret suçlamasıyla ilgili katı yasalar 50 bin liraya kadar para ve iki yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

Olumsuz yorumların gelecekte de devam edeceğini düşündüklerinden caydırıcı olması için hukuki yollara başvurduklarını belirten otel yetkilileri, Barnes’ı yabancı düşmanlığı yapmak ve oteli corona virüsüyle ilişkilendirerek yorumları okuyanları yanlış yönlendirmekle suçladı.

Gözaltına alındıktan sonra kısa süreliğine tutuklu kalan Barnes kefaletle salındı.

MONARŞİYİ ELEŞTİRMEK YASAK

Tayland’da lese-majeste (Kral'a ihanet) yasaları uyarınca monarşiyi eleştirenlere 15 yıla varan ağır hapis cezaları verilebiliyor. 

Anayasa Mahkemesinin 21 Şubat'ta parlamentodaki ikinci büyük muhalefet partisi Gelecek İleri Partisinin (FFP), seçim yasasını ihlal etme suçundan feshedilmesine hükmetmesiyle de ülkede protestolar yaşanmıştı. 

Tayland'da 2014'te eski Başbakan Tahsin Şinavatra liderliğindeki hükümete karşı askeri darbe düzenlenmişti. O sıra Genelkurmay Başkanı olan Prayuth, 2014'te ordunun yönetime el koymasının ardından "Ulusal Barış ve Düzen Konseyi" adı verilen "askeri cuntanın lideri" sıfatıyla başbakanlık görevini üstlenmişti.

 

Kaynak: Haber Global TV

Tayland