Dünyanın tartışmalı lideri Tayland Kralı protestolara aldırmadı, soluğu annesinin yanında aldı

Dünyanın tartışmalı lideri Tayland Kralı protestolara aldırmadı, soluğu annesinin yanında aldı

Dünyanın tartışmalı lideri Tayland Kralı Maha Vajiralongkorn, kendisine yönelik artan tepkiler nedeniyle düzenlenen protestolara rağmen, annesi Kraliçe Sirikit Kitiyakara'nın​ 88'inci doğum gününü kutladı

Dünyanın tartışmalı lideri Tayland Kralı Maha Vajiralongkorn gündemden düşmüyor. Rama X olarak bilinen Tayland Kralı Vajiralongkorn’a yönelik tepkiler nedeniyle ülkede binlerce kişi protesto düzenlerken, Vaji­ra­long­korn Kraliçe'nin 88. doğum gününü kutladı. 

Tartışmalı lider, koronavirüsten (Covid-19) korunmak amacıyla Almanya'da lüks bir oteli kapatarak 20 kadın ile birlikte kendini karantinaya girerek gündem olmuştu. Protestolara rağmen Kral, Kraliçe annesi Sirikit Kitiyakara'nın 88. yaş gününü kutladı.

Dünyanın tartışmalı lideri Tayland Kralı protestolara aldırmadı, soluğu annesinin yanında aldı - Resim : 1

KRAL'IN YETKİLERİNİN KISITLANMASI İÇİN PROTESTOLAR DÜZENLENMİŞTİ

Tayland'da hükümet karşıtı protestocuların iki liderinin gözaltına alınmasına karşı çıkan yüzlerce kişi gösteri düzenlemiş, yüzlerce protestocu "monarşide reform yapılması ve Kral Maha Vajiralongkorn'un yetkilerinin sınırlandırılması" talebiyle Bangkok'ta gösteri yapmıştı.

Bazı göstericiler, muhaliflere yönelik baskı politikasını eleştirerek yurt dışında yaşayan muhalif isimlerin ortadan kaybolduğunu ve çoğunun da ölü bulunduğunu iddia etmişti.

Anayasa'nın Kral'a dava açılmasını yasaklayan 6. maddesinin kaldırılması, Ceza Kanunu'nda Kral'ın eleştirilmesini suç sayan maddelerin değiştirilmesi, Kral'ın kişisel varlıklarının kamu varlıklarından ayrılması, kamu bütçesinden tahta ayrılan payın ekonomik şartlara göre düzenlenmesi, kraliyet bütçesine bağışların durdurulması, eğitim sisteminde kraliyetin tek taraflı övülmesine son verilmesi, Kral'ın askeri darbelere destek vermesinin ve siyasal görüşlerini kamuoyuna açık şekilde dile getirmesinin yasaklanması talepler arasında yer aldı.

Dünyanın tartışmalı lideri Tayland Kralı protestolara aldırmadı, soluğu annesinin yanında aldı - Resim : 2

MONARŞİYİ ELEŞTİRMEK YASAK

Tayland’da lese-majeste (Kral'a ihanet) yasaları uyarınca monarşiyi eleştirenlere 15 yıla varan ağır hapis cezaları verilebiliyor. 

Anayasa Mahkemesinin 21 Şubat'ta parlamentodaki ikinci büyük muhalefet partisi Gelecek İleri Partisinin (FFP), seçim yasasını ihlal etme suçundan feshedilmesine hükmetmesiyle de ülkede protestolar yaşanmıştı. 

Tayland'da 2014'te eski Başbakan Tahsin Şinavatra liderliğindeki hükümete karşı askeri darbe düzenlenmişti. O sıra Genelkurmay Başkanı olan Prayuth, 2014'te ordunun yönetime el koymasının ardından "Ulusal Barış ve Düzen Konseyi" adı verilen "askeri cuntanın lideri" sıfatıyla başbakanlık görevini üstlenmişti.

HAREMİYLE BİRLİKTE SALGINDA OTELE KAPANDI

Dünyanın tartışmalı lideri Tayland Kralı protestolara aldırmadı, soluğu annesinin yanında aldı - Resim : 3

HAREMİYLE OTELE KAPANMIŞTI

Tayland Kralı Maha Vajiralongkorn, daha önce 20 kişilik haremiyle Almanya'da lüks bir otelde karantinaya çekildiği açıklanmıştı.

Rama X olarak da tanınan kralın, Almanya'daki Garmisch-Partenkirchen bölge konseyinin özel izniyle bütün Grand Hotel Sonnenbichl'i kendisi ve 'harem'ine kiraladığı belirtilirken, Alman basını otelde kralla beraber 'harem'inden 20 kadın ve birkaç hizmetçinin kaldığını iddia etmiş, Vajiralongkorn'un 4 eşinin otelde olup olmadığı belirtilmemişti.  

ZİNA YAPTIKLARI GEREKÇESİYLE ÇALIŞANLARINI GÖREVDEN ALDI

Haber, Tayland'da büyük tepkiye neden olmuş, "#NedenBirKralaİhtiyacımızVarKi?" 1.2 milyon kez paylaşılmıştı, üstelik ülkede kraliyet ailesi mensuplarına hakaret edenler 15 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanabiliyor.

Kaynak: Haber Global TV

Maha Vajiralongkorn Tayland